Д-р Уестън Прайс (1870-1948) е зъболекар от Кливланд, още наричан “Чарлз Дарвин на храненето”. Търсенето на причината за все по-влошаващото се състояние на зъбите и здравето на хората като цяло го отвежда в кътчета на света, откъснати и недокоснати от модерната цивилизация. Д-р Прайс изследва факторите, отговорни за перфектните зъби, на които се радвали членовете на отдалечените, изолирани от цивилизацията “примитивни” племена.

Експедициите на Уестън Прайс

Д-р Прайс посещава силно отдалечени и дори напълно отделени от модерното общество кътчета на света като уединени селца в Швейцарските Алпи, Галски общества във Външните Хебридисеверноамериканските индианци и ескимоси, островитяните от Меланезийските и Полинезийсктие острови, африкансктие племена, австралийските аборигени, новозенландските Маори и индианците на Южна Америка. Изследванията, които провежда по време на пътуванията си, го довеждат до идеята, че зъбният кариес, деформираните захапки, зле позиционираните и криви зъби и неатрактивният външен вид не са нищо друго освен пряко следствие на общия упадък на физическото здраве, дължащ се до голяма степен на силно изразен недостиг на хранителни вещества в модерния начин на хранене.

Храненето на примитивните племена

Диетите на здравите примитивни племена, които Д-р Прайс изследва, са доста различни на пръв поглед:

В швейцарското селце, където Прайс започва изследванията си, хората живеят основно от млечни продукти – непастьоризирано мляко, масло, сметана и сирене ; плътен ръжен хляб, месо от време на време, бульони от кости ,както и малко количество зеленчуци, които успяват да отгледат през кратките летни месеци. Децата никога не мият зъбите си в тези селца. В интерес на истината зъбите на деца дори били покрити със зелена слуз, когато Д-р Прайс ги преглеждал. Въпреки това едва 1% от всички имали каквото и да било зъбно заболяване. Децата влизали боси в бурни потоци, при това във време, което карало Уестън и жена му да облекат вълнени палта. Детските заболявания практически липсват , и докторът не открива нито един случай на туберкулоза в селото.

Галските рибари, обитаващи северозападните острови на Шотландското крайбрежие , не консумират каквито и да било млечни продукти. При тях рибата и овесът под формата на овесена каша и овесени питки, съставляват основна част от менюто. Рибешки глави, натъпкани с варен овес, както и кълцан рибешки дроб е традиционно блюдо, което се счита за много важно за подрастващите.

Диетата на ескимосите, съставена от риба, хайвер и морски животни, както и мас от тюлен и китова мас, позволява на жените ескимоси да раждат едно след друго здрави деца, без да изпитват каквито и да било здравословни проблеми или заболявания на зъбите.

Мускулестите ловци-събирачи в Канада, в блатистата степ край бреговете на Флорида, в Амазонската джунгла, в Австралия и Африка консумират основно дивеч и по-точно тези части от животните, които цивилизованото общество избягва – органи, жлези, кръв, костен мозък и най-вече надбъбречните жлези. След като животното бъде убито – една от първите задачи на ловците е да отрежат задбъбречните жлези заедно с прилежащата към тях мазнини да ги разпределят по равно. Индианците разкриват на Д-р Прайс, че консумацията на суровите органи ги предпазва от скорбут. Освен това се хранят и с редица зърнени култури, грудки, плодовете и зеленчуците, които успеят да съберат.

Африканските племена, отглеждащи едър рогат добитък, като Масаите, не приемат абсолютно никакви растителни храни – хранят се изключително с месо, мляко и кръв.

Островитяните от Тихия Океан както и новозенландските маори консумират основно морска храна – риба, акула, октопод, стриди, морски червеи – заедно със свинско и свинска мас, както и редица растителни храни (основно кокосманиока и някои плодове)

Когато тези изолирани племена имат възможност да се сдобият с някакъв вид морска храна , те го правят – дори и индианските племена, живеещи нависоко в Андите. Тези племена оказват голяма почит на хайвера, който се намира в сушена форма дори в най-отдалечените селца в Андите.

Насекомите са друга традиционна храна навсякъде с изключение на Арктика.

Храните, които позволяват на хората от всяка раса от всеки климат да са здрави, са цели, естествени храни – месо с мазнината си, органи, пълномаслени млечни продукти, риба, насекоми, цели зърна, грудки, заленчуци и плодове– не измислиците на хранителната индустрия – бяла захар, рафинирано брашно, както и гранясали химически изменени растителни мазнини.

В следващата статията по темата ще разгледаме общите черти на различните традиционни диети – основни хранителни вещества, витамини и минерали.

 

Източници:

Sally Fallon and Mary G. EnigPhDGuts and GreaseThe Diet of Native Americans, The Weston A. Price Foundation

Weston A. PriceDDS, http://westonaprice.org/nutritiongreats/price.html

Лазар Радков
Следвай ме
Характерни черти на традиционните диети, Част 1

Коментари

Tagged on:         

Comments are closed.