Преди около година пуснахме пожеланието за 2009 година от екипа на Live To Lift.  Цяла една година измина от тогава, а на мен ми се струва секаш беше преди няколко дни. А колко неща се случиха и направихме оттогава насам – цял един нов свят. Ето и нашите послания за новата 2010 година.

Бъдете каквито искате да бъдете първо в главата си
Лазар Радков

Искам да започна посланието си към вас за 2010 с два цитата от книгата „Винс Жиронда – Легенда и Мит”. Винс Жиронда е легенда в тренирането с тежести и бодибилдинга и днес стават популярни много от принципите, които той е практикувал преди повече от 60г. Горещо ви препоръчвам да намерите някои от неговите материали – пълни са със скъпоценни камъчета. А сега първият цитат:

„В много от материалите на Винс ще откриете, че той поддържа тезата, че шампиона влиза във форма като се помисля във форма. Той твърди, че шампионите са шампиони не заради системата, която използват, а защото просто са … шампиони. Това значи, че те могат да трансмутират информацията информацията за клетката (ДНК) до желания процес на интензификация. Тези, които прилагат тази трансмутация, ще забележите, са преди всичко напористи, притежават огромна воля, визия и последно, но не и по значение – Вяра.”

И вторият цитат:

„Очевидно шампионите притежават нещо, което другите нямат. Колкото и някои хора да следват същата програма, серия по серия, повторение по повторение, те не получават същите резултати като шампионите. Винс често споделяше, че шампионите тренирали по начин, който той лично не одобрява, но въпреки това постигали феноменални резултати (бел прев: това е преди ерата на анаболните стероиди) Какво е това, което притежават? Какво правят по-различно? Те използват умствена нагласа и умствен контрол. В действителност можеш да постигнеш желаното състояние като си представяш какво искаш да се получи. Представете си картина на частта от мускула или тялото, която искате да развиете и задръжте този образ докато изпълнявате серията. Техниката на умствената нагласа е това, което всички автори на тема физическа култура се опитват да обяснят, когато представят термина „концентрация”

Подсъзнанието вярва във всяка мисъл, която мине през главата ви и я съхранява. То приема всичко казано от вас или някой друг , ако вие го приемете за истина. Но трябва да бъде повторено отново и отново докато подсъзнанието го приеме като истина. Тогава ще създаде състоянието, което сте си представили в главата си. Независимо дали даден шампион осъзнава този процес или не, това е характерно за ВСИЧКИ шампиони, те имат тази способност. Те са УБЕДЕНИ в успешния развой на нещата. Тази убеденост е много по-важна от който и било стероиден хормон, диета, суплемент или програма, които някога са съществували.”

Сега, няколко пояснения – Жиронда говори за шампиони, понеже основно се е занимавал с хора, чиято цел е била да бъдат по-мускулести, да изглеждат по-естетично и т.н. Т.е. Винс говори за шампиони в тази дисциплина. Освен това Жиронда като цяло не се е занимавал да кондиционира декондиционирани хора.

За разлика от залата на “Железния Гуру” в Live To Lift идват далеч по-широк спектър от трениращи. И въпреки това мога да потвърдя, нещата написани от него преди над 60г важат все още при това със пълна сила не само за шампионите от неговото време, а за всички. Независимо слаби или дебели, кондиционирани или декондиционирани – резултати постигат не хората, които се хранят най-структно и най-правилно, докато тренирарат най-редовно и интензивно, а тези, които вярват най-силно и се виждат в главите си такива каквито ИСКАТ и ЗНАЯТ, че ще БЪДАТ.

Винс Жиронда определено ги е разбирал нещата

Това не значи, че тези последните не тренират яко и не се хранят добре – о, не. Но ако двама души със сходни физически характеристики тренират еднакво яко и се хранят еднакво добре и единия има чудесни резултати, а другия не – разликата идва единствено от разликата във вярата и умствената нагласа.

“Действай чрез бездействието и ще има ред!”
– Лао Дзъ

Уникална мисъл, уникална!

Действай, чрез бездействието, значи не се напъвай постоянно да действаш, а спри, помисли, помечтай – визуализирай – и действието ще потече от самосебе си.

