Специални благодарности на Валентин Заяков за превода.

Фитнес обществото винаги е било обсебено от темата за мускулите и как те ни правят релефни, здрави и силни. Но съществува група изследователи, според които нашият фокус е насочен към грешната част от анатомията, особено когато става дума за максимизиране на фитнес потенциала и едновременно с това предпазване от контузии и  травми.

В едно издание на списание Men’s Health, изненадващо за мен, намерих една много интересна статия на Christopher McDougall смело озаглавена „Всичко, което знаете за мускулите е грешно”. Статията накратко засяга фасцията и изследванията за нея. Излишно е да обяснявам какво е фасцията, след като достъпно е описано в статията на Цветан Недев – Фасция, мачкане и самомасаж

Доктор Шлейп от немския проект „Изследване на Фaсцията” твърди, че фасцията е структурата, върху която трябва да се концентрираме, а не мускулите.

„Фасцията не само получава заповеди, тя също така ги издава. Тя реагира на заобикалящата те среда, казва Шлейп, и в основата си създава „структурна компенсация”. Механизмът работи по следния начин: Всяко твое движение е физически експеримент. Ако експериментът е успешен, да кажем че си обличате пуловер, извивайки главата си по определен начин – това се превръща в навик. Всички тези малки навици се запаметяват във вашата стойка. С времето стойката става част от структурата.

Свързващата тъкан (фасцията) е като куче Сан Бернар за вашето тяло – мудно и лоялно. Шлейп казва: „Веднъж формирана в дадена позиция тя ще си стои така. Можете да се кълчите и кривите колкото искате в търсене на идеалната подредба, но шансовете не са на ваша страна. Притегателната сила на вашата фасция е толкова вкоренена във вашите движения, че приятелите ви могат да ви разпознаят от дистанция, още преди да са ви видели лицето.”

Принципно, лошите навици, кривата стойка, поза и движения, които вие може да сте развили, са вкоренени във вашата фасциална система. Така че вашата фасция може да е по-виновна за контузиите, както и за възпрепятсването ви от достигане на максимален атлетичен и фитнес потенциал.

Например: Ако седите на бюрото в офиса ви, прегърбени напред с отпуснати рамене, вашата фасция се научава да задържа тази позиция, чрез удължаване на определени области и скъсяване на други. Нещо като отливане на черупка около вашите мускули, с цел ефективно да задържате „лошата” поза. Очевидно, това ще се отрази на тялото ви, когато седите изправени и извършвате дейности, които изискват вашата фасция да бъде по-къса в области, където се е удължила и по-дълга в области, където се е скъсила. Това може да доведе то травми и неефективна структура на движението, а за професионални атлети може да бъде разликата между това да метнеш топка със 100км/ч или с 80км/ч. Идеята е, че, независимо колко тренирате, докато не препрограмирате своята фасция, няма да се отървете от наличните травми или да достигнете своя пълен спортен/фитнес потенциал.

„… фасцията, в действителност „дава откат”, позволявайки ти да използваш много повече от генерираната от теб сила, отколкото би било възможно без нейната намеса.” Ето защо, в бейзбола, когато изстреляш бърза топка, размерът на мускулите ти не е от водещо значение.

Какво означава това, от гледна точка на твоята фитнес тренировка ?

„За много хора фитнесът, все още, означава вдигане на тежести и помпане на мускули,” казва Майерс, „Но това те прави годен за какво? Бих спорил, че това…” – той натиска клавиш на компютъра си и на екрана се появява картинка – „… е много по-здраво физически човешко същество, от който и да е боди билдър”. На екрана имаше снимка на бебе, момченце, легнало по гръб, блажено отпиващо мляко от бутилчица, която държи със своите крака. Сладка картинка, но което е по-важно, малкото момченце е гъвкаво, балансирано и може да свърже импулс с действие. „Ти си здрав, ако можеш да се адаптираш към изискванията на средата си с лекота и въображение”, казва Майерс.

В крайна сметка, според мен, нещата винаги опират до следното – естествен подбор. Оцелява най-годният, най-приспособимият. Така сме еволюирали, на първо място, тогава защо това да не може да бъде нашето мерило за определяне на това колко сме здрави ? Да оптимизираш здравето на своята фасция успоредно с мускулния си потенциал по добре балансиран, контролиран и функционален маниер, за да можеш най-добре да се адаптираш към всякакви промени в твоята среда ще ти позволи да достигнеш своя пълен фитнес потенциал.

