Ако се чудите къде са се дянали част #1 и част #2, пояснявам – навремето ги включих съответно в LTL – Journal, vol. 2 и vol. 6

Резултати от теста в петък

Нека като начало разгледаме резултатите от срещата:

  Име Клек Лег Тяга Скок от място Набиране Лицеви опори 500м гребане планк
  Крис 100кг (+10кг) 70кг 130 кг(+10кг) 232  см(+ 2 см) 8 (+1) 32 (-3) 1:46,5 3:52 мин
  Калоян 100кг 80кг 115 кг 200 см 4 39 1:46,1 2:15 мин
  Иво 105кг (+5кг) 85 (+5кг) 12 (+2) 43 (+6) 1:51 2:15 мин
  Дани 110 кг 80 кг 140 кг 205см 10 44 1:44,8 3:40 мин
  Бобо 100кг 85 кг 125 кг 225см 7 29 1:36,4 1:51 мин

В червено е отбелязано кой как е прогресирал от предния път насам.

В синьо е отбелязано кой как е регресирал от предния път.

Първо, кой не дойде:

Алекс нещо непостоянство го гони последно време и в училище, доколкото разбрах, го карали да учи. А това се явява голям проблем. Павката, по известен като “непостоянният воин” и действащ на принципа “1 пъти идвам, 2-3 пъти .. ше видим”, явно случи на някой от тези “2-3 пъти” 🙂

Пацо, който се представи доста силно последния път, реши, че това не е за него и отиде да тренира бодибилдинг. А Тео, доколко разбрах, го е хванала много сериозна болест, която се изразява в силни метафорични болки в областта на слабините. Въпреки това ми е обещал (или май на себе си обеща?!) да вдигне 120кг тяга до края на месеца и тези дни го очаквам да потренира все пак 🙂

Кой дойде?

Крис и Иво бяха редовни както обикновено. Калоян най-после успя да дойде. Казвам “най-после”, понеже пропусна последните два теста по доста обясними причини – подготовка на евро-проект за неговото училище и презентацията му първия път и разкрасяване в СПА комплекс “само за … лв” – втория. Или им бъркам местата.

Бобо и Дани са нови попълнения в отбора. Характерно и за двамата е, че са здрави момчета, които последните няколко месеца буквално “не са пипвали” по-сериозно трениране. Е, с изключение на последния месец при мен де.

Резюме

Крис сложи по още 10кг на клека и тягата. Като на клека това се случи с доста добра дълбочина. Междувременно обаче не можа да подобри постижението си на лег. Това за мен лично е доста странно, предвид факта, че 70кг ги избута доста лесно. Предполагам, недостатъчно подготвителни серии са изиграли своята роля. Както и да е – уроците, които той научи, са следните:

 • когато не успееш в нещо, в което си очаквал да успееш, и това те разстрои – обикновено и следващите постижения страдат. Концентрацията е тук и сега. Миналото си е минало, бъдещето – бъдеще.
 • когато направиш 3 неуспешни максимални опита на дадена тежест и се разстроиш/ядосаш от това, е вероятно максималния ти брой лицеви опори да пострада

Звучи драматично, но на практика, въпреки неуспешния лег, Крис подобри повечето си резултати след това.

От Калоян очаквахме още 5кг отгоре на лега, но се оказа, че същата сутрин са ги карали да правят бая лицеви опори в училище и това му е изяло силата. Да внимава кога ходи на училище за в бъдеще. Относно другите му резултати съм много доволен. Преди месец нямаше сила в хвата да отлепи 80-90кг на тяга. С целенасочена работа обаче резултатите не закъсняха.

На клека ще изисквам да кляка по-дълбоко (и да си разтяга стегнатите квадрицепси!)

Иво си контузи кръста преди известно време на тренировка по ДжКД (в допълнение с други глупости от негова страна) и тяга този път не пипа. Забраних му да пипа и клек, но на собствена глава чилякът кляка, че и подобри с 5кг резултата си от последния път.

Последния месец тренира предимно горна част и … това си личи по резултатите за горна част. Това, което той научи, надявам се, от проблемите с кръста, е:

 1. да слуша тялото си
 2. когато правиш простотии – получаваш последствия

Дани и Бобо се представиха доста добре като за само един месец сериозно трениране след няколко месеца активно-пасивна почивка. Бобо прави клек и тяга от не повече от месец, а Дани е тренирал по-сериозно … едно време. Казва следното:

Преди като бях в най-добрата си форма, съм дърпал 140 тяга няколко пъти. След това ме боля кръста цяла седмица

Излишно е да споменаваме, че това почти сигурно се е дължало на не особено добрата му техника. За разлика от тогава, този път не усети каквото и да било напрежението в кръста – всичкото си отиде по предназначение – в задника и бедрата.

От Бобо също съм много доволен. Особено предвид малкото време, което имахме да работим върху техниката на упражненията.

* Забележка

Резултатите от гребния тренажор започваме да ги отчитаме оттук насетне, понеже се оказа, че до този момент не сме следели стриктно трудността, на която са нагласени използваните тренажори, да бъде една и съща.

Една снимка на 5-имата:

Ивайло го няма на снимката, защото първо закъсня за теста и второ – направихме снимката в ден, в който не дойде изобщо на тренировка 🙂

И за финал клипа на 140-те кг тяга на Даниел:

Коментирай във форума

Други публикации по темата:

LTL – Journal, vol. 2

LTL – Journal, vol. 6

Лазар Радков
Следвай ме
Блог: Ежемесечен силово-кондиционен тест #3

Коментари

3 thoughts on “Блог: Ежемесечен силово-кондиционен тест #3

Comments are closed.