Изключително изпълнена с новини седмица!!!

Едни хора участваха на фест на татуировките, други се биха с пияници, а трети си направихме семинар на тема “Продажби”.

Междувременно нашите млади Машини се представиха изключително добре на втория си силово-кондицонен тест, подобрявайки резултатите си от предния средно с 10% само за изминалия месец.

Хайде да разгледаме нещата едно по едно:

“ДА” на Тренирането и “НЕ” на агресията

Онзи ден един от възпитаниците по бокс на Сашо и настоящ мой възпитаник на тема сила и кондиция ми сподели крайно разочарован:

“Брат, вчера ми се наложи да се бия за първи път в живота си [човекът е на 23-24]. Голяма тъпотия. Много мразя пияни агресивни хора.”

Въпросният човек е свежарка, широка душа и крайно НЕ-агресивен. Онзи ден като се прибирал вечерта, пред блока му налетели двама пияни.

“Прибирах се и ей така от нищото ми скочиха двама. Започнаха да ме псуват и единият налетя към мен и започна да маха, опитвайки се да ме удари. Сигурно 20-тина секунди избягвах ударите му, след като скъсих и му набих един ъпъркът с всичка сила в тялото. Човекът изгрухтя и се свлече на земята. Другият взе да ме псува и да вика как щял да ме смачка, но не се престраши да опита. Много тъпа случка”

И аз да кажа няколко думи – въпросният човек е доста стабилен физически като за човек, който не се занимава професионално със спорт. Легът му е над 100, тягата – също. Самият той не тежи повече от 75кг. Издръжлив, експлозивен – като за любител боксира ок и определено им дух.

Какви са изводите от случката:

 1. Не бъдете агресивни и не си търсете белята
 2. Тренирайте здраво тялото си да бъде силно, експлозивно и издръжливо
 3. Тренирайте някакво бойно изкуство, което ще ви помогне да се защитите, ако се наложи

Ако не сме агресивни и не си търсим белята – автоматично намаляваме с 90-95% шансовете белята да ни намери. За останалите 5-10% винаги помага да си … с една дума корав. Както и винаги е добре да имаш подходящите умения да използваш въпросната “коравина” по предназначение.

За да можем да използваме “коравината” и уменията си адекватно обаче – е нужно да бъде корави и психически. Това обикновено се тренира на същото място, където овладяваме и физическите си умения (в договорени и свободни спаринги). Това са основните положения. Ако имате други предложения, ще се радвам да ги споделите в коментарите.

Фестивал на татусите

Нека малко поразведрим побойническата атмосфера с няколко снимки от поредното артистично участие на нашия акробат и цирков артист Данчо. Тази събота (02.10) той взе участие във фестивала на таутировките, където отново подскачаше на кокили за радост на млади и стари и подобно на Гандалф Сивия размахваше огнения си жезъл (в добрия смисъл на думата!)

Ето малко снимки:

Семинар на тема “Ефективна продажба”

Искам специално да благодаря на нашата приятелка Боряна, за ценната лекция, която ни изнесе. Аз лично научих доста нови неща относно продажбите и в същото време осъзнах неща, които навързаха чудесно други неща, които вече знаех. Вярвам и че останалите, които присъстваха семинара бе доста полезен.

Едно то основните неща при продажбите е първо … да осъзнаем какво точно значи продажба. Хората (и аз до скоро) имат силен ризистънс (resistence – съпротива, съпротивление) по отношение на думата “продавам”, “продажба” и т.н. И в същото време – всички продават. Единствените черти, което прави разликата между “лошите” и “добрите” продавачи са:

 • етиката
 • истинността
 • и това, че първите имат повече опаковка отколкото съдържание (което пак опира до етиката и истинността)

Повечето обаче свързваме “продавам” и “продажби” с тези “лошите”, неистинните и неетичните хора-продавачи. Просто тези случаи са ни са се набили в подсъзнанието и сме ги запомнили. Когато някой е бил честен и истинен с нас ни е продал истински и качествен продукт – за нас този човек е бил “истински човек”, “човек който си разбира от работата”, “печен”, “пич” и т.н.

И в друг случай сме се връщали отново при този човек. Защото така се прави търговия, така се правят ефективни и повторни продажби. В нашите глави нито веднъж не е минала мисълта, че този човек е търговец (бррр – мръсна дума). Т.е. в действителност с годините самата дума “продавам” и “търговец” по една или друга причина са били натоварени с крайно негативно, задължително изпразнено от истинно и етика съдържание.

Истината обаче е доста по-различна. Има единствено и само продажби. Да, някои от тях са не-етични и не-истинни, но това зависи от хората, котио ги осъществяват. В същото време имаме етични и истинни продажби, които се правя от етични  иистинни хора. Т.е. отново всички зависи от “задкормилното устройство”.

