Какво е рибеното масло?

Рибеното масло е мазнина, добита най-често от дълбоко океански риби. Съдържа висока концентрация на есенциални полиненаситени мастни киселини – омега 3 киселините EPA и DHA (eicosapentaenoic acid и docosahexaenoic acid) Разпространява се най-често под формата на желатинови капсули от 0,5г , 1г, а има и такива от 2г. Друга форма, под която може да закупите рибено масло е течна. Тук вариантите са 2 – пречистено и ароматизирано от някоя аптека, или непречистено и неароматизирано от немския ebay. Вторият вариант обаче е само за хардкор фенове smile.gif

За какво е полезно рибеното масло?

– подпомага функциите на имунната система
– важно е за здравето на сърдечно-съдовата система
– има противовъзпалителен ефект
– омега 3 помагат и срещу появата на депресии
– DHA е основна съставна част на мембраните на мозъчните нервни клетки
– подпомага мобилизирането на мазнините за енергия

Защо да го приемаме допълнително?

Защото конвенционалната храна в днешни дни е крайно бедна на омега 3, а те както вече разбрахме са есенциални за нашето здраве. От рибено масло нямат нужда единствено тези, които консумират телешко и яйца от животни расли и пасли на чистите и тучни високопланински ливади, както и на тези, консумиращи риба от чисти реки и потоци.

Можем ли да предозираме?

Както с всяко друго нещо и с рибеното масло е добре да се подходи отговорно. Научните изследвания и собствения ни опит сочат, че между 3г и 6г на ден в зависимост от стреса, натоварването ни, качеството на храната, която приемаме, както и това колко тежим са достатъчни, за да усетим положителните ефекти на рибеното масло без да преминаваме отвъд тях.

Така че: Пийте си рибеното масло, приятели!

Лазар Радков
Следвай ме
Пийте си Рибеното Масло, Приятели

Коментари

Comments are closed.