Има хора, които и при много добро желание не могат да клекнат, без да им се повдигнат петите. Проблемът с това  да не можем да клекнем (поне до хоризонтала) на цяло стъпало е, че дългосрочно се натоварват прекомерно коленните стави, а сложим ли тежест на гърба, има опасност и кръста (лумбалния дял на гръбначния стълб) да си го отнесе.

Опитът ми показва, че повечето случаи на болки и проблеми с коленете вървят ръка за ръка с хипо-мобилни глезенни стави (т.е. стави с намален обем на движение). Ето един показателен пример за недостатъчна мобилност в глезените:

Крис ми сподели, че никога не е клякал на цяло стъпало – не зная от кога глезените му бяха в подобно състояние, но в дадения момент нямаше физически начин да клекне до хоризонтала на друга част от ходилото си освен само на пръсти. Направихме няколко специфични манипулации и за 15 минути клекът му вече изглеждаше така:

Както той сам се изрази: “Ей това не го очаквах!”

Нека разгледаме как изглежда клека “преди” и клека “15 мин по-късно” точно на хоризонталата:

Какъв беше проблемът?

В случая проблемът не беше само един, основният обаче беше същият като при много други хора, които нямат оптимална подвижност в глезените – прасците бяха много натегнати. А първото нещо, което трябва да направим, когато нещо ни е пренатегнато, е да се пресегнем към фоумролера. Размачкахме прасците по следния начин:

След което мобилизирахме (раздвижихме) глезените:

+ още два-три малки трика и само за 15 мин мобилността в глезените се подобри с 20 градуса и човекът можеше да клекне до хоризонтала на цяло стъпало, както сами вече видяхте.

Най-хубавото в цялата история са не бързите първоначални резултати, а това, че Крис взе нещата доста на сериозно:

  • взе си фоумролер и  го използваше редовно
  • редовно и старателно правеше упражненията, които му бях предписал за вкъщи

Вследствие на това само месец по-късно клекът му вече изглеждаше ето така:

В момента човекът вече си кляка спокойно с щанга, без това да му създава какъвто и да било дискомфорт където и да било, но за това ще ви разкажа друг път.

А сега – ако ви харесва и не ви създава проблеми – клякайте. А ако имате някакви проблеми с мобилността в глезените – вече имате няколко идеи какво да правите.

Успех!

Допълнение

За малко да пропусна най-важното – огъвкавяването на дървените глезени и добиването на достатъчно свобода на движение не са ни нужни единствено за това да можем да клякаме до хоризонтала на цяло стъпало. В действителност първото и основно значени на този подход е превенцията на контузии. Подобна липса на мобилност предполага, че всеки път, когато имаме движение от клякащо естество, тялото ще се опитва да “набави” необходимата за извършването му мобилност от други стави (най-често “кръст” и колене), което значи, че въпросните стави ще бъдат подложени на допълнително натоварване (често извън комфортната зона) за продължителен период от време (в случая – докато не подобрим състоянието на глезените).

Това неминуемо води до ускорена амортизация и дегенерация на съответната част от тялото. Така че ако някоя част от тялото ви (не само глезените) не може да се движи оптимално – вземете мерки и се погрижете това да се промени в положителна посока.

Успех отново!

Прочетете още:

Моника: Забележителен прогрес за 2 месеца

Мускулите не са това, което са!

Фасция, самомасаж и мачкане, Част 1

Лазар Радков
Следвай ме
Как да огъвкавим дървените глезени?

Коментари

Tagged on: