Думата трудно произхожда от думата – труд. Т.е. нещо, което е трудно, е нещо което се постига с труд. Да, по дяволите, твърде вероятно е въпросното нещо да не може да се постигне с мачкане на дивана и периодично сменяне на каналите на телевизора. Понякога се изисква да вложиш усилие … да предприемеш действие. Чак да не повярваш, а? Нееее, далеч по-лесно е да разправяш, че нещо е трудно, отколкото да се потрудиш и да го направиш. Ха, просветление!

Речниково значение:

да се потрудя – да извърша съзнателно действие в дадена посока с цел постигане на нещо

От друга страна, думата лесно, произхожда от думата лес, което значи гора. Или с други думи казано – лесно идва от израза: „Да хванеш леса!” още познат като: „Да хванеш гората!”. Или с други думи, когато има да се свърши нещо, лесно е единствено да хванеш гората. Хващаш гората, избягваш от задължение и отговорност и .. всичко това е лесно. Да се потрудиш е трудно.

Т.е. най-простичко казано – трудно е нещо, което правиш, което караш да се случи, а лесно е нещо, което не правиш, нещо което заебаваш и нещо, с което не се занимаваш.

Така че – ако нещо ви изглежда трудно – просто ще се наложи да се потрудите, за да го постигнете 🙂 Ако пък нещо ви изглежда лесно – то бъдете сигурно, че отново ще се наложи да се потрудите, за да го постигнете 🙂 Няма да ви се наложи да се трудите за нищо, само ако нямате никакви цели и стремежи.

А пък на мен все ми се струва, че е хубаво да имате цели и стремежи 🙂

Вижте нещото първо в главата си и след това действайте за постигането му!

Успех!

Лазар Радков
Следвай ме
Какво е трудно и какво – лесно?

Коментари