И когато осъзнаем всичко това, ризистънсът на тема “продажби” полека-лека ще бъде неутрализиран. Тогава ще се почувстваме по-спокойни и ще може да пожелаем да научим повече. А уменията и осъзнаването в областта на продажбите имат потенциала да подобрят качествено много аспекти не само от работата и бизнеса, но и на живота ни като цяло.

Младите машини гънат желЕзо

Който е чел журнала от преди месец (LTL – Journal, vol.2 ) знае, че тогава младите трениращи в Live To Lift се представиха много добре, регистрирайки доста стабилни за тренировъчния си опит постижения. Е, този път момчетата надминаха дори собствените си очаквания. Програмата им за изминалия месец беше основно модифициран вариант на 5/3/1 (съобразен с индивидуалните нужди и цели на всеки), което ще рече 9 стабилни тренировки и една разтоварваща седмица. Нищо повече.

Но хайде с малко повече подробности. Направихме си една снимка преди теста:

На събитието присъстваха (от ляво на дясно):

 • Петърчо (не е тренирал от поне една година)
 • Аз
 • Пацо (тренираме заедно от месец, преди е тренирал сам, не беше на предния тест)
 • Крис (тренираме от 2 месеца заедно, беше на предния тест)
 • Тео (последните 2 месеца го гонят липси или контузии покрай футбола, не беше на предния тест)
 • Данчо ми помагаше при провеждането на теста
 • Ивайло (тренираме от 2 месеца заедно и беше на предния тест)

ето и резултатите:

Име
Клек Лег Тяга Скок от място Набиране Лицеви опори 500м гребане
Петърчо 70кг 55кг 90кг 180см 4 21 1:56
Пацо 100кг 100кг 120кг 246см 15 49 1:40
Крис 90кг (+7,5кг) 70кг(+8,5кг) 120кг(+15кг) 230см(+8см) 7 (+2) 35 (+8) 1:46(-16 сек)
Тео 90кг 65 кг 100 кг 236см 9 29 1:37
Иво 100кг(+10кг) 80кг(+5кг) 120 кг(+10кг) 210см(-5см) 10 (+2) 37 (+8) 1:49(-24 сек)

В червено е отбелязано кой как е прогресирал от предния път насам.

В синьо е отбелязано кой как е регресирал от предния път насам.

Сега малко разбор. Много съм доволен от всички! Петърчо (19г) се представи доста добре, въпреки, че последната година-две е разцъквал основно дискотеките и лекциите по туркология. Пацо (15г) си вдигна сам летвата още от начало и от него ще изисквам още МНОГО за в бъдеще. От Крис (16г) съм много доволен. Преди два месеца и нещо младежът дойде при мен с болки в кръста и изпитваше дискомфорт при 5ца тяга с 60кг. Два месеца по-късно човекът е в пъти по-силен от всякога, а кръстът му е Желязо!

Тео (17г) остави всички зад гърба си на гребането , въпреки че е вратар, а на тях подобни натоварвания не са им от най-привичните. Иначе на другите дисциплини (особено на силовите) даде максимални резултати на тежести, на които е правил между 3ка и 10ка (!!!), но явно лятната пауза и контузията на коляното, която имаше до скоро, са си казали думата.

За Иво (21г) мога да кажа абсолютно същото, което казах и за Крис – евала. Той също имаше проблеми с кръста и сега е Желязо. Само не можах да разбера, защо на скока от място избра да ползва техниката, за скачане, която е ползвала баба му за 70-тия си рожден ден. Както и да да е – вярвам, че ще си вземе бележка и следващия път ще използва техника от някой по-ранен рожден ден на баба си 🙂 А да – и да внимава много на техниката на клека и тягата – да бъде максимално прецизен!

И сега малко видео на най-добрите или …. поне най-добре заснените опити:

Алекс, Павката и Калоян не успяха да дойдат този път, но се надяваме следващия месец да наваксат и да избият рибата на следващия тест. Поздрави на всички и следващия месец още по-добри резултати!

Статиите тази седмица

Да не мислите, че ще минем и без това? Миналата седмица срещнахме малко технически затруднения – в началото на седмица на главния редактор нещо не му вървеше интернета, след това Данчо имаше известни проблеми с качването на снимки и филмчета и … рецептата за домашния шоколад и трюфелите така и не излезе.

Но горе главите – това ще се случи утре (вторник!). Междувременно, ако Силата повели, ще се появи и втората част на историята за качеството на физическото възпитание в образователната система. И евентуално може да има още една изненада 🙂

Дерзайте!

 

Лазар Радков
Следвай ме
LTL – Journal, vol.6

Коментари