През годините, в ролята на треньор или трениращ, съм имал честта да се запозная със страшно много хора, които по една или друга причина се занимават със спорт. Някои искат да се раздвижат, други искат да се състезават, а на трети просто им харесва атмосферата на тренировките. От друга страна, повечето хора не спортуват изобщо и общувайки с тези хора, разбирам какво ги спира. Както се очаква, всеки изтъква различни проблеми, които го възпират от тренировки, като те варират от сериозни такива, до чисто и просто мързел.

Като цяло, някои от причините са основателни, но повечето – не толкова. Едно нещо, което страшно много мои познати твърдят е „твърде съм стар за да тренирам“. Това просто не е вярно. Няма такова нещо като твърде стар за физическо натоварване. В действителност е точно обратното. Повечето хора се чувстват твърде стари, защото не тренират. В следващото клипче ще видите историята на две жени, които участват в така-наречените ултрамаратони (за ултрамаратон се счита бягане на разстояние повече от 42км). Сега, за мен абсолютно всеки, който успее да пробяга 160км наведнъж е страхотен, но това, което ме изумява още повече е, че тези дами, Барб Маклоу и Вики Грифитс са съответно на 76 и 67 години !!

Както виждате, изглеждат страхотно за възрастта си. А сега обърнете внимание на следното – г-жа Грифитс е започнала да тича на 40 години, а г-жа Маклоу – на 51 !! А вие сте чувствате стари на 25?

Следващото клипче показва тренировките на едни доста силни и ентусиазирани баба и дядо : ) Те са решили да участват в състезания, наречени Tough Mudder. И се подготвят подобаващо. Както ще видите обаче, не просто тренират, но и се забавляват искрено междувременно. Енергията направо струи от тях и се надявам всеки от вас да почерпи поне капчица от ентусиазма им.

Всеки един от нас има отговорности в живота. Било то работа, учение, семейство. Не трябва да забравяме обаче, че престоят ни тук е неизменно свързан с нашите тела. Как се грижим за тях пряко ще въздейства на енергията, която те ни дават за да се развиваме във всичко останало. Това, че годините минават не значи, че трябва да ги пренебрегнем, даже напротив. Затова хващайте майки, бащи, баби и дядовци и започвайте да тренирате.

Твърде стар съм за да тренирам?

Коментари