Диета тук, диета там … Повечето изключват или ограничават до минимум една група храни. Прекалено малко “диети” и “режими”, които ни атакуват под път и над път, имат за цел да ни научат кои са приоритетите що се отнася до хранене. Нито пък кое си струва да бъде приоритет и защо.

Затова решихме да ви подготвим кратък гид с основи на доброто хранене.  Започваме с уточнението, че той не брои калории, не измерва грамажи и не избягва цели групи храни. Ако основната ни цел е здраве и кондиция, не е необходимо да правим всичко това. Трябва единствено да имаме приоритети и да спазваме няколко основни принципа.

Кои неща всъщност си струва да бъдат приоритет и защо?

Приоритети

  • Зеленчуци – най-вероятно трябва да приемате повече, отколкото приемате сега. Опитвайте се да ги разнообразявате. Ако искате да отслабвате, ги увеличете още повече. Трудно ще прекалите с тях.
  • Плодове – най-вероятно трябва да приемате повече, отколкото приемате сега.  Опитвайте се да разнообразявате и тях. Ако искате да сваляте, внимавайте с по-калоричните плодове като банани и фурми.
  • Протеин – месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, бобови храни. Внимание! Ако искате да сваляте мазнини, увеличете количеството протеин от месо и риба.
  • Мазнини – масла, студено пресован зехтин, авокадо. Останалите мазнини идват от източниците на протеин – яйца, меса, риба, ядки и тн. Ако искате да отслабнете, намалете ги. Не е добра идея да се опитвате да ги изключите напълно, защото са важни за хормоналния баланс.
  • Въглехидрати – ориз, картофи, житни култури. Намалете богатите на нишесте храни ако искате да сваляте. Но ако тренирате здраво (5+ пъти в седмицата, например), си хапвайте здраво! Особено ако искате да качвате мускули.
  • Вода – минимум 1-1,5 литра за по-малки индивиди и 3+ за по-големи.

Oсновни принципи

Ако следвате гореспоменатите основни правила на 80-90%, едно „джънк“ хранене на всеки няколко дни изобщо няма да ви попречи на здравето. Дозата прави отровата.

Енергиен баланс

Ако горите повече енергия отколкото приемате, най-вероятно ще сваляте тегло, ако приемате повече отколкото горите, най-вероятно ще качвате. Моделирайте спрямо целите.

Разнообразие

Опитвайте нови храни и не яжте постоянно едно и също. Експериментирайте.

Следването на тези основи дава едни 80-90% от резултатите ви, всичко останало за което може да се сетите са детайли. Не може да не ядете никакви плодове и зеленчуци и да се надявате, че с малко (или много) хранителни добавки ще компенсирате липсата им. Както и няма как напълно да замените естествените източници на протеин с протеин на прах.

“Коя марка масло да си купя?”

“Няколко шоколадови бонбона ще развалят ли режима ми?”

“Трябва ли да се храня 4 или 5 пъти дневно?”

“Мога ли да живея пълноценно без най-новата суперхрана?”

“Какво е идеалното съотношение между въглехидрати и мазнини в диетата ви?”

Всичко това са ДЕТАЙЛИ. Не им позволявайте да ви отклонят вниманието от приоритетите и основните принципи.

Няколко последни съвета

Стресирането от „перфектната“ диета вероятно носи повече негативи със себе си, отколкото потенциални ползи. Не е нужно да е перфектна, нужно е да е устойчива, тоест да я спазвате.

Не си саботирайте удоволствието от храната.  Например искате да изядете един шоколад, защото… обичате шоколад. Но знаете, че шоколадът не е най-„здравословната“ храна и затова си взимате 85% черен шоколад, който има вкус на всичко останало, но не и на вашия любим шоколад. НЕ ГО ПРАВЕТЕ. Ако ви се яде шоколад – яжте шоколад. Просто внимавайте с количеството. Знайте с каква цел се храните.

Ако следвате тези основни правила, повечето други неща ще се наредят от само себе си. Това не значи, че детайлите нямат абсолютно никакво значение, а че има йерархия. Първо са основите, после детайлите. Когато нямате стабилна основа, върху която да градите, но упорито строите нещо, това нещо най-вероятно ще се сгромоляса епично.

Прочети още:

Кристиян Дончев

Кристиян Дончев

Personal Trainer at Live to Lift
Усмивката и спокойствието на Крис могат да ви заблудят, че в залата ще ви се размине. Такъв шанс обаче няма! Крис ще намери начин да изцеди всяка капка усилие и да ви покаже, че можете много повече, отколкото си мислите.
Кристиян Дончев
Основни принципи на хранене for dummies

Коментари