thanks-1183283_640

За тези от вас, които не знаят, има пряка връзка между психичното ни състояние и нивата на определени хормони в тялото ни. Нарича се невро-ендокринна реакция. Освен това има и директна връзка между нивата на определени хормони в тялото ни и това къде въпросното тяло трупа мазнини. Науката, която се занимава с тези взамоотношения се нарича Биосигнатура, а неин създател и основоположник е световно известният силово-кондиционен треньор Чарлз Поликуин. Сега ще ви разкажа за едно от нещата, които научих от него на последния семинар-обучение по Биосигнатура, в който взех участие.

Биосигнатурата знае, че една от причините за натрупване на много мазнини в областта на корема са постоянно високите нива на хормона кортизол.

Кортизолът стимулира синтеза на мазнини в областта на корема посредством инхибиране на хормона на растежа (Shet et al, 2005)

Има множество причини за това да ни е повишен кортизола, но накрая всички се свеждат до стрес! А стресът има много лица – като започнем от химическия стрес, който причинява хранителни непоносимости (т.е. храните, които не ни се отразяват добре), минем през недостатъчният като количество и/или качество сън и стигнем до стреса на работното място и този в личните взаимоотношения. Често хората казват:

“Добре, добре, мога да започна да се храня по-добре, мога да започна да спя по-добре, но какво да правя с работата / жената / децата … ?”

Тук на помощ идва много семпъл съвет, който Поликуин ни даде.

Бъдете благодарни!

Как по-точно? Купете си една тетрадка (бележник) с корици, цвят и дизайн каквито ви харесват (важно е да ви харесват!). Купете си химикал с приятен за вас цвят и дизайн. Готови ли сте? Сега имам следната задача за вас – всеки ден изписвайте по една страница с нещата, за които сте благодарни. Нищо повече.

Хммм, не се сещате за какво да благодарите ли? Всичко изглежда мега зле? Нека започнем няколко базови неща, пък останалите съм сигурен, че ще дойдат в процеса на писане. Ето няколко предложения.

Благодарен съм, че имам храна, която да сложа на трапезата си.

Благодарен съм, че имам покрив над главата си и легло, в което да спя.

Благодарен съм, че имам достъп до прясна питейна вода.

Благодарен съм, че имам достъп до интернет и посредством него мога да прочета тези редове, както и много други.

Благодарен съм, че съм в (сравнително) добро здраве.

Благодарен съм, че имам дрехи, които да облека.

Нека благодарим за базовите неща, които имаме, тези които приемаме за даденост … понеже ако се бяхме родили на друго място по света или в друга етническа група, въпросните “дадености” можеше и да не са чак такава даденост.

Оттук нататък може да продължите в същия дух – предполагам, че повечето от вас имат достъп до сравнително качествена храна и суплементи (доколкото е възможно), имат възможност да се движат и спортуват сравнително редовно, имат приятели или поне един, имат хора, с които им е приятно да си прекарват времето или поне един такъв човек … списъкът е безкраен, а вашата цел е само една страничка. Добър подход, особено ако нищо не ви идва на ум, е да започнете по-общо и с натрупване на благодарността да преминете към все по-специфични неща, за които да благодарите.

Като съберете опит с благодарността и ви стане навик, дори може да започнете да благодарите за неща, които все още не са част от живота ви, но сте благодарни, че може да станат.

Защо работи?

Просто е – там, където е фокусът ни, там са и мислите ни. Това, за което си мислим в момента, привлича сходни мисли. Ако си мислим за нещо лошо, е по-вероятно след малко да си мислим за нещо още по-лошо, отколкото за нещо хубаво и приятно. Важи и в обратна посока – като си мислим за нещо хубаво, след малко е по-вероятно да си мислим за нещо по-хубаво, отколкото за нещо лошо. А това, за което си мислим, определя начина, по който се чувстваме, и ако се върнем в началото на частта с невро-ендокринната реакция, начинът, по който се чувстваме влияе директно на определени хормони.

В заключение

Продължавайте да се грижите добре за тялото си като му давате, храната, водата, движението и слънцето, от които има нужда. Грижете се И за това, което не се вижда – бъдете благодарни за нещата, които имате, както и за тези, които има възможност да заимате, и тялото и психиката ви ще ви се отблагодарят.

Успех!

Прочетете още:

Най-добрите “суплементи”

Съвет #1 – Тренирайте врата!

Съвет #2 – Ако ви предстои дълъг път – тренирайте задната верига!

Лазар Радков
Следвай ме
Бъдете благодарни за по-малко стрес и мазнини по корема

Коментари