Общи характеристики на различните традиционни диети

Изследвайки хранителните навици на различните примитивни племена, Уестън Прайс откроява 11 характeрни елемента, присъстващи в храненето на всяко от изследваните населения. Нека ги разгледаме:

1. От диетите на здравите неиндустрилизирани племена отсъстват рафинираните и денатурирани храни като рафинирана захар или царевичен сироп; бяло брашно; храни в консерва; пастьоризирано, хомогенизирано, обезмаслено или нискомаслено мляко; рафинирани (преработени) или хидрогенирани растителни мазнини ; протеини на прах; изкуствени витамини или токсични добавки и оцветители

2. Всички традиционни култури консумират някакъв животински протеин и мазнина – от риба или други морски животни; от водни и сухоземни птици; от сухоземни животни; от яйца; мляко и млечни продукти; от влечуги и насекоми.

3. Примитивните диети съдържат поне 4 пъти повече калций и други минерали и ДЕСЕТ пъти повече мастно-разтворими витамини (А, Д и К) от животински мазнини в сравнение с типичния за американците начин на хранене. (виж Таблица 1 по-долу)

4. Във всички традиционни култури някои животински продукти се консумират сурови (черен дроб, очи)

5. Примитивните традиционни диети имат богато на ензими съдържание, идващо от суровите млечни продукти; суровото месо и риба; суровия мед; тропически плодове; студено пресовани мазнини ; вино и непастьоризирана бира; както и естествено запазени, лакто-ферментирали зеленчуци, плодове, напитки, меса и подправки.

6. Семената, зърнените и ядките биват накиснати, оставени да покълнат, да ферментират или естествено подквасени, за да бъдат неутрализирани естествените анти-нутринети (анти хранителни вещества), които са част от тези храни, като фитиновата киселина, ензимни инхибитори, танини, сложни въглехидрати.

7. Общото съдържание на мазнини в традиционните диети като част от калориите варира от 30% до 80%, но едва 4% идват под формата на полиненаситени мастни киселини естествени съдържащи се в зърнените, бобовите, ядките, рибата, животинските мазнини и зеленчуците. Останалата част от калориите, идващи от мазнини, се разпределя почти по равно между наситени и мононенаситените мастни киселини.

8. Традиционните диети съдържат почти еднакви количества от есенциалните омега-3 и омега-6 мастни киселини. (Само за справка – модерните диети съдържат 5 : 1 = n-6 : n-3 в най-добрият случай и 25 : 1 = n-6 : n-3 в общия случай)

9. Всички примитивни диети съдържат някаква сол

10. Традиционните култури консумират животински кости, обикновено под формата на богати на желатин бульони от кости

11. Традиционните култури се грижат за здравето на бъдещите поколения като осигуряват специална богата на хранителни вещества диета за бъдещите родители, бременните жени, както и растящите деца; планират времето между ражданията, както и учат младите на принципите на правилния начин на хранене.

Сравнителни таблици

Дадената по-долу таблица илюстрира по-високите в пъти абсолютни стойности на витамини и минерали, съдържащи се в храната, консумирана от примитивните населения, която Уестън Прайс изследва.

Таблица 1

Група Минерали1 Витамини 2
  Ca P Fe Mg Cu I

Мастно-

разтворими

Водо-разтворими
Ескимоси 5.4 5.0 1.5 7.9 1.8 49.0 > 10x значително повече
Северноамерикански индианци 5.8 5.8 2.7 4.3 1.5 8.8 > 10x значително повече
Швейцарски планински жители 3.7 2.2 3.1 2.5 * * > 10x значително повече
Гали 2.1 2.3 1.0 1.3 * * > 10x значително повече
Австралийски аборигени 4.6 6.2 50.6 17.0 * * > 10x значително повече
Новозенландски маори 6.2 6.9 58.3 23.4 * * > 10x значително повече
Меланезийци 5.7 6.4 22.4 26.4 * * > 10x значително повече
Полинезийци 5.6 7.2 18.6 28.5 * * > 10x значително повече
Индианци от крайбрежните части на Перу 6.6 5.5 5.1 13.6 * * > 10x значително повече
Индианци от Перуанските Анди 5.0 5.5 29.3 13.3 * * > 10x значително повече
Занимаващи се с говедовъдство племена от вътрешността на Африка 7.5 8.2 16.6 19.1 * * > 10x значително повече
Занимаващи се със земеделие племена от Централна Африка 3.5 4.1 16.6 5.4 * * > 10x значително повече

*Не е дадено
1. Минерали: Ca=калций, P=фосфор , Fe=желязо, Mg=магнезий, Cu=мед,
I=йод

2. Мастно разтворимите витамини включват витамините A,D,E,K. Водоразтворимите витамини включват
витамините от В групата (фолат, пантотенова киселина, тиамин, рибофлавин, ниацин,
B6, B12) и витамин C Занимаващи се със земеделие племена

От таблицата се вижда, че приемът на отделните минерали е от 2 обикновено до 5-6 пъти, а в някои случаи до 20 и дори до 50 пъти по висок минералния прием на средностатистическия американец. Примът на водоразтворимите витамини също е доста по-голям, а този на мастноразтворимите е над 10 пъти по-висок.

С практиката си Д-р Прайс е открил, че заболяванията и патологията на зъбите, захапката и устната кухина като цяло е един от първите симптоми на дегенрацията на общото здраве на човек. При много от пациентите в зъболекарския му кабинет денталните проблеми почти винаги били придружени с един или повече от маркерите на общия упадък на човешкото здраве – високо кръвно налягане, артрит, хиперинсулинизъм, диабет, сърдечносъдови заболявания …

Като пълен контраст на това Уестън Прайс документира правилните черти на лицата, правилните и здрави захапки и практически лишените от каквито и да било заболявания по зъбите членове на примитивните племена. Таблицата по-долу показва сравнителен анализ на случаите на кариес на 100 души между примитивните хора, хранещите се според традициите си, и тези, вече станали част от модерното общество напълно приели модерния начин на хранене и живот.

Таблица 2

Група Примитивни Модерни
Швейцарци 4,60 29,8
Гали 1,20 30,0
Ескимоси 0,09 13,0
Северноамерикански индианци 0,16 21,5
Южноамерикански индианци 4,00 40,0
Меланезийци 0,38 29,0
Полинезийци 0,32 21,9

От таблицата е видно, че в днешни дни имаме между 10 и 20 пъти повече случи на кариес в сравнение с хората, хранещи се така, както са се хранели предците им поколения наред.

Яжте истинска храна

Примитивните хора са се хранили са се хранили простичко, но в никакъв случай не са били прости. В менюто им няма да открием нито пици, нито пасти, торти, хамбургери, вафли или кроасани. В същото време всеки един от се намира в много по-добро здраве от повечето цивилизовани люде.

Интересен факт е да се отбележи обаче, че състояния и заболявания като високо кръвно налягане, високи триглицериди, хиперинсулинизъм, диабет, рак, атеросклероза, инфаркт, инсулт, артрит, подагра и т.н. твърде познати и широко разпространени сред модерното общество за членовете на примитивните, неиндустриализирани общества са напълно непознати.

Може би си заслужава човек да обърне по-сериозно внимание на
общите черти на традиционните диети на примитивните общества.

Прочети още:

Характерни черти на традиционии диети, Част 1

Лазар Радков
Следвай ме
Характерни черти на традиционните диети, Част 2

Коментари

Tagged on:         

Comments are closed.