Още от сътворението на света дуалистичността е била част от природата му. Светло и тъмно, топло и студено, сухо и мокро са неща, които дори животните са можели да различат далеч преди да се появи Хомо Сапиенс и да ги назове с думи. Това, разбира се, ако приемем теорията за Еволюцията. В настоящият момент обаче въпросната теория не ни интересува и затова нека се върнем на човеците и не се занимаваме с нея.

Та така – с появата на човеците и развитието на съзнанието започнали все по-широко да навлизат твърде относителните понятия “добро” и “лошо”. Какво искам да кажа с това “относителни” ли?

Ето например, когато за първи път първобитен човек изпил една студена бира през летните жеги, той казал: “Бргхоокх!”

Значението на това звукосъчетание антрополозите определили като: “Доброооо!”

Друг случай – когато за първи път първобитен човек отпил глътка ледена бира в разгара на най-лютите зимни студове (защото нямал друго за пиене), той казал: “Кхълк-кхъ!”

Това според антрополозите значело нещо като: “Мамка му!”, а също се използвало и като: “Лошооо!”

Разбира се, антрополозите може и да са се объркали и в първия случай човекът просто да се е оригнал, а във втория да се е закашлял, защото бирата му е стегнала гърлото. Както казваше един приятел: “Не се знае, знае ли се”

Първата халба, от която първобитен човек е пил бира ... ?? 

Дали се е случило точно така – никой не знае, това, което е важно, е, че са били поставени основните на понятията “добро” и “зло”. По-нататък полека-лека и внимателно се появили религиите. Те взели понятията “добро” и “зло” и ги персонифицирали. “Добрите” неща приписали на Господ / Бог, “лошите” неща приписали на Дявола / Шейтана (да не се бърка с Шейтанов – вратар на “Славия” от близкото минало).

С други думи – добрите неща идвали от Господ, а лошите – от дявола.

А замисляли ли сте се какво би се случило, ако вярванията и религиите бяха възникнали не преди толкова време, а да кажем … преди 50тина години и то в контекста на зараждащата се фитнес индустрия? Нека разгледаме една от потенциалните версии:

В началото бе Словото

В някои религии се твърди, че Господ е изгонил хората от Рая да изкупват греховете си на Земята. Според тази религия Господ е изпратил хората на Земята, за да усетят какво е да поживеят в тленно тяло, да се събират опит, да се учат и да израстват духом.

Щом видял, че са в теленно тяло, Дяволът веднага измислил “Мързела” и хората взели да се запускат. Взели да пускат шкембета, да им увисват задниците, кожата, целулит, ала-бала. Дяволът ликувал, но не за дълго, понеже Господ измислил Спорта. Хората започнали да тренират, постегнали се, прибрали коремите и повдигнали дупарите.

Дяволът обаче се оказал доста прозорлив и измислил Лошата техника. Господ обаче веднага контрирал с Добрата техника 🙂 С времето възникнали множество теоложки спорове, дали хората практикуващи с Лоша техника са последователи на Сатаната или негови жертви.

Междувременно Дяволът забелязал, че хората постигат доста добри резултати посредством Спорта и Добрата техника и измислил … Претренирането. Хората не знаели колко да спортуват и като прекалили се … прееб@вали. Господ въздъхнал тежко и сътворил Балансът и Умното трениране. Които се придържали към тези Божии творения, успявали да следват Божията пътека в живота.

А Кросфит и Бодибилдинга?

Сигурно ще ме питате за Кросфита и Бодибилдинга – кое е създал Господ и кое – Дяволът. Сигурен съм, че някои от вас предчувстват как ще едното ще бъде заклеймено като творение на Дявола …

За съжаление, ще се наложи да разочаровам тези фенове – според теоретичната религия, която разглеждаме в момента, и Кросфита и Бодибилдинга са творения човешки. Бог е създал единствено:

  • Спорта (като цяло)
  • Хубавата техника
  • Умното трениране

Съответно Бог е позволил на всички, които следват неговите повели, да се радват на ползите, които те носят, независимо към кой от човешките тренировъчни лагери принадлежат.

Съответно Божията воля предполага и последствия за последователите на Дяволските творения – Мързел, Лоша техника и Претрениране, независимо към кой от човешките тренировъчни лагери принадлежат.

Какво стана с машините?

Това е най-спорният въпрос от новата религия. Много недоразумения и дори разкол измежду теолозите е предизвикал той.

Според единият лагер първо Господ е създал Машините и ги предвидил за Рехабилитация на тези, които са следвали пътя на Лошата техника. Междувременно обаче Дяволът е създал Егото, дал го е на своите последователи и им е казал, че Машините, които е създал Господ, ще им помогнат да направят Големи мускули.

Другият лагер твърди точно обратното – Дяволът е създал Егото, дал го е на хората, след което е създал Машините и е пратил хората, с новопридобитото им Его, да помпат мускули на машините. Впоследствие чак Господ се опитал да закърпи положението, като пригодил целия процес с Машините и за Рехабилитация.

Това са теориите, кой прав, кой крив – няма откъде да знаем. Важното е, че тази нова теоретична религия ни дава гледна точка и ни помага да разберем по-добре как са били създадени голяма част от нещата, които практикуваме. Освен всичко това нека не забравяме, че след като знаем всичко това, можем много по-лесно да определим по чия Пътека вървим 🙂

С пожелания за Добра техника и Умно трениране

Отец Лазарус

Забележка: Написаното няма каквато и да била религиозна цел, както и всички прилики със съществуващи религии са напълно случайни.

free_650

Лазар Радков
Следвай ме
Господ е измислил спорта, а дяволът – мързела?

Коментари