Нека направим малка заобикалка и да поясним че под атлетизъм разбираме сумата от атлетическите(физическите) качества на индивида, т.е. колко силно, колко бързо, колко точно, колко далече. Разбира се за всеки спорт(длъжност) има различен набор от необходими физически качества. Например ако се състезавате в Националната Футболна Лига(на Америка) като играч на предна позиция имат значение вашата сила, реакция, маса, височина и редица други показатели. Статистически данни показват, че единствения тест който има показателно отношение към игралните умения е скока на височина(вертикален отскок). Докато тестовете за подвижност могат да бъдат заучени и подготвени, ВО се влияе от техниката на скачане в значително по-малка степен, а и се предполага че за да участвате в НФЛ знаете вече как да го изпълните.

Какво ни показва ВО?

Като показател на атлетическите способности ВО е показва каква мощност можете да произведете. По начало височината на отскока показва каква относителна мощност притежавате (мощност за единица тегло), а чрез някои формули можем да изчислим максималната (пикова) и средната мощност.

Ако обаче използваме по-сложни тестове, бихме могли да определим по какъв начин оптимално да увеличим отскока си, а в тренировъчен план – как да подобрим програмата си така че да я ориентираме към производството на повече мощност.

Какво е мощност и защо ни е потребна?

Нека не навлизаме прекаленно дълбоко във физическите обяснения и да оставим сериозната теория на научните работници.

Накратко – мощността е способността ни да произведем сила и то БЪРЗО.

Мощност = Сила х Скорост

Защо ли ни е нужна?

Мощността е най-ценното атлетическо качество на всеки спортист. Нека задълбаем малко в това изказване. В доста от индивидуалните спортове съществува разделение по категории. По какъв начин са разделени те?

– по пол; при еднакво тегло мъже са способни да произвеждат повече сила, а от там и повече мощност

– по тегло; погледнете двама елитни спортисти от различни категории – в крайна сметка по-тежкия индивид вероятно ще има по-голяма абсолютна сила, а от там и абсолютна мощност

А защо не абсолютна сила?

При някои спортове, като например силовия трибой, абсолютната сила може да е решаваща, но в повечето спортове мощността – способността да се вложи тази сила със по-голяма скорост е решаваща.

Нека разгледаме няколко примера:

Пример 1: 2 атлета състезаващи се в една и съща категория(имат приблизително равно тегло).

Атлет А има по-голяма абсолютна сила. Например максималната му тежест за единично повторение е 150.

Атлет Б има по-малка абсолютна сила. Неговият клек за 1 повторение е 120 (20% по-малка).

При ВО теста обаче установяваме че Атлет Б скача по-високо, т.е. той е способен да мобилизира по-голяма част от абсолютната си сила при действия изискващи бързо влагане на сила(скок, удар, мятане). Неговата мощност е по-голяма.

Пример 2: 2 атлета с състезаващи се в различни категории(единят има значително по-голямо тегло)

Атлет А тежи 90кг и има максимално постижение на клек от 180кг.

Атлет Б тежи 80кг и неговото максимално постижение на клека е 80кг.

Атлет А използва може да мобилизира около 70% от силата си за първите 0.2 секунди, докато за същото време Атлет Б може да използва 95%. 70% от 180 килограма са 126 което е повече от 2 пъти това което Атлет Б използва.

В крайна сметка е по-добре да сме и по-силни и по-мощни от опонентите си.

Помислете си върху следните твърдения:

– Средния атлет който се опитва да пробие в Националната Баскетболна Асоциация има отскок от 70-75 см, обаче играчите от НФЛ които споменахме в началото при средно лично тегло от 111кг имат ВО от 90см че и повече. Разликата? Че единия бихте го нарекли „солета,” а другия ще ви смачка ако не му харесвате.

– Най-експлозивните атлети са силни.

– Средностатистическия атлет в дисциплината висок скок при височина от 190см и тегло от 75кг могат да клякат с 130-140 килограма.

– Средния щангист от национален ранг има ВО към 90 и 100см, а някои 120 килограмови даже имат ВО над 75 см.

– Спринтьорите скачат над 1м и клякат с 2.5 до 3 пъти теглото си и то с лекота.

– Средния гюлетласкач от национален ранг при тегло от 120 и нагоре килограма може да скочи 3 (че и повече) метра дълъг скок.

– Коуби Брайънт редовно прави клекове с 190кг + вериги

Коби Брайънт е яката работа!

Как да тестваме ВО?

1. Скок от нулева позиция (СНП) (без начално усилие): Седнете на стол. Нещо като четвъртинка клек. Скочете нагоре колкото можете по-високо.

2. Скок с противодвижение (СП): застанете прави, клекнете до четвъртинка клек и после се изстреляйте нагоре.

3. Реактивен вертикален отскок (РВО): застанете върху кутия(приблизително 30см висока), скочете на земята и се изстреляйте нагоре опитвайки се да минимизирате контакта си със земята.

Реактивен вертикален отскок

Какво показват тестовете?

Ако разликата между СНП и СП е по-малко от 10%, то вие разчитате повече на чисто мускулна експлозивна сила и се нуждаете от повече плиометрична/реактивна тренировка.

Ако Разликата между СНП и СП е повече от 30%, то вие се нуждаете от повече мускулна/експлозивна сила, защото разчитате повече на плиометричния ефект.

По- точно сравнение обаче е това между РВО и СП, тъй като за повечето хора е непривично да започват от нулева позиция и ако не сте тренирали движението докато свикнете ще има големи неточности в измерванията.

Ако РВО е по-малко от СП, то вие очевидно се нуждаете от повече реактивни умения – умението да абсорбирате сила и да я използвате за да започнете движението си. Започнете като се научите да абсорбирате сила(приземявания от височина) и преминете към реактивна работа(след приземяването скочете нагоре, минимизирайки контакта си със земята).

Ако вашият РВО от 30см е по-голям от вашия СП, продължете да увеличавате височината на кутията със стъпка от 15см до момента в който вашия РВО падне под СП. Колкото по-висока е кутията, толкова по-добри реактивни способности имате. За някои хора оптималната височина на кутията е 75см или по-високо. Тези хора имат много добри реактивни способности и се нуждаят от повече мускулна сила(сила за едно повторение) за да могат да създадат повече ресурс който да могат да вкарат в реактивните си способности, а както твърди Кели Бегът – почти всички спортове са плиометрично доминантни.

Важна бележка! Ако стъпалата ви са прекалено пронирани, то вие ще омекотите удара прекалено добре и няма да можете да се изстреляте нагоре. Да тренирате реактивно най-вероятно ще ви докара скъсано сухожилие в коляното, болки в коленете или кръста. Можете да скачате и да се взривявате(да тренирате за взривна сила) колкото си искате, но докато не поправите проблема в основата със специални стелки или специфични разтяжки. По същия начина – ако стъпалата ви са прекалено супинирани, те ще могат много добре да ви изстрелят нагоре, но няма да могат да омекотяват приземяването ви. И тези индивиди ще имат проблеми с коленете, глезените и кръста. Тях можете лесно да ги разпознаете по това че не сгъват веднага коленете при приземяването.

Супинирани, неутрални и пронирани стъпала

Във Част 2 очаквайте Максимални опити и повторения за време, нови интересни примери, обяснение защо е толкова важна еластичната сила, тестуване посредством няколко последователни подскока и още доста много полезна информация good.gif

 

Сила и Мощност, Част 1

Коментари

Leave a Reply