“We estimate that vitamin D deficiency is the most common medical condition in the world.”
– Dr. Michael F. Holick, vitamin D expert

Все повече източници алармират за епидемията от недостиг на витамин Д, която поставя в опасност над 50% от световното население. Рисковете от вит. Д хиповитаминозата са много на брой, един от друг по-сериозни. Постоянно излизат нови и нови изследвания, които показват за неадекватни, както препоръчителните дневни дози, така и границите, под които нивата на витамин Д се смятат за дефицитни. Ако тези данни се актуализират би излязло, че над 90% от световното население не приема/синтезира достатъчно вит.Д и страда от вит.Д хиповитаминоза.

Знаейки това, почти ежедневно се удивлявам на това, колко много хора, продължават да задават въпроса: “За какво го пиете това Д3? ” и изказват твърдения звучащи така : “Той вит.Д се пие само ако имаш проблеми с костите” ?!?!

Ето защо горя от желание да споделя с вас защо е важно да се пие витамин Д, особено през зимата.

Преди да изброим рисковете от дефицитен витамин Д, уточним какво всъщност е това. Състоянието, при което нивата в кръвта на 25(OH)D (калцидиол – формата в която вит. Д се складира), са по-ниски от нивата нужни на тялото за да поддържа нормално здраве, се нарича хиповитаминоза или дефицит на вит.Д.

Симптомите на този дефицит не са еднакви и могат да варират при всеки. Най-общо могат да се опишат с хронични болки, слаби кости, чести инфекции, депресии и т.н. Липсата на тези симптоми, обаче не е защита от липсата на витамин Д!

Колкото и да не обичам да пиша за болести ето съвсем малка част от пълния списък на болестните състояния, които се асоциират с вит. Д хиповитаминозата : Всякакви видове рак, Сърдечно-съдови заболявания, Неврологични проблеми (депресии, лоша памет и концентрация), Намален имунитет и увеличен риск от инфекции, грип и настинки, Загуба на мускулна маса и сила, Риск от диабет, инсулинова резистентност, Високо кръвно налягане, множествена склероза, епилепсия , алцхаймер, преждевременна смърт … има и доста други, но мисля, това е достатъчно за всеки.

Колкото и невероятно да ви се струва зад всяко едно от изброените състояния има множество изследвания и всеки който се интересува от подробностите, може да прегледа източниците на статията или да пусне едно търсене по темата, в която и да медицинска база данни.


Какво можем да направим срещу дефицита на витамин Д?

Имаме два основни варианта, които са изключително прости и изпълними за всеки!

“Humans make thousands of units of vitamin D within minutes of whole body exposure to sunlight. From what we know of nature, it is unlikely such a system evolved by chance.”
– John Cannell MD, Executive Director, Vitamin D Council.


Вариант едно : Слънчевата светлина – това трябва да бъде основния ви източник на витамин Д. Ако имате възможност използвайте слънчевото време максимално. Човешкото тяло е идеалната машина за продукция на витамин Д.  За съжаления лятото е далече, а на вън продължават да ни радват снежни преспи. Щом се затопли обещавам повече информация за това как, колко, къде и кога да се подлагаме на слънчеви лъчи, но до тогава ви препоръчвам алтернативните методи за набавяне на витамин Д.


Вариант две : Тук бих казал храната – винаги ми се е искало да вярвам, че можем да си набавяме всичко необходимо при достатъчно обмислен хранителен режим, но за съжаление това не е така. Прекалено малкото съдържащи витамин Д храни, съдържат нищожни количества от него и биха направили всяка диета стремяща се да набави нужния витамин д – мъчение. Единствения истински вариант при липса на слънце остава суплементацията.

“Because vitamin D is so cheap and so clearly reduces all-cause mortality, I can say this with great certainty: Vitamin D represents the single most cost-effective medical intervention in the United States.”

~ Dr. Greg Plotnikoff, Medical Director, Penny George Institute for Health and Healing, Abbott Northwestern Hospital in Minneapolis

Суплементацията с вит Д-3 (холекалциферол) е наистина достъпна и ефективна алтернатива на слънчевите лъчи. Възможно е суплементиране с капсули с мазнини (базирани масло от дроб от треска), сух водоразтворим прах (базиран на ланолин), както и с Вигантол (чист холекалциферол и средноверижни триглецириди).

Може да суплементирате ежедневно или няколко пъти в седмицата с по-големи дози, като няма значение по кое време на деня, нито кога сте се хранили.

А самите дози трябва да са доста по-големи от тези, които си представяте!

Според FNB(Food and Nutrition Board) препоръчителните дневни дози са 600IU за деца и възрастни и 800IU за възрастни над 80 години. Това са препоръки базирани на необходимото количество витамин Д, просто за поддържане на здрави кости и добър метаболизъм на калция. Според изследванията обаче витамин Д се ползва за доста по-сложни и всеобхватни физиологични процеси и дневния разход на тялото е между 3000 и 5000IU ,  ето защо препоръчваните дози от експертите от Vitamin D Council са следните:

  • 1000 IU за деца под 1 год.
  • 1000 IU за всеки 11 kg лично тегло, за деца над 1 год.
  • минимум  5000 IU за здрави възрастни
  • минимум 6000 IU за бременни и кърмачки

допълнително при наличието на заболявания като рак, аутизъм, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване може да е нужно тези дози да се удвоят.

Според експертите дози до 10 000 единици дневно са напълно безопасни, тъй като това е количество което тялото може и само да синтезира чрез кожата от слънчевата светлина. Ако искате бързо да възстановите нивата на витамин Д и взимайки по-високи дози, уверете се, че си правите проверка на нивата достатъчно често, и поемате достатъчно магнезий.

Как да разберете дали имате дефицит на Витамин Д ?

Това е повече от лесно, направете си изследване за витамин Д, наричан 25(OH)D тест. Имайте предвид, че за съжаление живеем в България и теста не навсякъде може да е точен. Засега имаме само препоръки и добри отзиви за Токуда. Ако имате над 30 ng/mL (75 nmol/L) е много вероятно според повечето доктори всичко да ви е наред, но според научните изследвания това е прекалено малко. Оптималните резултати трябва да попадат между 50-80 ng/mL (125-200 nmol/L).

За да бъде вашата суплементация оптимална и да получите максималното от Витамин Д, който приемате  е нужно да приемате няколко елемента, с които той си взаимодейства в метаболизма на тялото, както добрите храни са по-полезни  и по-вкусни когато са заедно. Най-важните от тях степенувани по реда на изброяване са :

  • Магнезий
  • Витамин К
  • Витамин А
  • Цинк
  • Борон

Да суплементирате със Слънчева светлина или Витамин Д се оказва едно от най-добрите решения, които може да направите за вашето здраве и благоденствие. Цената на която може да подобрите качествено здравето си е толкова нищожна, че не бива да пропускате шанса. Все пак не забравяйте, че всяка добра суплементация трябва да върви ръка за ръка с качествена и редовна храна, и без нея може да се окаже дори противопоказна, но повече за това ще може да прочетете в следващите материали по темата.

Коментирай тук

Източници :

http://www.vitamindcouncil.org/

http://www.charlespoliquin.com

http://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://www.bb-team.org

Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Защо суплементираме с витамин Д?

Коментари