Много хора си мислят, че има вълшебна пръчка, която превръща едно слонче или меченце в модел, готов за корица на списание без намесата на Photoshop. С релеф, идеални пропорции, стойка. За половината от многото тази пръчка се нарича “режим”, а за другата половина – “програма”.

В тази статия ще разгледаме само 50% от вълшебните пръчки.

“Ще ми направиш ли програмка?”

С главоломното увеличаване на суетата, желанието за спорт и покупките на карти за фитнес, от все повече места се чува “искам някой да ми направи програмка”. И съвсем резонно, когато има търсене, се намира и кой да отговори на него – с пари, без пари, онлайн, офлайн, с реклама, без реклама … важното е програми да се пишат. Логика не липсва – мъже, които искат резултати, търсят помощ да ги постигнат бързо. Ако може от днес за вчера. Жени, които искат да правят нещо, защото си мислят, че са се “освинили”, а не знаят какво и как … Но и те, ако може, да постигнат скорострелно целите. Не за вчера, но да речем… за другата седмица, че тогава отиват на море.

На пръв поглед – супер. Но първият поглед понякога лъже.

С какъв акъл точно този идиот харесах

Спомняте ли си ученическата любов, в която сте хлътнали от пръв поглед? И как после сте си казали “ей, аз с какъв акъл точно този идиот си харесах…”. Ами с готовите, написани програми, които някой ви пише, е същото. И в двата случая има някакъв шанс да си уцелил. Някакъв – около 1%. Но той рядко се материализира. А и за влюбването, и за програмите, има алтернативи с далеч по-добра успеваемост. За първите ви оставям да си блъскате главите сами. За вторите ще си поговорим сега.

Ама защо само 1%?

Защото ти и който и да е друг човек на планетата – приятел, сестра, гадже, сте различни. Имате различни цели и нужди, различен начин на живот, различна структура, различна мобилност, намирате се на различни нива от гледна точка на сила, техника, издръжливост…

Ако искаш дългосрочни и устойчиви на времето резултати, трябва да полагаш усилия РЕДОВНО. Намирането на готова програма е еднократно усилие, положено основно от човека, който я е написал. За да има смисъл това еднократно усилие, то би следвало:

1) да е насочено към теб, т.е., програмата да бъде персонализирана

2) да се образоваш за това каква е оптималната техника на упражненията в програмата

3) да я изпълняваш съвестно самостоятелно

4) да измерваш обективно резултатите (силов или кондиционен тест, обиколки със см…) и ако нещо не движи в желаната посока, да анализираш и да променяш нещо според обратната връзка, която тялото ти ти дава.

Сещате се сами дали точките по-горе са близо до реалността. Не че е невъзможно да уцелите с готова програма, ако разбира се положите много усилия – вижте горните 4 точки. Те някои щастливци са уцелили джакпота още с ученическата любов. Но и в двата случая шансът все пак си остава около 1%.

Има ли по-ефективен и по-лесен начин?

Има, разбира се! Като за начало, може да проучиш къде има вид движение (танци, тренировки, бойни изкуства или отборни спортове), което би ти било приятно, или кой персонален треньор ще ти свърши работа и ще постигнеш желаните цели.

Дотук добре. Спрял си се на спорт и треньор. Продължаваме нататък. За да се случат промените във външния вид, силата, усещането, енергията и т.н., трябва ти да промениш нещо в ежедневието си, например да започнеш да се движиш повече и по-оптимално, да се храниш по-оптимално. Треньорът също трябва да положи усилия – да инвестира време, внимание, да вложи знания, да ти помага с насоки, да следите и да анализирате резултатите. Тези усилия трябва да се полагат систематично и от двете страни, в противен случай промяната, ако изобщо се случи, няма да е устойчива.

Усилие звучи страшно!

Страхотно! Но ако те е страх от мечки, защото си тръгнал към гората? Ако усилията те плашат, значи искаш да си в по-добра форма, ама нямаш желание. И проблемът не ти е в липсата на програма, а в това, че не си мърдаш пръста да вземеш онова, което искаш, а го чакаш на готово. Е, имам една изненада за теб – мускулите не са заразни. Нито тънката талия. Нито плочките или стегнатите дупета. Ако пипнеш мускул, той няма да плъзне по теб. Ако пипнеш програма, написана от някой с плочки или с хубаво дупе, плочки и дупе няма да ти поникнат.

Така че, преди да поискаш от някого “само една програма”, помисли си дали не очакваш да заприличаш на фотошопиран модел от корицата на списание само като я докоснеш.

Стела Пенчева

Стела Пенчева

Треньор-Мотиватор at Live To Lift
Стела се е заела с богоугодното дело да разкрие множеството ползи, които дамите от една страна и здраво-работещите хора от друга ще придобият, когато започнат да тренират малко по-сериозно и да се грижат за себе си доста по-съвестно.

През останалото време търси рецептата за постигане на световен мир.
Стела Пенчева
Bullshit I Hear: “Направи ми програма…”

Коментари