Нека започнем и този път с видеото на тазседмичната ни рецепта :

Необходимите продукти  за  3 порции :

  • 12 яйца
  • Краве масло/гхи
  • 200 гр. Сирене
  • Мед 🙂

Първата стъпка, разбира се, е да разтопим маслото на вече включения котлон. За нуждата от масло Лазар разказа в неговата рецепта за бъркани яйца, но какво да правим ако поради някаква причина не можем да позлваме краве мясло? Причините може да са различни – от алергия до прищявка и в този случай е хубаво да имаме алтернативи. Първата такава, която предлагам е гхи.

Обикновено като спомена на някого за Гхи и отговора е : – Какво ?

И така:

Гхи-то е пречистено краве масло, около 99.9 процента мазнини. Ще попитате от какво е пречистено. Това, което е махнато от маслото, е предимно вода, но заедно с това се премахва и доста голям процент от белтъка казеин, съдържащ се в маслото, а минималните количества лактоза в маслото стават още по-минимални 😀

(Очаквайте видео за приготвяне на Гхи)

Друга алтернатива, която доста често ползвам напоследък и постигам доста вкусни резултати е свинката мас. Вкусовите качества са само за ценители 😉 А хранителната стойност на този продукт, особено при домашно производство, е изключителна.

Изчаквайки качесвената животинска здравословна мазнина да се разтопи, взимаме една виличка и внимателно натрошаваме сиренето.

Идва ред да добавим яйцата и сиренето – два продукта и два начина на добавяне.

Начин първи :

Слагаме натрошеното сирене и връщаме тигана на котлона за да се запържи, след което добавяме разбърканите яйца. С това печелим приятния вкус на запечено сиренце, за сметка на малко повече манипулации.

Начин втори : Слагаме всичко едновременно и разбъкваме – когато времето е кът.

Всъщност и двата варианта притежават своите различни вкусове, и двата си заслужават да бъдат опитани 😉

Добре е да разбъркваме редовно готвещите се яйца, защото при по-голямото количесто е по-голяма и вероятността от загаряне. Колко да държим яйцата на котлона е върпрос на собствена преценка, лично аз ги махам възможно най-скоро след като добият консистенция подходяща за консумиране с вилица.

Медът…

Щом яйцата са готови, разпределяме порциите  (по братски :D) и добавяме меда. Може да го разлеете и да разбъркате яйца, а може и да сложите една лъжица отстрани на чинията и при всяко гребване да потапяте върха на лъжицата в меда 😛 Опитайте, несравнимо удовлствие е.

Приятен апетит 🙂

Време за приготвяне : 5 до 10 мин!

Прочети още:

Как да си приготвим бъркани яйца

Как да си приготвим пържоли на фурна

Вкусни рецепти с яйца

Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Готви с Live To Lift: Яйца с мед и сирене

Коментари