В предишните няколко статии, посветени на храненето и храните ( Основи на Храненето: Основни положения ), се разбрахме ( ние и вие ), че адекватното хранене започва с избора на храна ( знам, че се повтаря храна, храна, ама за храна си говорим ) . Демек, говорим за качество.

А какво е качествена храна ? Слагам 2 точки :

–   минимално преработена

–   произведена от естествена, качествена суровина

–   без добавени оцветители, сгъстители, подобрители и т.н.

–   с гарантиран произход

–   произведена в екологично чист район, иначе казано – в читава среда

И тук отделям тиренцето, защото е изключително важно :

– храна, която ви носи ползи и готино преди, по време и след ядене, ако не изпълнява и едно от горните условия, значи не е добре за вас . Да не се отплесвам.

За маслото – едно от най-хубавите неща/горива/храни, които можете да приемете. Това накратко. Сега обаче ще ви разкажа и Защо.

Масло: млечни мазнини (сметана), малко сол .

Това е съдържанието на храната масло. Нека да видим и какво ви дава :

Витамин А :

нужен за правилното функциониране на щитовидната и надбъбречната жлези, които играят важна роля при правилното действие на сърцето и сърдечно-съдовата система

– без достатъчни количества от нeго имунната система не работи оптимално

– има основна роля при формирането на половите характеристики

– липсата му води до слепота, скелетно-мускулни и други проблеми при раждане

– играе ролята на антиоксидант

Витамин Д :

– без него и без витамин А тялото не може да усвои оптимално калция, което води до проблеми с костите и ставите

– играе важна роля за имунната система

– подобрява спортните постижения

Витамин Д: Молекулата, която ще подобри представянето ви

Витамин Е

– отново: силна антиоксидантна роля…ммм

Лецитин :

–          вещество, което подпомага правилното асимилиране и метаболизма на мазнините и мастно разтворимите витамини

CLA (конюгирана линоленова киселина) и мастни киселини със средна верига

– тези, както и другите съставки на маслото – вит. А, Е, селен, холестерол – осигуряват защита срещу рак, както и срещу сърдечни заболявания

Йод

– необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза

Фактор на Уулцен

– тази съставка присъства в суровата животинска мазнина. Изследователят Розалинд Уулцен открил, че тя предпазва хората и животните от калсифициране на костите – дегенеративен артрит. Освен това предпазва и от втвърдяване на артериите, катаракти и калцификации на епифизната жлеза. Съставката се унищожава при пастьоризиране на млякото.

Гликоспиндолипиди

– вид мастни киселини, които предпазват от инфекции на стомашно-чревния тракт, най-вече при подрастващите и много възрастните хора

Мастни киселини с дълга и средна верига :

– предпазват срещу патогени и имат силен антигъбичен ефект

– не се складират като подкожни мазнини (съставени основно от мастни киселини с дълга верига, идващи основно от полиненаситени олеа, както и преработени въглехидрати), а се използват като бърз енергиен източник

X фактор (сега се счита, че това е витамин К2) нужен за :

– оптимален растеж

– намира се само при крави, пасли свободно трева

А ако пак питате А защо всъщност масло? ще ви помоля пак да се върнете, да прочетете внимателно какво съм писал досега (а аз съм спортист) и ако все пак зададете този въпрос, мога само да кажа : Защото е добро за вас.

Мога да ви кажа и да опитате. Защото с маслото не само ще имате повече енергия, повече жизненост, повече от това, което то съдържа и съответно дава, но и храната, приготвена с него, ще е по-вкусна. Даже може и да разплачете майките си като ги върнете към спомените за маслото едно време (реална случка).

Другият важен момент е, че всички тези неща аз ги говоря от личен опит (мой и на хората около мен). Говорим за подготовки за състезания, сваляне на мазнини, увеличаване на активно тегло, тонус, самочувствие.

На мен всичко това ми е достатъчно…а аз не искам много…аз искам да ми е добре, да давам на тялото и главата си това, което заслужават, а конкретно – качествена храна. Искам да съм здрав, да съм силен. А знам, че и вие искате това, а именно – най-доброто за себе си.

А защо масло ?

Коментари