Както често се случва напоследък и този материал се появи в следствие на случка в магазина. Разхождам се аз из Пикадили, разглеждам рибния щанд, продължавам малко и виждам замразени зайци. “Ехаа” – заешко – не знаех, че има в магазините, много добре! Вече планирах, кога и как ще мога да си сготвя цял заек, когато погледа ми спря на друг етикет. Последва още по-голямо “Ехаааааа”, докато четях надписа “Месо от дивеч”. В магазина имаше фазани и кеклици , отбелязани като бързо замразено месо от дивеч. Тук не планирах, а веднага си взех един кеклик. Какво се случи с него ще прочетете по-надолу, преди това искам да ви разкажа, защо толкова се зарадвах на това месо от дивеч.


От известно време се опитвам да следвам предложението на Поликин да ядем всеки ден различен вид месо и ядки. Поликин силно препоръчва да ротираме всякакви храни, за да избегнем появяването на непоносимост към определен тип храна. Ето защо заешкото ме зарадва – още един източник на месо – още по-разнообразна ротация. Когато обаче си помисля за пилешко, като вариант в тази ротация, веднага в главата ми нахлуват всички лоши неща, които се говорят за него и начина по който се отглеждат пилетата. Може би всеки е чувал за всевъзможната химия, която може да се намери в пилешкото на пазара.

Какво има в пилетата:

 • Различни хормони за бърз разтеж и женски хормони, давани  на животните за бързо развитие.
 • Различни антибиотици, за се преборят с постоянно болните заради начина им на отглеждане птици.
 • Саламура от  фосфати, караген, цитрати, ксантан, гума-гуар и др. инжектирани директно в готовото за консумация месо, за да се увеличи обема и подобри търговския вид и трайност на продукта
 • Различните ваксини, които се бият в прекомерни дози на животните.
 • В допълнение на това, затворените животни имат по-лош инсулинов метаболизъм, поради липсата на движение, което ги прави още по болни и вредни.
 • Храната, с която се хранят не е това, с което трябва да се хранят. Пилетата по природа са всеядни и при свободно отглеждане в храната им  попадат както семена, треви и листа, така и насекоми, червии, охлюви, гущери, малки мишки. Те имат нужда както от животинския протеин така и от семената и тревата, която би трябвало да изгражда 30% от калориите, поглъщани от пилето(имайки предвид колко калорична е тревата- това е много трева).
 • Диетата на съвременните затворени пилета в най-добрия случай в изградена от зърно, царевица, синтетични протеини и антибиотици. Това прави тяхното месо, много по богато  на омега-6 и много бедно на омега-3 мастни киселини. За проблемите създаване от този дисбаланс може да прочетете в предишната ни рецепта.

Имайки всичко това предвид, би трябвало винаги, когато ви попадне дивеч или пиле гледано на село и пускано на открито, трябва да се радвате на възможността да се храните с такава храна, защото в днешно време не се намира лесно. Не може да намерите истински дивеч в магазините, дори този, на който толкова се зарадвах, след разговор със собственика на фирмата производител, разбрах, че не е точно дивеч. Все пак е много по добър избор, Кеклиците се отглеждат заградени в гората в пространства с наличие на трева, дървета, листа и всякакви буболечки и червеи. Разбира се им се дава зърно и може би антибиотици, но определено за мен са по-добрия избор от всяко пиле на пазара. Ако все пак ви се наложи да избирате птиче месо винаги правете по-добрия избор, който според мен следва тази последователност :

Избирайте по-доброто!

 1. Истински Дивеч
 2. Домашни Пилета
 3. Отглеждани в открити пространства с трева и дървета птици (моя кеклик)
 4. “Щастливи кокошки”
 5. Цели охладени пилета
 6. Охладени пилешки гърди
 7. Цели замразени пилета
 8. Замразени пилешки гърди
 9. Охладени пилешки бутчета и крилца
 10. Замразени пилешки бутчета и крилца

И нека все пак да ви разкажа, какво се случи с моя кеклик.

Както може би сте прочели, отправихме към вас задачата на ни пращате лесни, вкусни и качествени ястия. Повече за условията може да прочетете тук. Прословутия кеклик имаше честта да бъде сготвен по рецептата, която ни изпрати Цвета Градинарска. Ето и нейното писмо, към което съм добавил някой от прикачените снимки.

Привет!

Изпращам ви нещо от мен – изключително лесна и вкусна рецепта за приготвяне на пиле.

Необходимости:
– подправки: сол, черен и червен пипер, суха мащерка
– 4-5 малки скилидки чесън или 2-3 по-големи
– бучка меко краве масло (около 10 гр)
– цяло пиле без вътрешности
– половин биричка
– йенска тенджера или тава с капак, която да побере пилето

Процесът:
Разполовяваме една от скилидките и внимателно натриваме с нея пилето навсякъде.
След като е добре натрито с чесъна, пилето се намазва с разтопеното масло – отново навсякъде.

На следваща стъпка добавяме подправките, чиито количества са на вкус, но в общия случай по около половин лъжичка от всяка. Един съвет – не жалете мащерката! Поръсваме пилето с подправките от всички страни, като не забравяме да намажем вътрешността, както и всички скрити места под крилата и бутчетата. Разтриваме нищо не подозиращото пиле с плавни движения, за да може подправките да достигнат навсякъде и да се втрият максимално.

Поставяме пилето в йенската тенджера с гърдите нагоре, слагаме 2 скилидки вътре в него и по половин скилидка под крилцата и бутчетата. Наливаме му около 250-300 мл бира, за да не му е самотно, захлупваме с капака и го мятаме във фурната за около 2,5 – 3 часа на 200 градуса.

Имате на разположение 3 свободни часа, в които спокойно да вместите тренировката си или някоя друга задача. Не е нужно да обливате пилето или да правите каквато и да е друга интервенция, то се готви само.

След като пилето е опечено, идеално се вързва с другата половина от биричката, както и с каквато и да е свежа салата. Около пилето има страшно вкусен сос, а месото не е сухо и се разпада около кокалчетата при леко докосване с вилица. Кожата и крилцата са златисти и хрупкави.

Tips & Tricks:
1. Не добавяйте вода към бирата, течността е напълно достатъчна.
2. Не е нужна допълнителна мазнина освен бучицата масло, пилето си има достатъчно своя.
3. Йенският съд се поставя задължително в студена фурна, за да не се пръсне.
4. Можете да използвате изостаналата разгазирана бира от купона в събота без угризения.
5. Същата рецепта може да се приложи само за бутчета, филета или други пилешки части, като добавките варират пропорционално.

Сигурна съм, че ще ви хареса!

Peace!
Цвета

Както разбрахте рецептата беше тествана не с пиле, а кеклик ето и резултата от този тест :

Получи се много вкусно, бях напълно доволен и от рецептата и от кеклика и само 30 минути по-късно същата чиния изглеждаше така :

Желая ви приятно готвене и добър апетит.

Ще се радвам на коментари по темата тук.

Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Птиче месо – как да го изберем и сготвим.

Коментари