Яка нацепена батка или кака, мистър/мис “Енциклопедия” или инстаграм звезда? Какъв трябва да бъде добрият персонален треньор?

Може да ви звучи странно, но… първо, той трябва да бъде треньор. След това е небходимо да е персонален, и чак накрая идва и „добър“.

Нека ги разгледаме едно по едно. Ролята на един треньор е да показва на хората какво да правят, как да го правят и да следи дали изпълняват указанията му и как.

Ако ти кажа „клекни с прав гръб“ и отида да пия кафенце –

fail.

В най-добрия случай ще клекнеш с не много прав гръб. В най-лошия, и ти ще дойдеш за кафенце на припек. Всъщност, спорно е кой случай е по-лош.

Второ – треньорът трябва да е персонален. В рамките на персоналната тренировка да тренира точно този Иван със съответното ЕГН и настоящ адрес, а не всички Ивановци по света. Персоналният треньор е такъв, който съобразява подхода си с теб, а не със себе си, с модните тенденции във фитнес индустрията или fancy клипчето на любимата му фитнес инстраграм звезда.

След като сме се уверили, че имаме треньор, който е персонален, стигаме и до добър. Добрият персонален треньор е

програмист, който си пише редовно домашното.

А именно, пише програма за онзи Иван с онова конкретно ЕГН. Интересува се как се чувства и какво прави Иван във и извън залата и как му се отразява натоварването. После анализира получената информация и коригира „кода“, ако е необходимо. Ако в нещо не е сигурен, проучва и се допитва до по-опитни колеги и специалисти, не с д-р Гугъл.

Добрият персонален треньор трябва да бъде и психолог и да подхожда с приятелско отношение. Да усеща

кога трениращият има нужда от морков и кога – от пръчка.

И как да му бъдат поднесени. Преди време едно момче, с което тренирам, се затрудняваше с тежестите, с които обикновено прави упражненията. Попитах го отново как е, да не би да не е ял добре. Каза „всичко е наред“ и след няколко серии изплю камъчето. „Разделих се с приятелката ми и не съм спал като хората“. Не исках да го разпитвам, нито да го гърча при това положение. Удължихме малко почивките и сменихме едното многоставно упражнение с по-изолирано, за да товарим по-малко нервната система. След тренировката се чувстваше по-добре, а до следващата вече беше готов отново да изкърти залата.

И накрая, но не и по важност, добрият персонален треньор трябва да бъде и да дава пример. Ако проповядваш „НЕ на стероидите“, а боцкаш тайно, си пълен провал. Ако анатемосваш въглехидратите и караш трениращите си да живеят „здравословно“ на пилешко и марули, а вечер с охота ръгаш двойна порция пържени картофки с няколко бири с аверчетата, пак си провал. То и ако следваш житейската философия “с пилешко, ориз и марули към прогрес, всичко друго е пълнеж”, пак си Fail.

За да си добър треньор не е нужно да бъдеш светец или светица. Нужно е да си човек.

Не е нужно да си безгрешен, а да умееш да признаваш грешките си и да не спираш да се учиш.

Не да караш хората, които работят с теб, да правят неща насила – просто да виждат, че си възпитал в себе си навиците, на които учиш и тях.

Ако искаш резултати, а не ги постигаш, безплатната онлайн книга на Лазар Радков няма да ти е полезна. Ама хич! Тя затова е и безплатна 😀 Увери се сам, че няма да ти свърши работа, като я изтеглиш и я прочетеш:

Стела Пенчева

Стела Пенчева

Треньор-Мотиватор at Live To Lift
Стела се е заела с богоугодното дело да разкрие множеството ползи, които дамите от една страна и здраво-работещите хора от друга ще придобият, когато започнат да тренират малко по-сериозно и да се грижат за себе си доста по-съвестно.

През останалото време търси рецептата за постигане на световен мир.
Стела Пенчева
Добър персонален треньор – що е то?

Коментари