Наскоро училищното настоятелство на едно от най-добрите училища в София ми възложи да изготвя и аргументирам хранителен план за обедното хранене на учениците, който да бъде предложен и вследствие приложен в училищния стол. Предлагам на Вашето внимание теоретичната част.

Храната като условие за здраве, растеж и развитие

Всички имаме деца и всички искаме най-доброто за тях. Вкъщи можем да приготвим хубава и качествена храна, за да са здрави, да растат и да стават все по-умни и прекрасни. В училищните столове и закусвални обаче често обаче изборът на децата в между пица със съмнителен произход, кифла и чипс. Т.е. избор няма. Или поне не адекватен такъв.

А всички знаем, че има пряка връзка между това, как се хранят нашите деца и в какво здравословно състояние се намират. Как се хранят и как растат и се развиват. Как се хранят и в какво състояние се намират малките мозъчета и вниманието на децата ни.

Поради тази причина сме се заели да изготвим меню с подходящи за здравето и развитието на нашите деца храни, които да бъдат предлагани в столовете и закусвалните в училище. Заели сме се да предоставим на децата ни адекватен избор, когато не са у дома.

Препоръчваме следните храни:

Месо

Независимо дали телешко, свинско, пилешко или риба месото е източник на незаменими аминокиселини, които са от първостепенно значение за израстването и развитието на децата от една страна и за здравето им от друга. Освен това месото е много важен източник на микроелементите цинк, желязо и селен. Цинкът и селенът са важни елементи за имунната ни система, а желязото е централният атом в хемоглобина – веществото, пренасящо кислородa от белите дробове до клетките ни.

За желязото е добре да знаем, че желязото от месото се усвоява в пъти по-добре от желязото от растителните продукти. И като стана въпрос за растителни продукти – различните видове месо са богати на витамин Б12, който освен, че е жизнено важен за здравето и нормалното функциониране на тялото ни, се намира единствено и само в животинските продукти – като концентрацията му е най-висока в месото и в черния дроб.

Месото е от изключителна важност за децата

Масло

Маслото е естествена мазнина, добивана от кравето мляко, използвана от човечеството от хиляди години. Маслото е източник на витамин А, който е изключително важен фактор в усвояването на протеина от храната, който пък е така нужен за нормалният растеж и развитие на децата. Освен това маслото е богато на наситени мастни киселини и холестерол, а изследваният ясно сочат, че при деца, хранени нискомазнинно и нискохолестеролно, се наблюдават проблеми при растежа и развитието. Нека все пак не забравяме, че холестеролът играе ключова роля в изграждането на нервната система, а мозъкът е органът с една от най-високите концентрации на холестерол в нашия организъм.

Така че – нека добавим и масло към менюто.

Пълномаслено мляко

Млякото е добър източник на фосфор и калций. За усвояването на този калций от организмът и инкорпорирането му в костите на деца обаче е нужен витамин Д. Витамин Д обаче е мастноразтворим витамин и като такъв въпросният не може да бъде открит в обезмасленото или нискомасленото мляко. Причината за това, че като мастно разтворим витамин Д може да бъде открит в мазнините в млякото. С премахването им обаче, бива премахнат и витамин Д, а той е от изключителна важност за здравето на костите както и за растежа на децата. Изследванията сочат, че при пълномасленото мляко се усвоява около 50% от калция, докато при обезмасленото мляко усвояването на въпросния минерал е едва 5%.

Поради тази причина, ако искате детето Ви да усвоява калция от млякото – погрижете се последното да бъде пълномаслено.

Пълномаслени млечни продукти

Става въпрос за пълномаслени сирена и кашкавал. И понеже въпросните се произвеждат от прясно мляко – за тях важат същите неща, които вече изяснихме за пълномасленото мляко, както и за маслото. Като допълнение към това можем да добавим, че освен източник на калций и фосфор, също са източник на витамин Б12, както и на протеин.

Студено (механично) пресован зехтин

Зехтинът се добива чрез пресоване на маслини. Хората са го използвали още преди хиляди, години, което ще рече, че е издържал проверката на времето. Добър източник на мононенаситени мастни киселини, както и на витамин Е. В случая в много важно да обърнете внимание на това, дали ан опаковката му пише Virgin, или поне cold pressed или mechanically pressed/extracted, което ще рече, че продуктът е минимално преработен и хранителните му качества са максимално запазени.

От първостепенна важност е зехтинът да е Virgin или Extra virgin

Пресни зеленчуци

Освен източник на витамини и минерали, зеленчуците да добър източник на фибри, които са важни не само за доброто придвижване на храната в червата, но и като храна за чревните бактерии. Освен това помагат за поддържането на алкално-киселинния баланс в тялото ни.

Сезонни плодове

Най-важното за един плод е да се консумира в сезона, в който вирее по нашите географски ширини. Защо ли? Защото в противен случай т.нар. плодове, които консумираме най-вероятно са расли в изкуствена за тях среда, в неоптимална за тях почва, което резултира в силно занижени нива на витамини и минерали. Както и доста често тези „плодове” биват третирани с химикали с цел по-бързото им узряване. През зимните месеци се препоръчват цитрусови плодове от рода на портокали, мандарини и киви.

Според „НАРЕДБА № 26 от 21 ноември 2000 г. за здравословно хранене на учениците”:Чл. 15. Предлагането на пресни плодове и зеленчуци се увеличава чрез:

1. ежедневно осигуряване на пресни зеленчуци, според сезона за салата и гарнитура;

2. ежедневно осигуряване на пресни плодове, според сезона.

Пълнозърнест хляб

За разлика от белия хляб, пълнозърнестият хляб е значително по-богат на фибри (за които обяснихме в точката „Пресни зеленчуци”), както и на витамини от Б-групата.

Минерална вода и айрян за пиене

На този етап това е най-адекватният избор, който можем да направим за децата си по отношение на течностите, които приемат. А водата е може би най-важната субстанция за нашето тяло – няма реакция, която да протича, без да изисква наличието на вода. Всичко е една водна среда и когато сме дехидратирани слагаме прът в колелата на колите на химическите реакции, протичащи в организма ни. Ето, примерно когато усетим жажда – вече сме дехидратирани на около 2%. Тези 2 % обаче сериозно намаляват капацитета на работа на мозъка. Но не правете грешката да консумирате сладки или подсладени напитки – те ограбват организма ни на вода.

Най-добрата напитка за вашето дете

НЕ препоръчваме следните храни:

Захар и богати на захар изделия

На първо място всички сме добре запознати с пряката връзка между консумацията на захар и развитието на затлъстяване, както и на диабет – особено при децата. Не по-малки са щетите, които захарта нанася на имунната ни система. Още 1973г Д-р Санчез е открил връзката между консумацията на въглехидрати и имунната система. Докторът и неговият екип установяват, че консумацията на 100г захар (под една или друга форма) на закуска намалят активността на имунната ни система до 50% при това за следващите 4 до 5 часа!!! А 100г въглехидрати са 2 кроасана по 75г всеки за закуска. Не звучи особено приятно нали?

Освен това повечето храни, богати на захар, имат изключително ниско или съвсем никакво съдържание на витамини, минерали и други есенциални вещества. Но това не е всичко – за да усвои всичката тази захар на организмът са му нужни определен набор от витамини и минерали. И понеже те не са съпътстват (за разлика от случая с плодовете, примерно) – организмът изчерпва собствените си запаси (!!) на витамини и минерали, за да усвои захарта.

Т.е. богатите на захар храни не само носят рискове за здравето ни, не само не ни носят никакви полезни за нас вещества, а и ни ограбват запасите на такива.

И не на последно място – доста често богатите на захар храни вървят ръка за ръка с някаква мазнина от рода на маргарин (виж по-долу) заедно с тях.

