ПолудЕха хората последните години и не само по хапчета, билки и магически отвари. Аз обаче ще ви разкажа за нещо друго. Тези “суплементи” не са магически като крилото от прилеп, не са на прах като суроватъчния протеин, не са компактни като мултивитамина. И въпреки това ни съпътстват ежедневно между 33% и 100% от времето ни (смятай 24 часа)

Сън

Не просто сън, а качествен сън. Това е времето от денонощието, в което се възстановяваме от тежките тренировки, от изморителния ден, от … тежките мисли 🙂 Това е времето, в което освобождаваме натрупания стрес. Без качествен сън не можем да съществуваме и действаме на високи обороти дългосрочно.

Да, да, знам – всички сме минали през периоди, когато сме ходили на работа дневна смяна, нощна смяна, ходили сме на лекции и в същото време сме пребивали всички в залата и сме кривили щангите на тренировка, правейки лични постижения. При съвсем малко сън. И аз съм бил така. За кратко 🙂 Максимум няколко седмици. Максимум. След това нещата тръгват надолу.

Краткосрочно се получава, дългосрочно – не. Спомням си последния път, когато направих подобен маратон беше като студент в Германия – 3 дневни смени (като спортен учител на деца), 3 нощни смени (в старчески дом) за 6 дни, като някои от тях се застъпваха. Междувременно пробвах на 2 пъти да ходя на лекции – там поспах. Ходих и 2 пъти на бразилско джу джуцу – там не можеш да спиш – или ги биеш, или те бият и ти стоят с коляно върху слънчевия сплит. Е, аз избрах първото 🙂 Адреналинът и кортизолът бяха с мен.

Краткосрочно – да, оцелява се. Но забележете – оцелява се!!! Докато оцеляваш, не можеш да се развиваш. Единственото, което развиваш докато оцеляваш е способностите си да оцеляваш.

И един ценен съвет от Цецо Василев:

“Като недоспя един ден – 10г креатин и съм пушка. Като недоспя и втори ден подред – нагмуцвам се с въглехидрати и съм пушка. Като недоспя и трети ден подред – единственото, което помага е сънят”

Та, ако ще се правите на екстремисти – правете го краткосрочно. Дългосрочно наблягайте на качествения сън в адекватни количества.

Кой е качественият сън – този, който възстановява тялото и главата добре.

Да спиш като бебе - о, да!

Качествена храна

Независимо колко кутии, кофи, разтвори, таблетки и смеси съберем – нищо не може да компенсира качествената храна. Сега остава и да се аргументирам, нали?

Отново малко личен опит:

 • тренирал съм яко с не особено качествена храна (разбирай повече сандвичи, спагети и полуфабрикати) и съм пил протеини, аминокисeлини и от време на време креатин
 • тренирал съм яко и съм ял качествена храна и не съм приемал добавки
 • тренирал съм яко, ял съм качествена храна и съм пил протеини, аминокиселини, креатин

Между първия и втория случай разликата беше ОГРОМНА в полза на втория случай. Между втория случай и третия случай разликата е доста по-малка, отколкото между първия и втория.

Единственa полза във възстановяването и в подобряване спортните постижения съм видял от креатина. За останалите случаи съм си направил следните изводи:

 • кофти храна с добавки не може да компенсира и изобщо да се мери с качествена храна (без добавки)
 • между качествена храна с добавки и без добавки, разлика не съм открил
 • не съм проверявал какво е да тренираш яко с некачествена храна с и без добавки. Не смятам и да го правя.

Редакция – 08.2015: При начинаещите и на толкова напредналите разликата между “хубава храна и сън СЪС суплементи” и “хубава храна и сън БЕЗ суплементи” почти не се усеща. Не че я няма, но трудно се усеща. При напредналите обаче същата тази разлика – с и без суплементи – се усеща много осезаемо!

Интересно четиво по въпроса: “Ах, тези суплементи!”

Незаменимо!

Слънце

Противно на популярните схващания, слънцето не свети над земята, за да хванем тен, на фона на който мускулите ни да изпъкват повече и всички мацки на плажа да са наши. Не грее и защото се опитва да ни опече като пилета, ако не внимаваме. Защо свети слънцето, можете да прочетете в учебниците по физика за 7-ми (?!) клас или в Гугъл. Аз ще ви кажа какво произтича от това.

В следствие въздействието на ултравиолетовите лъчи със средна дължина (UV-B) холестеролът в повърхностния слой на кожата се превръща във витамин Д, който пък изпълнява множество функции в тялото ни.

 • подпомага усвояването на калция от храната
 • стимулира отлагането му в косите
 • играе важна роля за имунната система
 • ниските му нива се свързват със затлъстяване
 • освен това ниските нива се свързват и с депресии
 • нивата на витамин Д са в пряка връзка с атлетическите постижения

Относно последната точка изследвания колкото искаш – така че като се стопи снега и като се позатопли – тренирайте повечко навън и по възможност – по-леко облечени. Изключение правят индивидите с по-чувствителна кожа. За въпросните също е важно да се излагат на слънце, но с мярка (каква им е мярката, те си знаят)

Гръбни преси на плажа :)

Вътрешен мир

В случай че липсва, значи че постоянно ще бъдем подложени на огромен стрес.  Стресът ще се натрупва все повече и повече. От време на време ще успяваме да разтоварим по малко с помощта на тренировки, шопинг терапия или някое мощно напиване, но ако разчитаме единствено на външни средства (каквито са изброените) дългосрочно дори тези “лекове” започват да губят силата си.

Виждаме, че от тренировките ни става добре и решаваме, че като тренираме всеки ден яко, ще се чувстваме отлично и това ще компенсира липсата на спокойствие в душата. В началото всичко е 6 – колкото повече тренираме, толкова по-добре се чувстваме. Лекуваме симптомите, причината обаче си остава.

Вътрешното напрежение се натрупва, а ние тренираме ли тренираме. С времето започваме да се възстановяваме все по-трудно от тренировките, но не намаляме нито броя, нито интензивността им, понеже те са болкоуспокояващото, което потиска плача на душата. Все по-трудно се възстановяваме за следващата тренировка. И тя вместо да ни разтовари, ни скапва още повече.

Този порочен кръг неминуемо завършва с претрениране (и някаква форма на депресия) или контузия (и някаква форма на депресия). Хубавото е, че като удариш дъното – можеш да отскочиш нагоре 🙂

Някои отскачат, някои – не. Въпрос на избор. Въпрос на осъзнаване. Въпрос на смелост и т.н.

С якото напиване същата работа – с времето бутилка водка на вечер започва да не достига, тялото започва да се изтощава, другите сфери на живота започват да куцат все повече, черният дроб започва да сдава багажа, а душата крещи все по-силно и по-силно. Идва дъното.

Относно шопинг терапията съм чувал следните изказвания: “Да си купя нови дрешки и обувки вече не ме радва като преди. Даже хич не ме радва. Какво да правя?” Следва депресията и дъното. Следва изборът на нова посока.

Когато нямаме вътрешен мир – оцеляваме. Можем да се развиваме единствено, когато съществува вътрешен мир. Пък дори и за тези, които целта им е да качат мускули и/или да свалят мазнини – липсата на вътрешен мир = повече кортизол и по-лош сън. По-лош сън = повече кортизол.

Повече кортизол води до мускулен катаболизъм и мастен анаболизъм (т.е. потенцира свалянето на мускули и качването на мазнини)

Суплементирайте качествено 🙂

 

Лазар Радков
Следвай ме
Най-добрите “суплементи” [Обновена]

Коментари