Запролети ли се – много хора се сещат, че е “време да влязат във форма за лятото”. По пример на всички тези хора или просто защото пролетта явно така действа на човек, един младеж на име Бобо ме помоли да му направя хранителен режим, за да се “изчисти за лятото”. Това се случи около май месец 2011-та.

Кой е Бобо?

Бобо е младеж, който се канеше да навърши 17г юни месец същата година. Тогава тренираше при мен от няколко месеца. Преди това се беше занимавал с баскетбол, бокс, малко ръгби и много танци. Като цяло младежът имаше много добра координация и атлетизъм. Друго, в което също беше доста добър, беше … яденето.

Който познава Бобо, знае, че едно от любимите му занимания тогава беше тава бисквитена торта за десерт след обилния обяд. А едно от нещата, с които се гордееше, беше фактът, че може да си надуе корема по-добре от жена в 10-тия месец.  Поради тази причина бях крайно изненадан, когато по някое време през месец май Бобо се обърна към мен с молба да му помогна с хранителния режим. Признавам си честно, че не очаквах Бобо да спазва каквото и да било. Въпреки това подходих професионално и му направих режим.

Нямам негови снимки от преди да започне режима, нито измервания. Съмнявах се, че ще изкара дори месец. Просто Бобо не изглеждаше на човек, който може да ограничи каквото и да било пък и малко мазнини по корема не изглеждаше да му пречат особено да си живее и да се забавлява. И въпреки че обикновено предположенията ми са доста точни, винаги се радвам, когато съм предположил, че нещо няма да стане и … то вземе, че стане и това е в полза на други хора. Или с други думи – предпочитам аз да не съм прав и на някой да му се получи нещо, отколкото обратното.

В случая Бобо ме изненада приятно и ме накара да се зарадвам на факта, че този път не познах. Човекът започна методично и спазва хранителния режим, както и даде всичко от себе си в новия формат по-интензивни тренировки, които бях подготвил специално за целта. Резултатите не закъсняха:

Първата снимка е около месец след започването на режима и вече някои светлосенки се показват на хоризонта. Който познава Бобо от преди това, със сигурност ще забележи липсата на определено количество енергийни запаси. Втората снимка е около 50 дни по-късно – Бобо ми я прати от морето, за да се похвали с резултатите, които е постигнал (снимано е с телефон от далече).

Защо Бобо имаше резултати?

Общо взето нищо, което не сме виждали до момента –

  • Бобо имаше доста добра подготовка преди да започне режима
  • тренираше още по-здраво след това
  • следваше препоръките за храната стриктно
  • беше последователен

Към стандартните условия за успех е добре да добавим още няколко необходими такива:

  • Бобо тренираше с удоволствие и се радваше на това, което прави
  • радваше се и на живота и извън тренировките
  • не тренираше, за да свали / направи релеф и това да доведе до някаква качествена промяна в  живота му (примерно – да бъде щастлив ..)
  • не се вманиачаваше в сметки и резултати

Като цяло човекът не го правеше, за да изкара плочки, а защото му беше кеф да тренира и да се храни така, че да се “изчисти за лятото”. В никакъв случай не беше фиксиран върху крайния резултат, но за сметка на това изключително се радваше на процеса. И … крайният резултат дойде едва ли не, без да е търсен.

Но нека се върнем в началото – ако искате да влезете във форма за лятото, е добре да сте започнали преди няколко месеца. Ако не сте – следващият най-добър момент за старт е … сега. Разбира се, можете да започнете и Май месец като Бобо. Ако сте на неговата възраст, с неговите гени и имате сходен с неговия опит – може да имате сходни резултати, използвайки неговите методи. И дори да покривате изискванията (което е малко вероятно), по добре си дайте няколко месеца допълнително.

Успех!

Запиши си час за консултация!

Лазар Радков
Следвай ме
Бобо: От плоча до плочки

Коментари