Тази статия е предназначена за всички, които консумират месо и животински продукти. На останалите ще обърнем внимание по-нататък.

Ние сме животните или по-точно ние сме това, което ядат животните. Независимо дали консумираме всички или само част от животинските продукти – подбирайте въпросните продукти добре. Независимо дали си говорим за пържоли (мускулно месо), дреболии (месото на органите), яйца, мляко и производните му – масло, сирене, кашкавал и т.н. – всъщност си говорим за храненето на животните.

Защо пък точно за храненето?

 

Защото точно от това, какво е яло животното, зависи какво ще има в месото и съответно млякото или яйцата му. За да не се повтарям многократно оттук нататък, нека въведем следната легенда:

Месо = мускулно месо и месо от органите

Мляко = мляко, масло, сирене, кашкавал и т.н. продукти, които се правят от мляко

Яйца = яйца

Маслото, сиренето и кашкавала се намират в групата на млякото, понеже всичките се правят от мляко и това, какви полезни или не чак толкова полезни вещества има в тях, до голяма степен зависи от това, какво е имало преди това в млякото.

С какво храним животните?

 

Това с което ги храним е това, което индиректно приемаме и ние, когато изядем по-късно въпросните животински продукт. Ако ги храним с богата на хранителни вещества и елементи храна – това ще усвоят животните, това ще инкорпорират в тялото, в млякото или в яйцата си. Съответно въпросните месо, мляко и яйца, които консумираме по-късно, ще бъдат богати на хранителни вещества и ще носят здраве.

Ако обаче от друга страна храним животните с некачествена или бедна на хранителни вещества храна – некачествено и бедно на хранителни вещества ще бъде тяхното мляко, месо и яйца. Недохранени ще бъдем и ние впоследствие. Ако храним животните с несвойствени за тях храни, животните ще се разболяват, а оттам произтичат редица проблеми.

Несвойствени за животните храни

 

Предполагам всички знаете с какво са хранени основно говедата в кравефермите. Да, със зърно.

Естествена храна ли е зърното за тези тревопасни животни? Не!

Какво се случва в такъв случай? Какво предизвиква храна, която можем да усвоим донякъде, но която не е естествена за нас? Да, точно така – хранителен стрес.

Това не е трева!!

Какво предизвиква хранителният стрес най-често? Две неща:

 • липогенеза (синтез на мазнини)
 • понижаване активността на имунната система.

Или с други думи – бедните животни дебелеят ли дебелеят, като в същото време имунната им система става все по-нефункционална, и оттам животните стават все по-податливи на болести.

Освен това в състава на животинската мазнина влизат малко количество полиненаситени мазнини. Тези мазнини се разделят основно на омега-3 и омега-6 мазнини. Омега-3 мазнините имат антивъзпалителен ефект, т.е. погасяват възпалението в организма, докато омега-6 имат провъзпалителен ефект – т.е. предизвикват и засилват възпалителните процеси. Изследвания на мазнините на говеда, хранени със зърно, показват, че в този случай животните не само трупат повече мазнини, ами и полиненаситените им мазнини са предимно омега-6, докато при кравите, хранени основно на паша, полиненаситените мазнини в състава на мастната им тъкан са предимно омега-3.

Антибиотиците

Съвсем „логично”, разбира се, когато бъде установено, че животните започват да боледуват по-често, не се търси причината, а директно се стреля с тежката артилерия. А и причината е ясна, но премахването и не е икономически изгодно. Затова съвсем „логично” се прибягва до помощта на антибиотиците. Проблемите с тях също са два:

 • антибиотиците са като атомна бомба – те са безпристрастни – унищожават всичко на пътя ся, без да правят разлика между „добри” и „лоши” бактерии.
 • антибиотиците потискат допълнително имунната система и цялата схема навлиза в един дяволски кръг

За да функционира един организъм оптимално, е нужно да има добро съотношение между „добри” и „лоши” бактерии. Примерно в храносмилателната система на човека въпросното съотношение трябва да бъде около 85% към 15% в полза на „добрите”. Както казахме обаче – антибиотиците са безпристрастни. И за да не задълбочаваме с това какво точно причиняват антибиотиците на животните, нека просто кажем, че посредством месото и особено млякото, ние консумираме същите тези антибиотици и те продължават да бъдат също толкова безпристрастни и към нас.

