Здравейте 🙂 В едно от писмата на участниците в предизвикателството “Кой изяде рибата”, получихме оформена рецепта с няколко снимки и споделено мнение за рецептата. Положеното старание, а и това че сардините са от собствен улов ми направи добро впечатление и реших това да е следващата рецепта на седмицата.

Награда

Писмото е от Боряна Тодоринска и като автор на рецепта на седмица, тя получава безплатна консултация или някоя от другите награди. За тези, които са пропуснали или забравили, все още всеки автор на Рецепта на седмицата получава награда. Повече информация може да намерите в материала  Рецептите на LTL във ваши ръце.

Самата рецепта е на Сардини. Това е една моя любима риба, която освен вкусна и лесна за приготвяне е един от най-полезните и безопасни риби. Преценката за това правим спрямо количествата омега-3 , които съдържат и възможността в рибата да има наличие на живак. Следната таблица, на която попаднах в фейсбук дава много добра визуална представа, кои риби трябва да избираме и кои да избягваме :

Минерална бомба

Както виждате, сардините са на едно от челните места, но това не е всичко. Освен, че са един от най-добрите източници на омега-3, 100 грама сардини съдържат над 25% от препоръчваните дневните дози калций. Съдържат желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, манган, селен и целия комплект B витамини. Специално за B12,  100-на грама от тях доставят 150% от препоръчваните дневни стойности.

Съвети

Несъмнено най-добрия избор на сардини са пресните такива от домашен улов. Ако обаче нямате възможност да си набавите такива има рибни магазини, в които доставят пресни гръцки сардини. Почти навсякъде могат да се намерят консерви със сардини, които са много удобни и са може би една от най-здравословните храни в консерва. Когато решите да си вземете , в никакъв случай не взимайте такава с растителни мазнини. Въпреки, че се намират трудно, избирайте сардини в собствен или друг сос, без наличие на растителни мазнини. Компромисен вариант биха били сардини в доматен сос, като не ядете самия сос.

Ето и самата рецепта, която ни изпрати Боряна:

Сардини във фолио

Рибките са от собствен улов

Традиционно сардините се консумират пържени, но този път реших да ги пробвам задушени във фолио на фурна.

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме по 2-3 рибки в парченца предварително намазано със зехтин фолио(напоследък ползвам домашен зехтин, нестабилизиран и без термична обработка J), мажем и рибките със зехтин. Който иска може да ги поръси със сол (аз реших, че са си солени от морето и не им сложих). Сгъваме фолиото и ги слагаме във фурната на 200˚ за 30 минути.

Резултатът:

Извод:

На тези малки рибки 30мин. печене им дойде много (според мен за 20мин. ще са готови, да не кажа и 10). Леко сухи ми се сториха, затова реших да ги полея отново с малко зехтин (който обича лимон, може да забърка смес от лимон и зехтин). Въпреки това бяха божествени, специфичният сардински вкус, който е останал в съзнанието ми от пържени сардини беше няколко пъти по-силен и наситен. Изядох всичките 8 рибки сама

За финал бих добавил само снимката на сардините, които аз ядох преди седмица. Тя бяха просто изпържени в свинска мас и гарнирани, както се вижда по долу :

Приятен апетит!

 

Прочетете още:

Рецептите на LTL във ваши ръце

Кой изяде рибата?

Антиоксидираща, витаминизираща, минерализираща Омега Бомба!

Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Рецепта на седмицата : Сардини във фолио

Коментари

Tagged on: