Наскоро в нашият форум се породи дискусия относно тренирането със собственото тегло и възникна въпросът „дали има най-добър метод за трениране?”

Имаше привърженици (тези които ги няма са само в главата ми) на няколко основни тези:

Твърдение: “Тичането е най-хубаво за отслабване!”

Мдаааа…не е така точка

Въпреки че тичането сутрин в парка предлага незаменимото удоволствие на разходка в парка, чист въздух и повишен тонус, то все пак има няколко много сериозни недостатъка:

1. Тичането не е най-добрият начин на трениране за намаляване на мазнините. Ще ви разкажа цялата лекция „тежко трениране срещу кардио” в едно изречение: тежкото трениране е в пъти по-добър начин да намалим мазнините си чрез тренировка.

2. Тичането не е най-добрият начин за намаляване на мазнините. Промяна в диетата би била много по-ефективна.

3. Тичането може въобще да не ви помогне да свалите мазнини, а напротив – даже да качите. Глупости, а? Всъщност…не. Тичането (продължителното кросче) има сериозно влияние върху хормоналния ви баланс, върху метаболизма ви и въобще върху начина по който тялото ви функционира.

4. Тичането вероятно ще намали активното ви тегло. Ставаме сутрин и на гладно тичаме 30 минути в парка, за да изгорим повечко мазнини. Само дето първото което ще изгорим са мускулите, които и без това си нямаме (повечето хора страдат не от наднормено тегло, а от ниско активно тегло! (1).

Тичането май не е най-добрият начин за сваляне на мазнини

5. Тичането е вредно за голяма част от населението. Истината е че повечето хора имат нужда от тренировки за да тичат, а не от тичане за тренировка. Да, точно така – трябва да тренирате, за да сте във форма за тичане (ходенето също е в тази категория). Вероятно ще са нужни 2-3 статии и 2-3 книги за четене, но събрано в няколко думи – правите повече лошо на ставите (и мускули, сухожилия, въобще цялото тяло!) си, отколкото добро на себе си.

6. Тичането изисква малко техническа подготовка, която е трудно да си осигурим. Тичане? Техника? Шегувам ли се? НЕ. Тичането, особено бързото(спринт) си има техника, която е много важна за изпълнението на упражнението. Ако не беше така, леката атлетика нямаше да е спорт. Кога да дишаме, кога да сгънем крака и колко, колко дълги крачки да правим, коя повърхност на стъпалото първа докосва земята, колко да си изпънем крака?

Ехааа…че защо тогава някой да тича? Никога повече няма да си обуя маратонките! По-полека. Тичането има и своите прекрасни черти:

1. Приятно е. Сутрин в парка е прекрасно. Чувството, което аеробни упражнения дават, е опияняващо.

2. Полезно е. Когато сте готови да тичате, тялото ще ви се отблагодари с резултати.

Имаше и привърженици на плуването!

Плуването е много готино. Много е и полезно! Защо иначе го предписват при почти всяко заболяване на опорно-двигателния апарат? Всичко си има причини. Ето ви няколко причини да не плувате:

1. Плуването изисква хубави условия, за да не си навредите. Честно – ходили ли сте скоро на басейн? От температурата на водата, през съдържанието и (като химикали и чистота) до хората които плуват в нея. Всичко има значение и може да ви навреди.

2. Плуването не дава голям пренос към действията ви на сушата. Пък прекарвате деня си предимно там, нали? Виждали ли сте плувци извън басейна? Те са като риби на сухо – нямат връзка между крайниците. Това че изграждате мускули докато сте във водата, не означава че те ще могат да ви служат извън нея.

3. Плуването може би не е толкова полезно за опорно-двигателния апарат колкото си мислим. Луд ли си? Това го знае всяко хлапе! Във водата нямаме вертикален натиск, което не подпомага увеличаването на костната плътност. Плуването може да засили мускулите ни (в някакви граници), но няма да направи костите ни по-плътни. А да съм споменавал че всяко често повтарящо се действие може да има негативен ефект върху ставите ни? При липса на техника (вижте следващата точка) можем доста да си навредим.

4. Плуването изисква техника. Че кое не изисква? Кога да дишаме, как да работят краката ни, ръцете ни, кой стил на плуване да използваме? Ако не дишаме когато трябва, ще се налапаме с вода, която според точка 1 – не знаем колко е полезна (предизвиквам ви да изпиете един литър вода от басейна). Да не говорим че в зависимост от състоянието на раменете ви, един стил на плуване би бил по-подходящ за вас.

5. Плуването, както и тичането, може да е по-скоро вредно за вас ако не тренирате с правилните „протоколи.” Дали да плуваме бързо? Дали бавно? Дали и двете? Както всяка друга форма на кардио, плуването може да има негативен ефект върху неща като хормонална обмяна и опорно-двигателен апарат.

6. Плуването, както и тичането, може би не е най-добрия начин да свалите мазнини. Ще свалите ли мазнини? Да, както при всяка друга активност. Ще свалите ли активно тегло – никой не знае. Ако продължавате да се храните безобразно, дали ще има ефект? 

Отгледаните в лаборатория плувци не могат да служат за адекватен пример

Нахранихме ли плувците? Разбира се! Всеки бива нахранен. Обаче понеже не сме ограничени, ние знаем че плуването има някои много хубави черти:

1. Готино е. Сериозно. Даже аз, въпреки че не мога да плувам, знам че е приятно да се плува. И като усещане на тялото, и като ефект от упражнението и като ефект върху мислите.

2. Има своите ползи. Точка 3 от негативите? Ами плуването не е магическото хапче за всеки проблем, но определено има своите ползи върху опорно-двигателния апарат и може наистина да е много полезно в правилните дози.

Имахме си и фенове на аеробиката/каланетиката/йогата!

Всъщност не. Тези аз си ги измислих, но вероятно някъде там има. Има заблуди:

1. Тренировка за сваляне на мазнини? Хайде де! До сега всякаква форма на кардио беше заклеймена! Пирамидата на сваляне на мазнини е: диета (начинът на хранене) – тежки тренировки (тежки тежести, трудно кардио и т.н.) – и спорен ефект на леките тренировки. Винаги мислете за диетата, преди да се опитвате да я компенсирате с тренировки.

2. Полезна ли е аеробиката? Да качиш едно стъпало със съмнителна техника хиляди пъти? Да направиш хиляди коремни преси? Да се разтягаш където трябва и не трябва? Вие сериозно ли? Плаче ми се като чуя нещо подобно! Хората имат нужда от тренировки, за да „стават” за залата по аеробика. Каланетиката е хубава за разпускане (психическо) и срещи с другите (жени), но полезна ли е за здравето? Ще ви дам ползата на съмнението и ще предположим че е по-добра от „нищо,” но далеч не бих я нарекъл „тренировка за здраве.” За йогата вече не ми остана слюнка че да я оплюя, но нека само кажем че има неща които не трябва да бъдат разтягани и има хора (повечето хора) които би трябвало да мислят как да се стегнат, а не разхалтавят.

3. Ползи от аеробиката? Дехидратация, съмнителни ефекти върху хормоналния баланс и опорно двигателния апарат.

4. Наличие на качествени инструктори? Не, тези които те изпотяват яко на тренировка може и да не са добри. Всяко нещо което направиш 1000 пъти ще те изпоти и измори, стига да не ти омръзне. Ако инструкторът ви по аеробика не е просто компаньонка , която да ви забавлява докато се потите, ще знае от къде да ви почне, с какви упражнения да започнете и други такива неща.

Значи и тези отиват в кофата?

Никой не отива в кофата! Защото:

1. Аеробиката е забавна. Аеробиката е социална. Аеробиката има своето място!

Имахме и крайни привърженици на гимнастиката!

Халки, успоредки, лостове и земя. Какво друго ти трябва за да си „във форма?” Тук аз пак имах възражения:

1. Това че си силен във въздуха, прави ли те силен на земята? Освен ако не си риба във водата или шимпанзе на клона, то прекарваш доста време стъпил на земята и взаимодействайки с разни предмети.

2. Взаимодействието с околната среда не е само срещу неподвижни предмети. Дори халките, които имат някаква свобода, са фиксирани. Бюрото което трябва да преместите фиксирано ли е? Само за земята, но ако направите челна стойка върху него, то няма да се премести!

3. Споменахме че халките имали степени на свобода, но при положение че повечето време прекарваме на лост, който не позволява раздалечаване на ръцете едно от друга, то сами си поставяме ограничения.

4. Гимнастиката не е достъпна за всеки. Ако имате сериозни проблеми с теглото или силата, то сблъсъкът ви с лоста, успоредката или земята може да е най-малкото демотивиращ.

Хм..защо ли тогава едно от основните упражнения които използвам при работата си с хора е набирането?

1. Гимнастиката е много хубава проява на силата ви. Хубава като „визуално хубава” и като „полезно хубава.” Гимнастиката има много много ползи.

А относно начина, който елитните гимнастици изглеждат – имайте предвид, че тези хора тренират по 5-6 часа всеки ден

И сега остана място за възхвалата на тренирането с тежести ли?

Разбира се че първо ще започна с негативните черти:

1. Тренирането с тежести не е толкова просто колкото звучи. Повторения, схеми, упражнения, да се загуби направо човек! Ако нямате опитен и добре информиран треньор (както за всички други дейности), то има голям шанс да си навредите повече отколкото да си помогнете.

2. Тренирането с тежести може да ви контузи сериозно. За това и повечето „доктори” не го препоръчват – неправилното трениране ще ви вземе здравето по-бързо от неправилното плуване (ако мислите че можете да се удавите за 1,5 минути, то представете си как изпускате 100 килограмова щанга върху гърлото си. И двата случая са крайно невероятни!).

3. Материалите относно трениране с тежести са крайно оскъдни. Сериозно? Дори в информационната ера, където се предполага че всичко се знае от всички, тренирането с тежести си остава мистерия. Не знам как е възможно, но на нашият роден език има доста оскъдна информация относно тренирането с тежести. Пък да не би наличието на тонове информация на достъпни езици да прави нещата по-добри? Направо е учудващо как е възможно при толкова много достъпна информация, да се правят такива елементарни грешки от „треньори.”

4. Тренирането с тежести и въобще науката за това как се развиват телата ни все още се развива. Ако боледуваме много от години, то заседяването е епидемия (пандемия ли му се казваше?) от едва стотина години, че и по-малко. Това налага и по-слабата връзка на медицинските лица с реалността. Не, няма да умрете от това че имате високи нива на кръвната захар и кръвно, а от това че не се движите и ядете зле. Докторите на бъдещето няма да забъркват отвари, а ще се интересуват от упражнения и телата на хората. Така си е мислел Едисон преди време. Ще ми се на мен да беше станало това през моя живот. За съжаление това е пътека която предстои да се превърне в малко пътче, а докато стане магистрала, ще мине доста време.

5. Има сравнително малко треньори, разбиращи „за какво иде реч.” Аз бих казал че тук нямаме такива. Нито един. Докато имаме треньори по лека атлетика на световно ниво, то тренирането все още не е достъпно за никой. Нямам си някой от който да се учим, някой който да разпространява културата.

6. Тренирането с тежести, само по себе си, е само инструмент. Ако не е вкарано в някакво „реално нещо”(да речем спорт или цел), то е със съмнителна ефективност.

Ами положителни черти?

1. Тренирането с тежести има положителен ефект върху хормоналния баланс, от където влияе на цялостното здраве.

2. Тренирането с тежести има положителен ефект върху опорно-двигателния апарат. По-твърди кости, по-стабилни стави, повече подвижност, по-добре работещи мускули.

3. Тренирането с тежести е достъпно като възможности. Всеки може да започне спрямо своето ниво.

4. Тренирането с тежести е достъпно като финанси. Информацията е безплатна, а картата за залата може да падне до 20 лв. на месец.

Тренирането с тежести е като главината на колелото – тя е началото на всички спици. Тя е мястото от където идва въртенето и мястото около което всичко се върти. Тя е нещото което държи колелото като едно цяло. Ето го и колелото:

Помислете разумно. Направете план. Захващайте се за работа.

(1). Т.е. – тежките имат висок процент мазнини (високо съотношение мазнини:активно тегло), леките въпреки че имат нисък процент мазнини, имат по-ниско активно тегло. Проблема не ви е че тежите 100кг, а че 20 от тях са мазнини. Да си 5% не е много яко, при положение че си 70кг. За това и много от другите въпроси ще има отделни статии, за това ви молим да се чувствате добре дошли да зададете въпросите си!

Коментирайте статията

С какъв спорт да се захванем?

Коментари

Comments are closed.