Драго е голям свежар и може би човекът с най силен гъз, който някога е идвал при нас. Пиша го това, понеже обикновено хората идват със слаби или направо неактивни задници и чак след нашата намеса последните стават яки и стегнати. Драго беше 107кг, висок 1,85м и твърдеше, че има да сваля около 20кг.

Малко предистория

Драго е бил фехтовач до 6-ти клас. Фехтовката му е дала много силен задник и бедра, както и много добра междумускулна координация, но за това е заплатил и висока цена. Изродските изометрични тренировки, които са правили, както и дългите години на последвалия уседнал начин на живот са създали добри предпоставки за възникване на проблеми с кръвообращението на краката.

Проблеми с краката

Драго има разширени вени и носи компресионни чорапи на краката. Това драстично намали възможностите (като упражнения, честота и обем) за трениране на долните крайници. След като започнахме тренировки, установих, че трябва да намалим тренировките за крака повече отколкото предполагах. За да няма Драго проблеми с вените, можехме да тренираме краката максимум веднъж седмично при това с много малък обем (обем = серии х повторения). Предвид, че краката са половината тяло, че и повече, това автоматично ме остави с около 35% по-малко от “тренировъчния ми арсенал”.

Проблеми с рамото

Не беше изминала и една седмица откакто започнахме тренировки с Драго и последния успя да си контузи рамото, докато поправял покрива на вилата си. Вследствие на това всички бутащи движения станаха табу за нас. Наложи се да мисля сложни модификации от рода на частични повторения и изометрични задържания, само и само да не изчезнат напълно въпросните движения от тренировъчния процес. Това сви тренировъчните методи, които можех да прилагам до под 50%.

Хранене

Още като се запознахме, Драго се хранеше що-годе читаво – не ядеше тесто и сладко. За сметка на това обаче се хранеше единствено вечер и с количества, които изобщо не съответстваха на телосложението му. Ядеше основно пилешко и салата. Въпреки това обаче килограмите му не мърдаха.

Какво направихме – трениране

Започнахме да комбинираме тренировки за сила и кондиция с акцент върху едното или другото в зависимост от моментното състояние на Драго, като основните акценти бяха:
– покачване на силата
– подобряване на издръжливостта
– да НЕ-влошаваме състоянието на краката му
– да НЯМА болка в рамота ( и по възможност да подобрим състоянието му)

Какво направихме – хранене

Научихме Драго да се храни 3 пъти на ден. Това значително подобри тонуса му и намали стреса, който тялото му изпитваше, карайки цял ден без храна. След като започнахме да тренираме по-интензивно, Драго започна да изпитва остър недостиг на енергия и се съгласи да включи в менюто си и по-мазни храни, които да му дават енергия, понеже до този момент караше основно на пилешко и салати. А от пилешко и салати – енергия … просто няма откъде да дойде – 200г пилешко дава към 100ккал в най-добрия случай, а салатите .. тях няма смисъл да ги броим изобщо.

Резултат

Първия месец на съвместната ни работа Драго свали 7кг. Измерванията с калипер показаха следното:
– пасивно тегло -9кг
– активно тегло +2кг

Втория месец на съвместната ни работа Драго свали 3кг. Измерванията с калипер показаха следното:
– пасивно тегло -4кг
– активно тегло +1кг

Третия месец на съвместната ни работа Драго отново свали 3кг. Измерванията с калипер показаха следеното:
– пасивно тегло -4кг
– активно тегло +1кг

Т.е. за 3те месеца съвместна работа Драго:
свали 17кг пасивно тегло
качи 4кг активно тегло

Кантарът далеч не показва всичко

Какво е пасивно тегло?

Пасивно тегло представляват мазнините и задържаната между тъканите (следствие на стрес, сол, токсини и т.н.) вода (ще я наричаме междуклетъчна вода). От естетическа и от здравословна гледна точка, когато пасивното ни тегло нараства – изглеждаме по-зле и това е признак, че здравето ни не върви в добра посока. Когато пасивното ни тегло намалява – изглеждаме по-добре и е признак, че вероятно здравето ни се подобрява.

Какво е активно тегло

Активното тегло представялва всички структури в тялото, които изпълняват активна функция – мускули, органи, кости, стави, сухожилия, кръв (да, водата в кръвта е активно тегло). Когато активното ни тегло се повишава, обикновено изглеждаме и се чувстваме по-добре и сме по-здрави. Когато се понижава – точно обратното, изглеждаме и се чувстваме по-зле, по-отпуснати и освен това е предпоставка за влошаване на здравето.

Каква е равносмектата за Драго?

Кантарът може да показва, че Драго е свалил 13кг, но калипера твърди, че Драго е:
– свалил 17 нездравословни и зле изглеждащи килограма и е
– качил 4 здравословни и добре изглеждащи килограма

т.е. Драго е 21кг напред в здравословно и естетическо отношение!

За 3 месеца!

След като е започнал да яде 3 пъти повече от преди!

И въпреки:
– проблемите с краката
– контузията в рамото
– пренатоварената си професионална програма

Забравих да спомена, че талията на Драго е -10см (т.е. нивата му на стрес значително са спаднали)

Защо Драго успя:

Успехът на Драго се дължи на много фактори:

– Драго бе тренирал сериозно на младини – има огромна разлика между възрастни хора, които са тренирали здраво на младини и такива, които не са. При първите нещата се получават по-лесно, понеже имат стабилна база.

– Драго беше започнал да мисли за себе си, като беше изключил сладкото и тестеното от менюто си още преди да се запознаем

– Драго тренираше и продължава да тренира много здраво, като стриктно изпълнява всичко, което му кажем и винаги дава всичко от себе си по време на тренировка. И нито веднъж не се опита да се скатае

– следваше и продължава да следва препоръките ни за храната

– винаги се старае да консумира преди всичко качествена храна

– супер спокоен и позитивен човек е и се кефи на себе си, а това е поне толкова, ако не и по-важно от тренировките и храненето. Понеже, ако човек не се кефи на себе си, това поставя емоционални спирачки на това да изглеждаме и да се чувстваме по-добре.

Драго имаше много здрави глутеуси още преди да дойде

Други публикации по тема:

Качени 8кг, много сила и качествена промяна за 3 месеца

Лазар Радков
Следвай ме
Документиран случай: 7-10-13 кг свалени за съответно 1-2-3 месеца

Коментари