Освен това ще се изненадате до каква степен се простира употребата на антибиотици в животновъдството. Едно изследване показва, че над 70% от произведените на земята антибиотици се използват в селското стопанство. [1] Според редица други изследвания вследствие от ексесивното приложение на антибиотици върху животните, голяма част от болестотворните бактерии не само са развили резистентност към голяма част от антибиотиците [2], [3], [4] ами и посредством животинското месо успяват да достигнат до човека. [5], [6], [7]

Хормонални препарати

 

До една или друга степен хормонални препарати също биват използвани като „добавка” към храната на животните. Целта на въпросните основно е да стимулира по-бързото наддаване на тегло. Проблемите, които възникват в този случай отново са два:

 • според Пол Чек в месото, добито от животни, третирани с анаболни хормони, се наблюдават изключително ниски нива на определени есенциални аминокиселини в сравнение с месото, добито от животни не третирани с анаболни хормони (последните, разбира се не са наедряли толкова, колкото „назобаните”) [9]
 • част от тези анаболни хормони достигат до нас посредством млякото, месото и мазнините и … може би някой от вас ще се зарадва предварително, че по този начин ще стане як като бик. Аз ще ви кажа следното – приемът на какъвто и да било екзогенен (т.е. идващ отвън) стероиден хормон неминуемо води след себе си промени в метаболизма на стероидните хормони в нашия организъм. Примерно, изследвания нееднократно са показвали, че външният прием на тестостерон води до намаляване на естественото му производство в тялото.

Вку ... здравословно?!?

Т.е. какво правим ние? Консумираме месо с недостатъчно или направо липсващи аминокиселини от даден вид, като в същото време се зобаме … без дори да знаем с какво точно.

Пестицидите

 

Последните години се прокрадна следната хипотеза: „Ами какво, ако масовото затлъстяване не е резултат само от липсата на движение и лошата храна?” Според изследване, публикувано в ‘The Independent on Sunday’ от 1980г насам нивото на физическа активност във Великобритания не е намаляло, но за сметка на това броя на затлъстелите хора се е увеличил 4 пъти! [8]

Изследователи измерили нивата на хексахлоробензен (ХХБ), вид пестицид,  в над 403 деца, намиращи се все още в утробата на майките си.  Резултатите показали, че при тези с най-високи нива на химикала в телата си вероятността да развият някаква форма на затлъстяване преди да достигнат възраст от 6 години и половина е най-висока. ХХБ е пестицид използван, за обработка на семена и е вече забранен. Изследванията обаче показват, че много химикали, давани на бременни животни, водят до малки, които впоследствие бързо затлъстяват.

Един от тези химикали е бифенол А (БФА), който може да бъде открит в бебешките бутилки за мляко, в надписите по консервите, както и в състава на боята по корабите. Последното най-вероятно е една от причините да откриваме този химикал, при това в не особено безопасни количества, в морската риба. [8]

Но да се върнем на животните – Пол Чек има една много хубава лекция на име “The Dirt Facts”. В нея се разказва за следното нещо – преди няколко десетилетия животновъдите в САЩ открили, че третирането на зърнените посеви с определени видове пестициди води до това, че животните започнали да повишават теглото си скоропостижно. И не само новородените, а и тези, започнали да приемат въпросните пестициди с храната си във вече зряла възраст. Като въпросните животни наддавали основно на мастна тъкан.