Сега, когато знаеш, че травмите и фитнес потенциалът звисят толкова (или даже повече) от здравето на твоята фасция, отколкото от твоите мускули, какво можеш да направиш? Как да тренираш, за да изградиш хубаво и здраво тяло, и същевременно да оптимизираш своята фасция, за да можеш да извлечеш максимална полза от тренировките с минимални рискове от контузия ?

Функционално трениране

Движението е навсякъде в природата. Човек стои, седи, хвърля, вдига, бута, дърпа, катери се, бяга и удря в своето ежедневие (или поне преди години го е правил в своето ежедневие). Така сме устроени. Функционално трениране е изпълнение на упражнения, съставени от типични за човешкото тяло движения, които ежедневно извършваме. Функционалните движения:

  • са движения, които започват първо със съкращаване на мускулите на торса/ядрото, след което контракциите се преместват към крайниците
  • служат за ефикасното придвижване на тялото или други обекти;
  • представляват сложни многоставни движения, които предизвикват силна неврологична реакция.

След като функционалното трениране включва използване на цялото тяло по начин, който ви прави „по-функционални”, вие фактически програмирате своята фасция да бъде по-функционална. Имайки здрава и функционална система от фасции, вие по същество помагате на тялото си да оптимизира своя фитнес и спортен потенциал – позволявате на мускулите да разгърнат пълния си потенциал, като едновременно позволявате на фасцията да се възползва по-добре от своя „откат”.

Така че, ако сте обезсърчени от липсата на значими фитнес резултати или страдате от хронични контузии, които просто не искат да зарастват, е време на погледнете отвъд трениране само на мускулите и да започнете да препрограмирате своята фасция, вграждайки функционалното трениране в своите тренировки.

източник: http://www.maxworkouts.com

Коментар на Лазар

Както Цецо Василев обичаше да казва – мускулите са като една луканка – фасцията е обвивката, контрактилните елементи (тези, които се съкращават) са каймата вътре. “Каймата” вътре може да извършва движения в рамките, в които “обвивката”, т.е. фасцията ѝ позволява. А фасцията има памет.

Тази памет помни движенията, които изпълняваме най-често, начинът, по който ги изпълняваме най-често и позициите (статичните), в които се намира тялото ни най-често. Съответно “оформя” така фасцията, че тялото ни да бъде максимално ефективно в движенията, които най-често правим и да използва минимално количество енергия, за да поддържа позициите, които най-често заемаме.

Стегнатост и разтегнатост в спорта

Чудесно, нали? И да, и не. От една страна бегачите на дълги разстояния с най-стегнати задни бедра (т.е. с най-малка флексибилност) от едно изследване дават най-добри времена на дълги дистанции. Т.е. по-разтегнатите атлети дават по-слаби времена от по-не-разтегнатите. От друга страна обаче съвсем не разтегнатите бегачи (които най-често са обикновени хора, които седят по цял ден на бюро и тичат сутрин за тонус) първо не могат да отворят толкова крачката, заради стегната фасция, второ често правят разтежения, именно заради прекалено стегнатата фасция.

Т.е. в различните спортове при различните движения се иска определена степен на разтегнатост като превенция от контузии от една страна. И определена степен на стегнатост като предпоставка за по-голяма ефективност на даденото движение.

Стегнатост в ежедневието

В ежедневието по-често идва реч за скованост и стегнатост отколкото за разтегнатост. Седейки по цял ден, приведени над бюрото, се случват няколко неща – мускулите и фасцията по гръбначния стълб  държат леко приведеното ни тяло да не се строполи напред, фасцията в предната част на тялото се намира в доста по-скъсено състояние и нервната система помни всичко това, особено като седим по този начин часове наред, ден след ден.

Съответно един хубав ден се изправяме и искаме да се изтегнем, да се изпъчим и …. не можем. Фасцията от предната страна на трупа ни се е “втвърдила” в късата позиция, която е заемала толкова време. А мускулите на гърба са отслабнали, понеже дълго време никой не ги е използвал да изправят гръбначния стълб. И ако не направим нищо по въпроса – това състояние се задълбочава с времето, това води до дискомфорти и в крайна сметка – до хронични проблеми с опорно-двигателния апарат.

И това важи и за врата, плешките, рамене, кръста, таза и т.н. За повече информация можете да разгледате във форума или директно да се свържете с нас.

Коментирай във форума

Други публикации по темата:

Фасция, мачкане и самомасаж

Защо ни боли кръстът и какво да правим? Част 1

Защо ни боли кръстът и какво да правим? Част 2

Лазар Радков
Следвай ме
Мускулите не са това, което са!

Коментари