Според „НАРЕДБА № 26 от 21 ноември 2000 г. за здравословно хранене на учениците”:

Чл. 16. Употребата на рафинирана захар се ограничава чрез:

1. ограничаване предлагането на захарни, шоколадови изделия и сладкиши, особено сиропирани (баклави, тригуни, реванета);

2. ограничаване влагането на захар в прясно и кисело мляко;

3. ограничаване предлагането на газирани подсладени напитки и заместването им с бутилирани минерални води (слабоминерализирани).

Според заключенията на здравни експерти и според нас предлагането на подобни изделия не просто подлежи на ограничение – то е недопустимо.

Не добър избор за вашите деца!

Тестени изделия

За тестените изделия до голяма степен важи написаното и да захарните по-горе. Става въпрос за продукти от рода на кроасани, кифли и пици, представляващи 70% тесто и 30% други продукти, предимно със съмнителен произход.

Разтворими сокове

Повечето разтворими сокове нямат захар, но за сметка на това захарта е заместена с подсладите от рода на аспартама. Става въпрос, които вещество, което първоначално е било широко използвано в земеделието като пестицид. Впоследствие е било открито, че освен, че е евтино, може да се използва и по чудесен начин като подсладител. Направо супер!

Е, да ама в доста лекари свързват аспартама с развитието на рак и други дегенеративни болести. Подобни мнения има и по отношение на оцветителите в сока.

Маргарин

Маргаринът представлява смес от втвърдени растителни мазнини, обезмаслено мляко, сол и емулгатори. В природата обаче твърди растителни мазнини няма. Всички са в течно състояние. Т.е. за да бъдат докарани от твърдо състояние съставът на мастните киселини е нужно да бъде променен. При тази промяна се образуват т.нар транс мазнини. От своя страна транс мазнините се свързват с редица рискове за здравето от рода на:

– повишен „лош холестерол” (LDL)

– понижен „добър холестерол” (HDL), които водят до:

– повишен риск от развиване на сърдечно-съдови заболявания

– повишен риск от развиване на рак

– влошаване функциите на имунната система

– затлъстяване

Транс мазнините представляват едва 0,3% от всички мазнини в природата, а консумирайки маргарин, ние ги ядем направо лъжицата. Те са неестествени мазнини, поради което тялото не притежава необходимите механизми да ги използва за енергия, поради което, веднъж постъпили в него – то ги складира. А складирало ги – те продължават да оказват негативното си влияние благоприятствайки и предизвиквайки изброените по-горе състояния.

Просто кажете – НЕ!

Кренвирши и колбаси

Според изследвания на Българската Национална Асоциация на Потребителите (БАНП) в разпространяваните в търговската ни мрежа кренвиршите и малотрайните колбаси могат да бъдат открити следните продукти:

• Соя – по БДС в кренвиршите може да има до 3% соя (соев концентрат или изолат)

• Нишесте – ползва се царевично, картофено или пшеничено.

• Оцветители – това са пигменти, които се добавят за постигане на търговски вид.

• Пълнители – някои от тях се слагат за да задържат вода, т.е. изкуствено повишават теглото на продукта абсорбирайки повече вода.

• Сол – в някои случаи се добавя в завишени количества, за да се удължи срока на годност.

• В някои случаи се добавя лой, мас, сланина, кожи и т.н, което не се счита за добра практика.

Според Доц. д-р Костадин Василев, катедра “Технология на месото и рибата”:

„Месокостните хомогенати (MRM) не са подходящи за производство на една широка гама месни продукти, тъй като тяхната консистенция няма изискваното качество за влагане в по-качествени месни продукти.”

Месокостните хомогенати представляват смес от остатъчно към костите месо, съединителнотъканни образувания, костен мозък и дребни костни частици. А според специалистите голяма част от тези компоненти не могат да се използват за храна от човека.

Т.е. какво са кренвиршите и малотрайните колбаси всъщност – голяма част са несмилаема и неизползваема от телата ни материя, останалото са оцветители, консерванти и соя, които са доказано вредни за човешкия организъм, а нишистето се свързва със затлъстяване при децата.

