Този материал беше предвиден за миналта седмица, но малко се забави публикацията му в bb-team.org. Ето го сега на вашето внимание. Приятно четене.

Пиша този материал с надеждата, че ще достигне до много хора, които имат нужда от него. Причината, която ме стимулира да пиша тези редове, е фактът, че в последните месеци към екипа ни за помощ се обръщат нарастващ брой хора със ставно-мускулни проблеми. Оплакванията най-често засягат коленете, кръста, горната част на гърба и по-рядко – раменете.

Намерението ми е да обърна внимание на причините, които най-често причиняват изброените проблеми. И като казах “причините”, нека изброим основните:

  • Лоша биомеханика или с други думи – лоша техника на клякане и вдигане на тежки неща от земята;
  • Слаба мускулатура – може би ще ви е трудно да повярвате, но повечето хора, които не тренират със съпротивление (т.е. тежести, ластици, собствено тегло, кабели и т.н.), са ужасно слаби, а слабата мускулатура е чудесна предпоставка за възникване на ставно-мускулни проблеми
  • Мускулни дисбаланси – вследствие от начина ни на живот, както и от едностранчиво и/или небалансирано трениране, развиваме дисбаланс между определени мускулни групи, а това е чудесна предпоставка за бъдещи проблеми.

Днес ще обърнем внимание на едни от основните грешки, които хората допускат, когато клякат [прочети още…]

Виж също: Семинар: Как да клякаме ефективно и безопасно

Коментирай във форума

Лазар Радков
Следвай ме
Как да НЕ клякаме – І част

Коментари