Ванката е добро момче и сериозен спортист. След няколко месеца съвместна работа и постигнати забележителни резултати, момчето пожела да сподели своят опит с читателите на Live To Lift

Казвам се Иван и съм на 16 години. Тренирам футбол вече 8 години и играя като вратар. Започнах да тренирам в залата на моите приятели от Live To Lift преди 3 месеца и половина, вече близо 4. Основните ми цели бяха :

1. да стана по-силен , за да си помогна във футбола, понеже имах основните вратарски умения, но бях изключително слаб и изнемогвах в единоборствата

2. исках да науча техниката на повечето упражнения, защото преди съм опитвал да тренирам и сам, но тренирах … тренирах и резултат никакъв, дори в повечето случаи получавах травми

3. третото, за което отидох в залата бе разбира се храненето, исках да се храня правилно и да разбера кои храни ми действат добре, и има смисъл да ги ям.

И ето как се развиха нещата…

Когато започнах да тренирам бях 58 кг, вярно ядях месо, яйца, зеленчуци, но и на вафлите и кроасаните доста наблягах. Беше ми адски интересно, защото с всяка тренировка научавах все нови и нови неща. Наблюдавах прогреса си, как от основните и най-лесни упражнения преминавах към все по-трудни и това ме правеше много щастлив и уверен в себе си. Също така трябва да спомена, че след като беше изминал 1 месец откакто тренирах в залата, отидох на тренировка по футбол, може би не бях загрял добре и усетих  при един спринт силна болка в областта на аддукторите. Лекарят в отбора ми каза, че съм имал някакво сериозно разтежение и трябва задължително да почивам месец и половина. Лазар обаче ме убеди, че това изобщо не е така и трябва просто да направя мускулите си едновременно силни и еластични. Аз продължих, разбира се да тренирам усилено и резултатите не закъсняха. За 3 месеца качих 8 килограма, мога да правя всички упражнения с 2,3 пъти по-големи тежести отколкото, когато стъпих в залата. Освен това се чувствам и адски спокоен и удовлетворен от всичко, което продължавам да постигам и научавам.

Сега, нека започнем отначало – Ванката е много, много сериозен спортист. Последователен, изпълнителен, редовен и най-вече – мислещ. Нека сега разкажа как се развиха нещата през моя поглед.

Футболни контузии на старта

Първо,  Ванката дойде с болки в аддукторите, казали му, че е разтежение и че трябва да почива. Е, да, ама не 🙂 Почнахме да тренираме ние аддукторите да са по-силни, както и по-силни в разтегнато положение. С допълнение от малко самомасаж вкъщи, след 10-тина дни Иван ми се похвали, че вече нищо не го боляло.

Почнахме да тренираме яко,  но след 1 седмица на тренировка, Ванката разтегнал задно бедро и пак му казали да не тренира 1 месец. Супер. Момчето спря футбола за 1 месец, но в залата продължи да идва. Какво правехме – тренирахме всичко станало яко, а проблемното място тренирахме, така че да няма болка или само до лек дискомфорт.

Резултатът беше, че след 2 седмици задното бедро се оправи, а Иван не само не беше загубил форма, но и беше станал забележимо по-силен за това време. Междувременно момчето се учеше как да се храни добре.

Тук не беше лесно и не защото той беше резистентен и безотговорен, о не 🙂 един от най-адекватните млади хора, които съм срещал. Но пък имаше възражения от страна на семейството му.

Родителите, храненето и отговорността съм себе си

Имах телефонно обаждане, които гласеше:

“Благодаря за всичко, което правиш за него, но:

 • Иван вече не яде любимите си храни
 • с този начин на хранене не виждам как ще качи

Впоследствие разбрах, че:

 • т.нар любими храни на Иван са били кроасани и вафли и родителите му много се притеснили като момчето спряло да ги яде
 • т.нар. “начин на хранене” до преди Иван да дойде в залата е бил “една торба с кроасани и вафли за училище”

Сега Иван се храни предимно с месо, яйца, плодове и зеленчуци, масло, сметана и ориз, картофи когато има сготвени или когато има по тежки тренировки, мед … все качествени храни. Всичкият junk food за него вече е минало – и знаете ли какво – твърди, че се чувства по-добре  от всякога, а спортните му постижения сами говорят за себе си. Както и 8те качени килограма.

Друга положителна черта, която Ванката разви е, че когато вкъщи няма приготвено ядене или има ядене, което той е установил, че не му понася добре, нашият взима нещата в свои ръце, ако няма купува няколко яйца, масло,  слага тигана на котлона и си прави бъркани яйца. Как да не го дадеш за пример на големите батковци и какички, от които се случва да чуеш: “Вкъщи нямаше нищо и затова не ядох” или “Вкъщи имаше само турлу-гювеч и от него не ми е добре, но понеже нямаше друго, ядох и сега ми е зле” 🙂

Спортни постижения

 • за 2 месеца Ванката прогресира от 0 до 9 набирания с подхват
 • бройките на лицевите опори няма да ги коментирам
 • за 3 месеца качи 8кг активно тегло (т.е. въпреки 8-те килограма нагоре, дебелината на кожните му гънки е почти без промяна – не е качил мазнини)
 • в момента Иван кляка 5 пъти с 60кг на гърба си (при 66кг лично тегло)
 • прави 3 повторения сумо тяга на 90кг
 • вчера го снимах как прави 3ка на 100кг
 • вертикалният отскок също е пораснал

И бат Оли тренира яко с щанги

Постижения в училище

Както можете сами да се досетите, последното нещо,  с което едно 16-годишно момче, трениращо футбол, ще иска да се занимава, е училището. И още по-малко с немски, английски, руски и т.н. Ванката не беше изключение. От една страна руския изобщо не го кефеше (а и не само той), от друга му се играеше футбол и му се тренираше с тежести, от трета – родителите много държаха И на училището.  Тогава му дадох следния съвет.

Ванка, напълно те разбирам, защо не ти се учи особено и че ви карат да учите доста безсмислени неща. Та, напълно ясно ми е, че ако седнеш да учиш здраво и заебеш тренировките, баща ти ще е доволен, но ти ще се чувстваш зле. Ако заебеш училището и наблегнеш на футбола (и тежестите) пък, ще ти е  кеф обаче баща ти няма да е много доволен от тази работа, и ще ти направи живота черен. И в двата случая накрая всички губят.

А добра сделка е такава, в която всички печелят. Или с други думи – няма губещи. Така че ще направиш следното – сега ще седнеш и ще учиш здраво 2-3 седмици, ще изкараш 1-2 хубави оценки по предметите, които са ти най-противни. Прояви освен това поне малко интерес към въпросните предмети. Можеш да бъдеш сигурен, че учителите веднага ще го забележат и ще го оценят. Оттам нататък вече този интерес и тези 1-2 добри оценки ще създадат едно добро впечатление, което ще работи за теб до края на срока.

И Ванката взе, че ме послуша. След точно 3 седмици дойде при мен и ми каза, че е направил 1 към 1 каквото съм го посъветвал – изкарал е 1-2 добри оценки, разбира се много по-добре е с учителите и вече има спокойствие вкъщи и може да се концентрира върху тренировките, и да се радва на футбола.

В последствие завърши срока със само една четворка. Аз лично много му се зарадвах. И още нещо, което щях да пропусна – широко разпространено вярване е, че тренировките с тежести спират растежа. Аз обаче обичам да се доверявам на опита си и Иван е поредният младеж спортист, когато тренирам с тежести и който междувременно е дръпнал с няколко сантиметра нагоре, освен че е дръпнал и физически доста.

Защо Ванката има резултати?

 • Ванката е сериозен – не е пропуснал и не е закъснял за нито една тренировка. Изпълняваше всичко както сме му го казали, без да мрънка или да се скатава – рядко срещано явление.
 • Ванката слуша много внимателно – следваше стриктно всички наши инструкции за храненето. Подобри драматично избора на храните, които яде и качеството на храната, която приема като цяло.
 • Ванката мисли! – по наш съвет Иван отчиташе коя храна как му влияе и питаше как м0же да замени храните, от които не се чувстваше особено добре. Дори сам беше открил от кои храни има нужда повече, когато тренира интензивно и от кои, когато тренира не чак толкова интензивно или почива. Също рядко срещано явление!
 • Ванката търси! Ванката търсеше начин да бъде по-силен физически, да бъде по-стабилен и по-як като цяло. И го намери. Търсеше начин да има повече енергия, да бъде в по-добро здраве и да се чувства по-добре. И го намери.

Ванка, ти си пич. Все по-здрав да ставаш и да те вземат да играеш в Германия.

Други публикации по темата:

7-10-13 кг свалени за съотвено 1-2-3 месеца

Мускули и релеф за тийнейджъри

Лазар Радков
Следвай ме
Качени 8кг, много сила и качествена промяна за 3 месеца

Коментари