Според Пол Чек това се дължи на следния процес – въпросните пестициди действат като токсини за нервната система, вследствие на което организмът, поради невъзможността да се освободи от тези токсини, изгражда допълнителна мастна тъкан, където да ги складира, защитавайки невроните си. Най-вероятно сред четящите има фенове на животинските мазнини, които е много важно да се замислят с какво точно се хранят.

С какво се храним в крайна сметка?

Картинката не изглежда особено розова, а? В крайна сметка:

Както се отнасяме към животните – така се отнасяме и към себе си!

 

Както храним животните, така храним и себе си!

Резюме

Накратко:

 • колкото богата на хранителни вещества е храната, с която храним животните, толкова богати на хранителни вещества ще бъдат и животинските продукти, които консумираме (месо, масло, мляко, яйца, сирене .. )
 • ако даваме на говедата зърно вместо трева, ще консумираме повече омега-6 отколкото омега-3 полиненаситени мазнин, а както знаем омега-6 имат провъзпалителен ефект върху организма, докато омега-3 имат антивъзпалителен ефект.
 • ако даваме на животните несвойствена за тях храна, животните ще дебелеят и ще са болни. Което води до това, че ще ядем месо и животински продукти с антибиотици и резистентни към антибиотици бактерии в тях.
 • ако даваме на животните стероидни хормони, за да растат по-бързо, ще ядем месо с непълноценен аминокиселинен състав и с хормони, които да бъркат собствения ни хормонален баланс.
 • ако даваме на животните храни, обработени с токсични за нервната система пестициди, ще поемаме същите тези пестициди и ще затлъстяваме сякаш от въздуха.

И понеже предполагам, че голяма част от четящите не отглеждат животни и не произвеждат месото, млякото и яйцата, които консумират, то това, което могат да направят е да намерят място, за което знаят, че животните са гледани добре и здравословно, и да си взимат храната оттам. Зная, че ритъмът на живота в момента е много бърз, зная, че особено с деца не е особено лесно да пътуваме редовно до разни затънтени селца, но ще ви кажа едно – дори да успеете да си осигурите чиста и качествена храна за едно 50% от случаите, в които сядате на масата – здравето ви и начинът, по който се чувствате, ще се променят осезаемо.

Бъдете здрави!

 

Източници:

[1] Mellon M, Fondriest S, for the Union of Concerned Scientists. Hogging it: estimates of animal abuse in livestock. Nucleus 2001;23: 1 -3.

[2] Ferber D. Superbugs on the hoof? Science 2000; 288: 792 -794.

[3] Alliance for the Prudent Use of Antibiotics, Tufts University. Annotated Ecology References. Accessed September 19, 2001.

[4] van den Bogaard AE, London N, Driessen C, Stobberingh EE. Antibiotic resistance of faecal Escherichia coli in poultry, poultry farmers and poultry slaughterers. J Antimicrob Chemother 2001;47: 763 -771.

[5] White DG, Zhao S, Sudler R, et al. The isolation of antibiotic-resistant salmonella from retail ground meats. N Engl J Med 2001;345: 1147 -1154.

[6] McDonald LC, Rossiter S, Mackinson C, et al. Quinupristin-dalfopristin-resistant Enterococcus faecium on chicken and in human stool specimens. N Engl J Med 2001; 345: 1155 -1160.

[7] Sorensen TL, Blom M, Monnet DL, Frimodt-Moller N, Poulsen RL, Espersen F. Transient intestinal carriage after ingestion of antibiotic-resistant Enterococcus faecium from chicken and pork. N Engl J Med 2001; 345: 1161 -1166

[8] Lean, Geoffrey. Pollution can make you fat, study claims, Children exposed to pesticide in womb twice as likely to be overweight, refuting idea of sole personal responsibility.

[9] Chek, Paul, The Dirt Facts, Society ot Wellness integrated Specialists

Лазар Радков
Следвай ме
Ние сме Животните

Коментари