Според министърът на земеделието Валери Цветанов в интервю за в. „24 часа”:

 

„Трябва да стане ясно, че кренвиршът, който е 3,60-3,80 лв., не трябва да се купува. Аз имам куче и се опитах да му дам парче от тези продукти, а то отказа да ги яде”.

Ако може без кренвирши този път!

Качествен контрол

Много в важно да сме добре запознати с произхода на храната, понеже какъвто е произхода на една храна – такова е и качеството и. По-горе споменахме защо не е добре да консумираме плодове извън сезона, в който растат в природата. Нека обърнем внимание на още 2 групи продукти:

– Млечни продукти

Последно време нашумяха скандалите с млечните продукти, направени от палмово масло, вместо от мляко. Като цяло в палмовото масло няма нищо кой знае колко притеснително (стига да не е маргарин, разбира се), даже според някои учени има по-скоро повече положителни страни, отколкото отрицателни.

Въпросът е, че когато закупуваме нещо, особено за нашите деца, то е добре да получаваме точно това за което плащаме. Ако искаме палмово масло – ще си купим палмово масло, ако искаме обаче сирене или кашкавал – то най-добре сиренето и кашкавалът да са от мляко.

– Месо

Някои от вас може да знаят, а други да подозират, но на всички меса на месарския щанд са еднакви. Какво е месото зависи от това как е гледано животното – как е било хранено е и как е било лекувано най-вече. Защо? Защото от това, каква храна яде едно животно, зависи това какво ще бъде като качество месото му. Ако храната не е достатъчно добра, не само месото няма да е добро, но и животното ще се разболява. Когато животното се разболява то обикновено бива третирано с антибиотици. Както може би вече сами се досещате – тези антибиотици в крайна сметка достигат до нас посредством месото, което консумираме. А сами знаем, че да приемаш антибиотик особено като не си болен не е най-добрата идея на света. Защо? Защото антибиотика освен всичко друго има отрицателен ефект върху имунната ни система, понижавайки функциите и. Т.е. създава условия да се разболеем.

Друг основен проблем са хормоните, с които производителите тренират животните с цел последните да наедряват по-бързо – т.е. печалбата от продажбата да идва по-бързо. Е, да ама не. Ако някой иска да използва хормони върху себе си – прав му път. Когато обаче аз купувам месо и особено за детето си – бих искал то да бъде чисто.

Последният проблем свързан с качеството на месото е съхранението му. В не малко случаи месото бива обработено с нитрати и дори захар с цел по-дългото му съхранение. Както знаете обаче нитратите не са най-добрата идея, ако искате да сте здрави – според някои специалисти приемът на нитрати с храната се свързва с развитието на алергии, а според други дори на рак. Захарта също.

Така че много е важно да бъде упражняван добър качествен контрол. За да получават децата ни на масата това, което е наистина добро за тях, а не това, което производителят е решил да сложи в стоката си, за да спести пари

Нашата молба

Искаме да Ви помолим да подкрепите нашите усиля с личен пример като се стараете да следвате близък хранителен режим вкъщи, който да възпита децата така че като имат избор извън училище той да не бъде в полза на чипса (изпържен в полу-синтетична мазнина) .

Благодаря за вниманието

Лазар Радков
Следвай ме

Лазар Радков

Провайдер на акъл at Live To Lift
Лазар Радков е основател и основен доставчик на акъл на Live To Lift. Последните години се е отдал предимно на просветителска дейност и се е заел с богоугодната мисия да просвещава масите. Водил е семинари, лекции и обучения в Академията на Telerik, HP, SoftUni, Академия “Аз мога тук и сега!”, Seeburger, Grinders, Kizombaholics BG, Център за работа със зависимости и други.
Лазар Радков
Следвай ме
Препоръки относно храната, предлагана в училищните столове

Коментари

Comments are closed.