Здравейте, гладни хора! 🙂

В това издание на „Готви с Live To Lift” сме ви подготвили специална изненада – включване от дебрите на Студентски град, където студентите имат само бегли спомени, че много отдавна са виждали майките си да готвят в помещение, наречено ‘кухня’. Сега реалността за тях е котлонче на прозореца на стаята в общежитието, а за най-заможните – готварска печка на терасата.

Тъй като целта на нашите готварски курсове е да ви покажем, че готвенето не е дейност, до която е позволено да се докоснат само на малцина Избрани, а е нещо много лесно и достъпно, днес ще видите как може да се сготви много хубаво ястие на едно котлонче в стая на общежитие.

Както винаги, започваме с видео на процеса, но е добре да прочетете и текста, защото най-вероятно в него ще има повече информация.

Ето и списък с необходимите продукти, които, както се разбира от името на вкусотията, може да варират. Аз използвах:

  • Свинско месо от бут – малко по-малко от килограм
  • Масло
  • 2 картофа
  • 2 моркова
  • 4 чушки – 2 червени и 2 зелени
  • 2 глави лук
  • Подправки – мащерка, чубрица, сол
  • Чаша вода

*Могат да се сложат тиквички, обелени домати, други подправки, какво ли не – експериментирайте. 🙂

В началото бе…

…рязането. Първо, разбира се, е добре да нарежем продуктите. Имайте предвид следното – колкото по малки/тънки са парчетата, толкова по-лесно ще се сготвят.  На ивички, хапки, късчета, късове и т.н. – както ви харесва. Ако искате да сте по-ефективни, може да нарежете месото и да го оставите да се готви, като междувременно нарежете зеленчуците.

След като продуктите са нарязани е време да сложим месото в тигана и на горещия котлон. Може предварително да сме запържили маслото, може и да го сложим едновременно с месото. Добавяме и чаша вода и го оставяме да се готви, като разбъркваме от време на време, за да не загори.

Аз лично предпочитам да използвам тенджера с капак, не тиган, защото става по-бързо и по-вкусно. Но и така манджата е доста приятна. 🙂

Месото има нужда от около половин час, за да се сготви. За да сме сигурни, че е готово – проверяваме дали е станало крехко. Как? – или го бучим с нещо, или го опитваме.

 

Когато прасето се е сготвило, е време да добавим зеленчуците и подправките. Най-добре слагайте първо по-твърдите зеленчуци(картофи, моркови) и когато те започнат да омекват, добавяйте по-меките (чушки,лук). Ако голяма част от водата се е изпарила (или го направи по някое време), добавяме още. В резултат на това, накрая получаваме прекрасен сос, който коренно променя вкуса на цялото творение. Тук аз лично бих намалил котлона и бих оставил нашето произведение да покъкри. Отново трябва да бъркаме периодично, хем за да не загори, хем за да може да се смесят всичките вкусове и аромати.

 

Последната стъпка е да проверим дали по-твърдите зеленчуците са готови. Ако са, значи вече гозбата става за ядене. Проверката става по същия начин, като с месото. Може да оставите още няколко минути на изключен котлон (достатъчно е горещ, а тая енергия да не е безплатна, я! ) и манджата е готова. 🙂

Направено в тиган, заедно с рязането на продуктите, ястието ще отнеме около час за приготвяне. Ако го правите в съд с капак – ще стане дори по-бързо.

Ето как сготвихме нещо много хубаво без кухня, с помощта само на едно котлонче, което като нищо може да е по-старо от мен. 🙂

Други видео рецепти:

Яйца с мед и сирене

Пържоли на фурна

Бъркани яйца

Цветан Недев
Готви с Live To Lift: Месо със зеленчуци по студентски

Коментари