Преди няколко дена имах удоволствието да хапна миди за пореден път. Разбира се не беше същото като първия път, когато след гмуркане си ги набрахме сами и ги сварихме в една стара тава сложена в огъня, но си беше доста вкусно.

Няколко пъти си бях купувал замразени миди, които след подправяне стават вкусни, но никога не стават толкова вкусни, колкото пресните миди, които без никакво приготвяне просто слагам в една тава на котлона и оставям така за няколко минути.

Самото приготвяне е наистина елементарно:

1. Поставяте пресните миди с черупките в една тава и оставяте така на котлона за 1 до 5 мин.

2. Това е.

Мидите се отварят и са готови за консумация. Ако все пак не намерите пресни миди, а само замразени. Сварете ги с масло, сол и малко вино.

Не прекалявайте с варенето, защото стават жилави.

Добра храна ли са мидите :

Както често се случва, отговора е и да, и не!

Като начало всяка мида филтрира по 82 литра вода дневно и всичко вредно в тази вода може да остане в мидите. Затова за разлика от повечето храни, при мидите е препоръчително да са расли във мидена ферма. Мидената ферма представлява просто мрежи в морето, по които се закачат мидите, но поставени на места, където е безопасно откъм замърсявания.

Добре е мидите, които купувате да са живи. Това означава, че трябва да са със затворени здрави черупки, съхранени във вода и да миришат на море.

Ако предположим, че мидите са били в чиста морска вода и сме си избрали живи такива, те са чудесен източник на желязо, фосфор, цинк, селен, B12, Омега-3, което ги прави много добра, здравословна и вкусна храна.

.

Прочетете още:

Кой изяде рибата?

Омега Бомба!

Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Бързо и лесно: Миди на тава

Коментари