Да действаш, без да визуализираш, е като да се опитваш да преминеш през стена, като се мъчиш да я разбиеш с главата си.

Да визуализираш не значи да си мечтаеш и да очакваш да се случи чудо – а значи да ВИДИШ какво искаш да се случи първо как се случва в главата ти и да ВЯРВАШ.

Когато тези 2 условия са изпълнени – ти ще ЗНАЕШ какво да прави и правенето му ще ти достави огромно удоволствие.

Чичко Винс определено ги е чувал нещата 🙂

*     *     *

Животът, Вселената и всичко останало
Александър Тосков

Преди малко  повече от година нашия спортен център официално отвори врати. И оттогава сме в приказките.

Какво се случи  за една година ?

Адекватните хора, с които комуникираме, станаха  повече и повече. С което и ние  станахме по-адекватни. В България е пълно с хора, които търсят доброто за себе си, искат да дават и да взимат по много и аз съм много щастлив, че доста от тях са при нас.

Холистика. Ако  напишете тази дума в Google, ще излязат всякакви странни хора със странни снимки. Но истинското и значение носи много енергия. Цялост…трениране, хранене, дух. Защото каквато и причина да имате за да не се чувствате добре, подходът е един – цялостен. Ще се учите да се движите и да ставате силни, ще се учите да се храните добре и по усет, ще работите по емоционалното си състояние и стрес. И ние ще ви помагаме.

Хранене, проблеми с кръста и щастие в няколко думи

Започвам с  храненето. Има само една диета и  тя се нарича – естествена храна. Минимално  преработени, близки до природата, нетретирани  с химикали и пестициди храни  от здрави животни и растения. И яжте по усет, само установете кога кои храни как ви се отразяват ? Дали са добри за вас преди, по време на и след хранене ? Броенето на калории, грамове е излишно. Яжте с чувство.

Трениране. Най-належащите случаи – проблемни кръстове. Ще има цяла статия по въпроса, но накратко – всичко се оправя и става както преди, даже по-добре. Въпрос на методика и правене. Тренирайте тялото в неговата нормална и правилна стойка, направете мускулите силни в цялата им дължина. Засилете и подобрете издръжливостта на вътрешните и външни коремни мускули, на гъза и задните бедра, на еректорите и вътрешните и външни коси мускули. Научете тазът и тялото ви да се движат без излишно натоварване в кръста. Подобрете работата на съседните на кръста стави. Премахнете източниците на болка. Яжте месо, бульони от кости и рибено масло. И много вода. И се радвайте на възвърнатото движение.

Дух. Чувствайте се добре. Намерете нещата, които ви радват и ги правете. Не живейте живота си заради другите хора и не оставяйте той да ви се случва. Направете така, че да ви е комфортно със себе си и после ще дойдат хората, с които това комфортно състояние ще стане още по и по-добро.

Това е от мен. И да се пазите 🙂

Яжте с чувство?

*     *     *

Простете си през новата 2010
Ивайло Иванов

2009-та мина. Повод за напиване, повод да обмислим какво направихме и какво отложихме. Също и повод да си поставим цели за 2010.

Но преди да си поставим цели, и определено преди да се напием (евентуално) – нека помислим за отминалата година. Най-вероятно направихме някои доста хубави неща, някои “грешки”, а имаше и възможности, които просто проспахме защото толкова ни беше ума. Може би ще си кажете… е да де, ама вече не можем да направим нищо по въпроса.

Всъщност можем. Можем да си простим. Можем да простим на тялото си, да простим на ума си, че са били такива каквито са. Защото те са си наши и са правели най-доброто на което са били способни тогава. Това е и най-добрата ни превенция за бъдещи “грешки”. (всъщност за друга не знам)

Нашето тяло няма нужда от ничия прошка за да се чувства добре, с изключение на нашата собствена. Затова нека му простим. Направим ли това, вече сме готови на 100% за 2010.

