“Любовта на мъжа минава през корема”

Интерсна мисъл, който предполагам мнозина от нас са чували. Последните научни изследвания показват обаче, че не само любовта, а и храната минава през корема на мъжа. Съществуват също така сериозни причини учените да вярват, че това важи и за жените …

На мнозина от нас в един от друг момент ни се е налагало да хапнем нещо простичко (но хубаво) и набързо, да бъдем студенти или поне … да бъдем мъже.

Сега, на мен като един съвременен човек нерядко ми се налага да хапна нещо набързо, като винаги се старая да е нещо хем хубаво (качествено и естествена храна), хем вкусничко … мммм. Освен това 5 години ми се наложи да бъда студент, а откакто преди 25 години един сперматозоид и една яйцеклетка се срещнали, съм и мъж. А да – падам и по хубавите и простички неща.

Какво правим като сме гладни?

Брато, проблем!

Ако си задаваме този въпрос и сме у дома, явно нямаме друг избор, освен да погледнем в хладилника. Ако обаче въпросният не изглежда като моя (горе на снимката)…

Брато, голем проблем!

Нека продължим – ако хладилникът ви не изглежда по подобен начин, то е твърде вероятно да нямате необходимите ресурси за едно просто, бързо, добро и вкусно хапване. Какво правим в такъв случай?

Какво правим, преди да огладнеем?

Правило Номер 1 – преди да огладнеем най-важното нещо е да осъзнаем, че някога ще огладнеем. Това ще ни позволи да се подготвим за този момент и да понесем достойно това тежко бреме.

Правило Номер 2 – веднъж осъзнали, че някога ще огладнеем, вземете някой лев в едната ръка, пазарска чанта в другата и се отправете към близкия супермаркет.

Правило Номер 3 – пазарувайте единствено качествена и истинска храна.

Правило Номер 4 – съсредоточете се върху “бързите храни”. Или с други думи спазвайте препоръките от Правило Номер 3, но се съсредоточете върху храни, които могат да бъдат манипулирани и … изядени по-скоростно 🙂

Примерно яйцата са бърза храна – могат да бъдат приготвени бързо, и изядени още по-бързо … Месото от своя страна може да бъде изядено още по-бързо, ако предварително бъде смляно на кайма … колко жестоко. Внимавайте обаче – в никакъв случай не купувайте готова кайма – в най-добрия случай има повече жили, хрущяли и смлени кости, отколкото месо, а в най-лошия – захар, соя и други подобни гадости.

Внимание!!! – приберете се по най-бързия възможен начин у дома, внимавайки да не счупите яйцата или да не бъдете нападнат от улични кучета, хвърлили поглед на месото в торбата …

Готови за действие

Добреее, моментът с планирането и подготовката го минахме, така че дори да ви се наложи сега – вие сте готови!

Първо, грабнете няколко яйца с ръка. Ако сте над 80-85кг, те може да са 5. Ако сте под 80кг, може да са 4, 3 … Чукнете ги и ги разбъркайте до хомогенна смес. Междувременно, да не сте посмяли да изхвърлите някой жълтък – използвайте ги всичките. Ако все пак сте решили да разкарате един – два, моля сложете ги в контейнер с лед и ги пратете на нашия адрес – обещаваме да им се зарадваме.

След като сте ги разбъркали хубаво – прогответе по около 10г масло на яйце за тигана. Да, съвсем точно ме разбрахте – 10г на яйце е дозата масло, с която бърканите яйца стават оптимално сочни и вкусни. Нека не забравяме, че молекулите, носещи вкуса на храната, са мастноразтворими – т.е. необходима е достатъчно мазнина, за да бъде яденето вкусно. Ха, спомнете си, че обикновено слагате някаква мазнина на салатата – сега знаете защо.

Но да се върнем на яйцата – 10г масло на яйце означава, че ако сте 90 килограмов мъжага примерно, то хвърлете 50тина грама масло да се разтапят в тигана. Не загаряйте и яйцата – най-малкото може и да не ви харесат.

След като яйцата са готови – сервирайте с домат и краставица. Може да добавите и малко млад лук, както и сол на вкус. Ако обичате сирене – сложете и сирене:

Ако сте големи гладници, предстои ви тежко физическо натоварване или просто обичате маслото – прибавете и парченце масло към блюдото. В случай, че сте по-заможен, добавете и малко филе “Елена” или просто пастърма – получава се просто невероятно.

 Mаслото на снимката е малко наръфано, но този факт ще го отнесем
към особености на личностната храктеристика :)

Да ви е вкусно!

Бързи и вкусни с каймата

Оправихме яйцата … хайде на каймата. Както вече споменахме – купувайте истинско месо и си го мелете. Пакетираната кайма да си стои по рафтовете на магазините. Една от най-добрите комбинации за кайма е 1/3 свински шол, 1/3 телешки шол и 1/3 бекон, но и това зависи основно от личните предпочитания.

Освен каймата вземете и около 0,5кг тиквички, 3-4 чушки и още толкова домата. Нарежете тиквичките на кубчета, чушките на малки парчена, а доматите съвсем ситно – като за сос. Ако няма тиквички – може да използвате и само чушки, както съм направил аз на снимките по долу – зелена и червена чушка. В случай, че се намирате някъде в Западна Европа, може и доматите да ги броите за чушки …

Какво правим? Хвърляме бучка масло на около и базата на принципа “Проба-Грешка” у тиганя и го оставяме да се разтопи. След това добавяме ситно нарязания зарзават. Можем да го покрием с похлупак или да го оставим просто така, в случай, че сме счупили капака … Температурата е средно висока.

След като поомекнат, добавете доматите да отнемат малко температурата.


Както написах по-горе - тук доматите съм ги позлвал и като чушки ... :)

Направете малко място за каймата и я добавете:

Каймата на снимката е немска, понеже там качественият контрол е висок

Разбъркайте каймата:

И оставете температурата да свърши останалото:

Накрая по желания добавете малко сметана на вкус:

Rазбъркайте добре, изчакайте да поизстине и консумирайте с голяма лъжица. Ако не сте много лаком – с 0,5кг кайма яденето в този си формат стига за около 2 хранения – чудесно за вечеря и закуска 🙂

Моят начин на хранене

Предполагам вече ви е направило впечатление, че храните, чието приготовление съм описал, са богати на естествени мазнини, белтъчини и сравнително бедни на въглехидрати. По този начин се храня от средата на следването си и продължавам до този момент. Прекъсвал съм за кратки моменти, но след това отново съм се свръщал, понеже лично за себе си съм видял много ползи от този начин на хранене и честно казано, не вярвам да го променя някога. Никой не знае де 🙂

Какви са ползите и особеностите му обаче ще разгледаме по-подробно в някоя от следващите ми публикации.

Ами десерт?

Значи хапнали сме вкусно и обилно. А липсата на въглехидрати в рецептите означава, че няма да има и повишена секрация на инсулин. А оттам следва, че е доста малко вероятно да ни се дояде сладко.

Но все пак десертите са едни малки благинки и радост за душата и в Част 2 по темата ще ви споделя малко опит, как да си направите вкусни и полезни удоволствия с храна …

… дерзайте 🙂

Лазар Радков
Следвай ме
Студенти, Мъже, Храна и Простота

Коментари

Leave a Reply