Като стане въпрос за хранене и тренировки, неминуемо в главата на човек изскачат неща, които всички “знаем”. Ето няколко от тях: “Като гладуваш метболизмът ти пада и губиш мускули”, “Като гладуваш ти пада силата и не можеш да качваш мускули”, “Като гладуваш си парцал и не можеш да свършиш нищо”. Често обаче, нещата, които си мислим, че “знаем”, всъщност само сме ги чували и нямаме дори миниатюрен опит по темата. Едно от любимите ни занимания в Live To Lif е да поставяме под въпрос популярните “истини” и “вярвания” и да ги тестваме на практика. И най-вече на Данчо.

– Лазар

Преди няколко месеца попаднах на доста интересни статии на тема гладуване. Статиите бяха написани много добре и подкрепени с научни изследвания и снимки на реални хора. Това ме предизвика да чета и търся повече и колкото повече търсих, толкова повече факти и изследвания излизаха в подкрепа на определени типове гладуване, докато статиите против гладуването обикновено бяха подкрепени с голи твърдения и цитати от големи доктори. Все пак, всичко прочетено просто си оставаше нещo прочетенo в интернет, докато не взех решението да го прекарам през собствения си опит и да видя какво ще се получи на практика.

И така започнах експеримента с гладуване. Основните неща, които исках да проследя за себе си бяха :

 • Ще мога ли да тренирам пълноценно докато гладувам. Сила и Издръжливост?
 • Ще мога ли да работя с мисълта си пълноценно докато гладувам?
 • Какво ще е психическото ми състояние по време на глад?
 • Ще се забави ли метаболизмът ми?
 • Ще свалям ли мускулна маса?
 • Ще свалям ли мазнини?
 • Как ще се чувствам?

Измислих си режим, с различни периоди на гладуване, който ще ми осигури достатъчно материал за наблюдение. Режимът беше с продължителност един месец и представляваше следната схема:

Седмица 1 : 72 часа воден пост последвани от захранващ ден и LTL – диета до края на седмицата

Седмица 2 : 48 часа воден пост последвани от захранващ ден и LTL – диета до края на седмицата

Седмица 3 : 24 часа воден пост последвани от захранващ ден и LTL – диета до края на седмицата

Седмица 4: LTL диета.

За тези, които не са запознати с LTL диетата : Това е разнообразно хранене базирано на естествени и качествени храни, приготвени по максимално добър начин, индивидуализирано с различни цикли и периоди за всеки от трениращите в LTL. Не съм използвал абсолютно никакви лекарства, добавки, витамини, риб. масла, нищо освен храната.

Храненето ми през този месец беше придружено от редовни, обикновено кратки, нито много тежки, нито много интензивни тренировки с някои изключения и в трите категории.

Какво се случи през този един месец :

 • В периодите на глад, тялото ми определено минаваше в по-различен режим, в който пести ресурси, но това беше само когато почивам.
 • Когато трябваше да чета или пиша материали и да работя пред компютъра бях напълно концентриран и работоспособен дори и третия ден от 72-часовото гладуване.
 • Около 5 минути след началото на тренировка тялото ми се активираше до степен по-висока дори и от тренировките в които съм нахранен. Можех да правя пълноценни тренировки, използвайки целия си капацитет от сила и издръжливост. Направих някои максимални постижения по време на глад, както и участвах в Crossfit тренировки без проблеми. Единствено третия ден следобяд от 72-часовия пост се чувствах слаб и без желание за тренировки.
 • Психически се чувствах отлично и много мотивиран да действам, открих и отстраних няколко досадни модела, планирах си по-добре времето, изясниха ми се някои лични неща 🙂 Напълно позитивни резултати.
 • След захранващия ден, до края на седмицата за всяка от седмиците изяждах и усвоявах много храна. Огладнявах и се хранех често, няма как да знам със сигурност, но метаболизмът според мен си ми беше на 100%
 • Сборът от 7-те кожни гънки измерени с калипер беше спаднал от 38 на 33 мм.
 • Мерихме една допълнителна кожна гънка на кръста в областта на бъбреците, която в началото ми беше достигнала завидните 21 мм . След месец гънката спадна на 17 мм (интересното е, че при експеримента с пълна кетоза тази гънка не помръдна)
 • Фактът, че съм свалил доста мазнини се потвърждаваше и съвсем видимо от снимките, но най-интересното за мен е това, че в първия ден от гладуването бях около 75 кг с дрехите, докато в края на месеца след общо 6 дена пълен глад и 4 леки захранващи дни …..   отново бях 75 кг с дрехите.
 • Това недвусмислено показва не само запазена, но и качена мускулна маса на мястото на свалените мазнини!
 • Като цяло се чувствах отлично и по време на гладуване и по време на захранване 🙂 Усещането за глад през цялото време си беше нормално, както си се чувствам преди вечеря ако съм ял на обяд. По време на тренировка или след горещ душ гладът затихваше.

Въодушевен от добрите и лесни резултати, реших да направя и втори месец.

Коментар на Лазар: Понеже има теоретична вероятност някой да надуе гайдата като прочете измерванията на калипера, затова веднага препращам към този линк. При измерванията беше установено, че мазнините на Данчо са хомогенни, не беше задържал вода и тургорът на кожата му беше добър.

През втория месец цикълът на гладуващите и захранващите дни се повтори идентично, но в останалите дни си позволявах почти редовно качествени сладки изкушения, сандвичи с хляб(около 2 хлебчета седмично), картофи, мед , почти ежедневни млечни и дори поне веднъж на седмица захарни изделия от магазина. Искам да уточня, че това не означава, че съм се хранил само с такава храна – Основната ми храна беше качествено месо, яйца, масло, риба, млечни и зеленчуци.

Резултатите накрая изненадаха дори мен :

 • Сбора от кожните гънки беше намалявал от 33 на 20 мм!
 • Гънката на кръста, която мислех че ще ми остане вечна 😀 беше паднала на 14 мм.
 • Килограмите ми се бяха запазили на 75 кг.
 • Визията на снимките, разбира се подкрепена от лятното слънце 😉 беше напълно променена към по-добро.

Всеки понеделник от началото до края на режима с изключение на предпоследната седмица си правих снимки, за да следя прогреса.

Ето и резултатът :

(натисни върху стрелката и разгледай прогреса през седмиците)

Ето таблица с пълните измервания с калипер :

Triceps Subscapular Chest Mid. Suprailiac Abdominal Thigh Extra fold
Ден първи 6 7 4 4 6 5 6 21
Първи месец 5 7 3 3 4 5 6 17
Втори месец 3 5 1 2 2 3 4 14

Ако се интересувате в подробности как съм се хранил и тренирал през тези два месеца, запиши се за нашия безплатен бюлетин ето тук – скоро ще изпратим повече информация.

Едва ли е имало момент през последните 3-4 години в който съм си помислял, че ще пиша статия в подкрепа на гладуването. И въпреки, че неведнъж съм препоръчвал на приятели, познати и трениращи при мен винаги да се хранят редовно по много пъти на ден и задължително да имат стабилна закуска – сега признавам, че съм гледал едностранчиво на нещата. Сега мисля по различен начин и смятам, че ако се подходи осъзнато и разумно от определени хора към периодичното гладуване, то не само няма да донесе негативи, но може и да подпомогне  здравето, свалянето на мазнини и качването на чиста мускулна маса.

За всички, които си мислят как от утре почват да гладуват ! Помислете пак 😉 Резултатите, които се наблюдават при мен са строго индивидуални, както при всичко друго в живота. Голямо значение имат опитът ми, волята и начинът на мислене. Подходът е свързан с отговорност и осъзнатост, силно развито усещане на тялото и добра интуиция. Гладуването определено не е добър подход винаги и за всеки 😉 Ако се колебаете дали да започнете подобен режим – свържете се с нас!

Прочетете още:

 

Въпрос: Точен метод за измерване на мазнини ли са калиперите?

Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Експеримент : Става ли за нещо Периодичното гладуване?

Коментари