*     *     *

Неправене
Йордан Христов

В тази статия ще споделя с вас за единственото нещо през изминалата година, което смятам за наистина ново в  моя живот. Рабира се научих много нови неща, но всички те, са неща които съм се научил да правя, а това специално нещо е различно, нека го наричаме Неправене

Та що е то неправене?

„Неправене? Хм…разбиване на еднообразието, нарушаване на последователността, акумулиране на енергия… „

Това е начин, който може да ни позволи да бъдем това, което желаем в момента в който го пожелаем, без да е нужно да се съобразяваме с никой или нищо.

И в какво се изразява неправенето –  Изразява се в неправене :D.

Всяка една ситуация в нашия живот, всяко действие което предприемаме, предразполага към определена набор от реакции от наша страна. Неправенето е целенасоченото избягване на тези реакции и замяната им с други ,алогични, понякога абсурдни 🙂

Има много неща които можем да сметнем за неправене : гледане на сенките на обектите, вместо самите обекти, ходене с затворени очи, стоене на ръце (това за мен няма да е неправене :D) , Разговор с измислени думи  … Неправенето е извършване на нелогични за дадената ситуация действия 🙂

Какво точно неправене ще правите, трябва да решите сами, защото това е нещо индивидуално 🙂

Дали ще тренирате по-нов необичаен метод, дали ще правите комплимент на всяка неучтива продавачка в магазина, дали ще излезете с къси гащи през зимата , решавате вие 🙂

Опитайте , това ще ви даде  много нови възможности и ще роди безкрайно интересни и забавни ситуации, а много често ще реши проблеми, които не могат да бъдат решени с правене 😉

„Вървял Буда с учениците си из гората, ожаднели, видели изворче, хвърлили се учениците да пият вода, сбутали се и размътили водата. Започнали да се чудят какво да правят. Буда обаче настоял да продължат пътя си. Учениците били много жадни, настоявали, молели да изчистят изворчето, Буда бил непреклонен. Когато след часове ходене достигнали следващото изворче, то също било кално. Тогава Буда дал канчето на един от учениците си и му наредил да се върне и да вземе вода от предишното изворче. Когато ученикът стигнал до него, изворчето било чисто, калта се била утаила…

Някои неща не стават с активност, с правене, трябва просто да ги оставиш да се случат. Трябва да им позволиш да се случат. Как с правене бихте изчистили изворчето?”

Айде почистете изворчето с правене де!

*     *     *

Няма невъзможни неща!
Катерина Рангелова

Не съществуват граници. Ние, и само ние определяме собствените си граници и от нас зависи дали те ще бъдат поставени на крачка пред нас или някъде в необятното. Можем да имаме всичко, което поискаме. Можем да бъдем всичко, което поискаме. Само трябва да си дадем възможност, да поемем отговорността да кажем „аз искам”, и да повярваме. Че всичко е възможно. Че ние сами създаваме живота си. Че ние избираме да бъдем щастливи. А това е толкова лесно. Обичайте. Обичайте себе си, обичайте света, открийте щастието вътре в себе си, във връзката между вас и вселената, създавайте. И тогава вашето щастие няма да зависи от нищо и никой, то е във вас и не може да ви бъде отнето.

Колко пъти разни хора са ви повтаряли как не можете това или онова, и вие може би сте им повярвали. А ако се осмелите да кажете „Аз мога”? „Аз мога всичко, което поискам, аз съм всичко, което поискам”? Не е достатъчно обаче да го кажете, трябва и да си повярвате, да превърнете мисълта във ваше убеждение, да я осъзнаете в пълнота. Осмелете се да поемете отговорността да искате.

Животът е прекрасен! 🙂

Нищо не е случайно.

Всичко се случва за добро.

Всичко се случва, когато сме готови за него.

И още нещо:

„Приближете се до ръба! – каза той.
Те отвърнаха:
–         Страх ни е.
–         Приближете се до ръба – каза той.
Те се приближиха.
Той ги бутна и те се научиха да летят.”

– Гийом Аполинер

Понякога е нужно да просто да скочим. Не се страхувайте да полетите. И се усмихвайте.

Те ще полетят!

Лазар Радков
Следвай ме
Новогодишно послание от екипа на Live To Lift (2010)

Коментари