В статията “Точен метод за измерване на мазнини ли са калиперите” разгледахме принципите на измерването с калипер, както и местата, на които нещата могат да се объркат. Това беше базирано на дотогавашния няколкогодишен опит с меренето с различни калипери. Добрата новина е, че нещата еволюират и нашата квалификация се покачва.

Преди половин година имах удоволствието да се сдобия с ето това:

снимка www.datasleuth.demon.co.uk

Harpenden Skinfold Caliper – най-високият клас в света за момента. Мога да ви кажа, че този уред няма нищо общо с който и да е калипер, който съм ползвал до момента. И като начин на работа – доста по-сложен е, и като точност – в това отношение е на светлинни години. Не случайно сериозните медицински изследвания, които са избрали да измерват промяната на %-та мазнини, използват Harpenden калипера.

Кои са основните му предимства?

 • мери с точност до 0,2мм
 • конструиран е така, че мери точно дори, когато тялото е задържало повече вода – т.е. наличието на допълнителни количества вода в междуклетъчното пространство не му се отразява
 • Според Charles Poliquin всеки, който е овладял достатъчно добре меренето с калипер, може да мери толкова добре, колкото и измерването с лазер

снимка www.luxuryhousingtrends.com

с тази разлика, че при измерването с лазер 1 градус отклонение от правия ъгъл по време на мерене дава до 7% грешка при резултатите. два градуса дават до 14% грешка и т.н.

Biosignature modulation

Другото събитие, което много ми помогна да подобря уменията си за работа с калипера беше обучението по Biosignature modulation, в което имах удоволствието да участвам преди няколко месеца в Bath, Англия.

Биосигнатурата е наука, основата от Чарлз Поликуин, която изследва връзката между хормоните в нашето тяло и натрупването на мазнини на различни места по същото това тяло. Накратко – ако има място и места по нашето тяло, като ние е трудно да изчистим натрупаните мазнини, то това почти сигурно е свързано с определен хормон, който е извън баланс. Опитно е установено, че различните места отговарят на нивата на различни хормони. Повече информация ще има скоро в специална подробна статия по темата.

Методът на Поликуин

Чарлз Поликуин изчислява телесните мазнини, измервайки дебелината на кожната гънка на 12 места по нашето тяло. Като резултат можем да изчислим:

 • %-та мазнини, който имаме
 • колко е активното ни тегло
 • колко е пасивното ни тегло (т.е. колко кг мазнини имаме по себе си)
 • кои места са ни приоритетни
 • кои хормони и хранителни вещества трябва да адресираме, да сме в оптимално здраве и да прогресираме

За целта се използва специален софтуеър, чиято визуализация изглежда ето така:

Това е един младеж, с когото започнахме работа преди два месеца. За това време:

 • качи 4,5кг мускули
 • свали 0,5кг мазнини
 • свали 1,5% мазнини
 • намали определени кожни гънки, които по-рано се инатяха

В заключение

Меренето с Harpenden Skinfold Caliper, не е лесна работа, но на фона ВСИЧКИ калипери и измервателни уреди като цяло, които съм ползвал до момента, това е НАЙ-точният.

Прочети още:

Бобо – от плоча до плочки

Мария: И най-невероятната трансформация започва отвътре навън

Таня: От кифоза и лородза до повече сила и изправена стойка

Лазар Радков
Следвай ме
Harpenden Skinfold Caliper – Златният стандарт за измерването на мазнини с калипер!

Коментари

Tagged on: