автор: Александър Тосков

Какво да ям ? Какво да не ям ? Колко да ям ? Четох в едно списание, че препоръчват да се яде (нещо си ). Казват, че е добре да се яде еди какво си…

Повечето хора, решили да обърнат внимание на и съответно да подобрят начина, по който изглеждат и се чувстват са стигали до въпроса с храненето. Да, храненето е важно. Да, храненето е изключително важно. Целта на тази статия е не да даде конкретни диети или програми за хранителен режим, а да ви помогне да изградите своя собствена система от принципи на храненето.

Не усложнявайте прекалено нещата

Какво имам предвид – вместо да се впускате в хранителна авантюра с новата диета само на грозде и вода, помислете за основите. Принципите са прости, логични. Важно е да се научите да се вслушвате в тялото си- кои храни понася, кои не толкова добре, кои му дават тонус, енергия, жизненост и кои  причиняват сънливост и подут стомах; кои му помагат да се справя по-добре в ежедневието и кои по-скоро му пречат. Да, казвал съм го и пак ще го кажа:

Тялото е невероятна машинка

Всички сме чували  за, срещали сме и познаваме хора, които “ядат всичко и не качват/изглеждат супер” . Защо е така и какво всъщност се случва е тема на други статии. Това, което е важно за тази е следното – гледайте себе си. Всеки един е уникална машинка. Да, хората имат обща физиология и т.н. , но от човек до човек има разлики. На кое от нивата няма значение. Има ги.

Ето, вие сте тук, защото търсите. И ето какво търсите :

Качество и вид на храната

Най-важното е да промените вида и качеството на храните, които поемате. След това идват калориите и броенето им, циклирането на храни и т.н. Спомняте си – не усложнявайте храненето. Когато подобрите тези 2 неща, резултатите идват. Това е стабилната основа, върху която ще градите.

Не мислете прекалено много момента с храненето. Това е физиологична функция. Да, важна, но не единствена. Създайте си навици, режим и после се наслаждавайте…

Яжте натурални храни

Какво са натурални храни ? Храни, които нямат нужда от 1 страница А4 за да се изброи съдържанието им, примерно.

” Масло: млечни мазнини (сметана), малко сол ”

” Маргарин: ядивни олеа, ядивни мазнини, сол или калиев хлорид, аскорбилен палмитат, бутилат хидроксианизол, фосфолипиди, терт-бутилхидрокуинони, моно- и диглицериди на мастнобразуващи мастни киселини, динатриев гуанилат, диацетилтартарни и мастно киселнинни естери на глицерола, пропил, пропил-, октил- или додецил галат (или смес от изброените), токофероли, пропилен гликол моно- и ди-естери, сукозни естери на мастни киселини, куркумин, екстракт от аннатто, тартарна киселина, 3,5,триметилхексанал, бета-апо-каратениод киселина метилов или етилов естер, обезмаслено мляко на прах, ксантофили, кантаксатин, синтетични витамини А и Д “

Всеки от нас има село или познава хора с роднини на село. Ми действайте. Намерете си домашен мед, масло, месо, яйца, мляко, плодове, зеленчуци и т.н. Повечето дори не са опитвали натурална храна, без химическо третиране, от богата почва, без добавки. Аз съм израснал при баба и дядо…да, почти не ям плодове и зеленчуци, защото знам какъв е вкуса. Опитайте. Както с всяко нещо, ако не опитате за себе си, няма как да се уверите.

Махнете преработените храни

Дам, логично. Не приемайте олио, маргарин, всякакви видове тестени, сладки, газирани изделия. Избягвайте храни, които не са млени, овкусени, преработени пред вас. Мога да разкажа един куп весели историйки за тези храни. Лютеница, майонеза, топено сирене и т.н.

Ограничете приема на въглехидрати

Да, махате баничките на закуска и мюслито. Въглехидратите си имат определени функции, с които трябва да се съобразяваме. Те са енергия за по-екстремни случаи. Например, когато се налага да бягате от лъв. Освобождават бързо енергията си. Тялото има ограничен капацитет за складиране на въглехидрати, затова и приемът трябва да е съобразен с това. Всъщност тялото може да си ги прави от протеините и от мазнините чрез съответните процеси, когато му трябват.

Ето една добра причина да използвате глюкогеновите си запаси

Какво се случва, когато приемаш редовно големи количества от тях? Поставяш тялото под непрекъснат стрес. Да, стрес е да ги разкара колкото се може по-бързо от кръвта. Стрес=режим на оцеляване=тялото се подготвя за поход ( какво взимате за поход в пустинята – вода и храна. Стана ви ясно ) . Докато се занимава с тях, не може да разгражда друго. Демек – трупате мазнини . Отделно, с непрекъснато завишените нива на инсулин в кръвта се увеличава и рискът от диабет. Целта не е да ви плаша, а да разберете, че няма лоши хранителни съставки, а неправилно ползване.
Тук пак идва въпросът за качеството на храните. Да, не е нужно да спирате въглехидратите. Всяка рестрикция води до стрес, който води до другите неща, посочени горе. Яжте ги, когато ви се ядат- за вкус, за Главата. Намерете си качествени източници – мед, плодове, натурален шоколад и т.н. , съответно от качествен производител.

Нуждата от въглехидрати се проявява в зависимост от това под какъв стрес е тялото. Например когато тренирате 2 пъти на ден и то яко, често се случва да ядете повече от тях. Това е нормално. Хапнете си и не се обвинявайте.

А, да задържат и вода. Ето защо се ‘подувате’ след като сте гостували на баба и баницата й.

Мазнини, животински мазнини и продукти

Мазнините са полезни. Мазнините са вредни при химическа/термична обработка/производство. Мазнините са по-ефективният енергиен източник за организма. Ние нямаме няколко стомаха и сложната храносмилателна система на тревопасните, за да обработваме качествено ‘зеленото’ . Зърнените са само за птиците. Ние сме на върха на хранителната верига. Качество, качество, качество- тук от значение са : какво е месото; с какво е хранено животното ; давани ли са му лекарства ; в какви почви е виреела храната му ; какъв е срокът на годност на месото и т.н. Разбира се, домашно гледаното с люцерна прасе ще е с по-хубаво месо от фабрично гледаното със зърно и антибиотици.

Холестерол ? За това също ще има статии. Накратко – основна част от клетъчната мембрана, индикатор на други заболявания, не причина за тях, при увреждане има възстановителни фукнции. И от него се произвеждат хормони като тестостерон и естроген.

Що се отнася до качване/сваляне на мазнини ето ви ‘парадокс’ – ако ядеш повече мазнини, сваляш повече подкожни такива. Еха. Когато приеманите въглехидрати са нисък процент, при нужда тялото не взема енергия от тях, а от следващите по ред- подкожните мазнини. Някои от най-важните витамини – А,Д, К са мастноразтворими и се съдържат в животинските продукти – масло, сметана, тлъсто месо, дроб. Извод – хапвайте качествени животински храни и се радвайте .

Протеини, протеини, протеини ( или как ви търсех аз по цялата земя)

Както беше написано в една статия, представете си тялото като къщичка. Ми протеините са тухличките. Градивен материал. Протеинът не е добър източник на енергия за организма. Също така не се нуждаете от много големи количества от него, като 2-3 грама на килограм. Имайте предвид, че излишните количества протеин чрез едни интересни процеси стават на захар, така че това е и един от отговорите на въпроса – защо не е добре да се приема толкова много протеин . Разбрахме се за количествата, сега за качеството – месо, яйца, вътрешности ( още познати като карантии и онези неща, които са били считани едно време за свещени и яденето им се е смятало за много важен момент ). И да, соята и растенията не са добър източник на протеини. И при млечните има проблем с усвояването. Месо, месо, месо. Комбинирайте протеините с мазнини или въглехидрати – строителен материал + енергия . И пак – намерете своите нужди от протеин, не взаимствайте наготово от списания, тюлена в залата и т.н.

(бел.ред: Кой каза, че млечните не се усвояват добре?)

Кога да ядем ? Предтренировъчно/следтренировъчно/закуска?

Така. Първо – не го мислете толкова много. Таймингът на храните не е толкова сложно нещо, след като си се научил да слушаш тялото си. Да, закусвайте – протеините и мазнините са най-добрия старт за деня ви. Cтремете се да приемате храна на около 4 часа, не много често и не много рядко. Не се притеснявайте да хапвате преди лягане, тук е въпрос на количества и индивидуални нужди. Относно яденето около тренировка – лично аз ям въглехидрати и протеин 30-40 мин преди тренировка, след това ям въглехидрати само ако ми се ядат ( най-често след тежка тренировка ), някои ги ядат на другия ден. Пробвайте. Усещайте.

Колко да ядем ?

Индивидуално. Тук ще обърна внимание на приема на прекалено малко калории, за прекалено многото е изписано…да, прекалено много. Пак ще се върнем на въпроса за оцеляването . Ако поставите тялото под стрес ( прекалено малко хранителни вещества, енергия ) то ще реагира като влезе в оцеляващ режим, което значи – ако сваля, ще сваля откъде ? От мускулите, защото мазнините му трябват за енергия, защото по-малкото мускули искат по-малко енергия. Като манекенките – кльощави, слабички, но същевременно с висок процент мазнини. Пустинята, запасите,сещате се.  Дам, ще задържите и вода.

Вода

Да, полезна е. Да, пийте доста, поне 2-3 литра и то за нетрениращи, поне 3 за трениращи. Имайте предвид, че тялото задържа това, от което е лишавано, демек ако го лишавате от вода, то ще задържа колкото може повече от нея. Оцеляване.

Като за Част 1 дотук. Ще обобщя накратко :
– не мислете много нещата, не ги усложнявайте
– натурална, минимално преработена храна
– повече протеин и мазнини, по-малко въглехидрати
– вода поне 2-3 литра
– не ги мислете много нещата

И да, най-важното – научете се да поемате отговорност. Научете се да усещате тялото си, то винаги ви казва, ако има нещо. И се радвайте на живота.

Дискусия по темата: тук

Други статии по темата:

Характерни черти на традиционните диети, Част 1

Характерни черти на традициониите диети, Част 2

Основи на Храненето: Основни положения Част 1

Коментари

Comments are closed.