Най-вероятно помните статията: Хранене за подрастващи футболисти. Там разгледахме какво Е и какво НЕ е препоръчително за подрастващите футболисти. Въпреки това отново и отново продължавам да получавам писма с въпроси кое, какво и как. Затова реших, че ще бъде най-добре да поставм някои от отговорите тук – така ще могат да достигнат до повече хора и да им свършат работа.

Започвам с част от писмото на един 15-годишен младеж, който тренира футбол и е осъзнал, че има доста мегдан да подобри храненето си:

Значи проблема е такъв че цял живот (колкото и кратък да е досега) тренирам 5 години футбол , лятото тичане, ежедневно тичене, абе не че се хваля, но се мисля за спортен човек, но едновременно с тези тренировки почти никога не съм бил слаб  тоест такъв какъвто искам да съм и когато прочетох твойте статии разбрах къде аджеба ми е била грешката: В ХРАНАТА. Ядях лошо с мисълта “Аре бе това няма да ми навреди много”И така стига съм ти писал глупости ще те помоля да ми отговориш на няколко въпроса ако имаш свободно време разбира се.

1. Как да заместя маргарина тоест с какво ? (топено сирене, краве сирене т.н.)
2. Лятото когато не е сезонът на бананите лошо ли е да се ядат. (обожавам ги ) ?
3. Овесени ядки и мляко сутрин за закуска(6:40) достатъчни ли са за растящ организъм (говорим за 300 мл мляко )? Когато съм на училище също хапвам нещо към 9:40 но то въобще не здравословно защото имам избор между сандвич с нещо майонезено ( руска,снежанка салати ) и кроасан.Аз редовно си купувам по 1 банан когато има разбира се.
4. Когато черният хляб “преминава”  през партигрил  ( надявам се занеш какво е ) или тостер  той по-полезен ли става?
5. Сутрин на гладно ли трябва да се прави кардио ?
6. Шоколад и сладолед по кое време на деня мога да хапвам и по колко ?

И това мисля че са ми върпосите, Благодаря предварително .

Нека разгледаме въпросите един по един:

  1. Маргарина го изхвърляме на боклука и на негово място купуваме масло. Мандраджийско, немско или френско. С топените сирена внимаваме, защото в повечето има доста … нека ги наречем гадости. Ако е сирене – гледаме да бъде по-твърдо и по-сухо.
  2. Аз лично за “сезон на бананите” не съм чул. Поне не и в България. От плодовете е най-добре да се консумират регионални, сезонни плодове. Относно бананите – някои хора имат проблеми с тях – подува им се стомаха или не се чувстват особено комфортно , когато дойде времето за стаята с двете нули. Ако нямате подобни проблеми – един банан тук-так не е проблем.
  3. Някои хора се чувстват чудесно от овесените ядки, други се подуват и им се доспива. Нека всеки сам прецени как му действат. Относно готовите сандвичи – просто си носете храна от вкъщи. По-ефтино е, по-вкусно и по-полезно.
  4. По-полезен от какво? Преди да започнете да се чудете, дали хлябът става по-полезен или по-малко полезен като мине през “парти-грил”, започнете да си правите храна за училище и за след тренировка от вкъщи.
  5. Не!
  6. 1-2 пъти в седмицата най-често!

И за всеки случай още веднъж прочетете статията за Хранене за подрастващи футболисти 🙂

Успех!

Лазар Радков
Следвай ме
Подрастващите футболисти и хpаната

Коментари