За магнезия има написани много, много книги, както и направени много изследвания. Затова ще се старая да не се отплесвам и да ви разкажа само това, което сме установили от личен опит. Нека започнем:

“Течният магнезий след тренировка ускорява възстановяването!”


Тествано е при:

  • обемна тренировка с тежести
  • полу-маратон
  • планинско бягане

Тестъри – основно Йордан Христо и моя милост. Данчо повече с различните видове бягане, аз – с щангите.

Приложете локално върху мускула, изчакайте да попие и чак тогава си вземете душ. Теорията, че ако при орална (през устата) употреба можем да предозираме, то при дермална (през кожата) не би трябвало да може. Това все още не сме го тествали (т.е. не сме се опитвали да предозираме през кожата). Иначе предозирането с таблетки орално води до диария – т.е. в по-големи количества магнезият е токсичен и тялото го изхвърля. Т.е. опичайте си акъла!

Още едно наблюдение:

“Течният магнезий помага преди йога”

Този съвет идва от един от учителите ми – Калинка. Тествам го от известно време (ако не забравя) преди йога и за момента има изгледи да е по-добре. Със сигурност обаче ще мога да кажа след още няколко месеца натрупани впечатления. Тънкият момент тук е, че магнезиевото олио се нанася преди йога практиката или разтягането и то само около залавните места на мускулите – т.е. около сухожилията.

Ако сте свикнали да разтягате преди силова тренировка, бих ви посъветвал следното:

  1. разтегнете по-общо и основно където имате нужда преди тренировки, а дълбоките разтяжки оставете за след тежестите
  2. оставете магнезия за след тежестите (и евентуално преди дълбоките разтяжки след тежестите)

“Течен магнезий при крампи, схванати мускули, ПМС, хистеричен глад за шоколад и т.н.”

Зная, че звучи малко прекалено. За моя най-голяма радост не съм си ги измислил, а преди няколко дни получих следното писмо от една наша тренираща, на която и изчезнаха хроничните болки в коленете вследствие тренировките при нас:

Здравей Лазар, искам да споделя впечатленията си от магнезиевото олио. Както ти ми писа, и прочетох после в някои сайтове се мажех при болка, или прекомерно натягане на бедра-от много каране на колело например. Или пък от много работа-заседяване в офиса и после като нямам време да правя никакви упражнения се мажа и много успокояващо ви действа. През изминалия викенд бях в Централен Балкан. Направихме много дълги преходи по 10ч и двата дни. От време навреме си мажех профилактично сгъвките на колената, а вечерта в събота след студената баня в реката си намазах целите крака. Първия ден бях абсолютно фит. Нищо не ме боля. Раницата ми беше около 7кг. На втория ден тръгнахме в 7,30 и чак на слизане към 16-17ч много ми се стегнаха и двете колене. И естесвено много ме заболяха. С кратки почивки слязох и в момента в който тръгнахме по равното болката изчезна. Много съм ти благодарна и щастлива, че ми каза за магн.олио. Освен това абсолютно изчезват всякакви признаци на ПМС- крампи, болки, подуване и хистеричен глад за шоколад. Абе страшна работа. Още веднъж да кажа че съм много щастлива от факта че те познавам. Поздрави и много здраве.

За крампите, потушаване неудържимото желание за шоколад и облекчаване на ПМС симптомите са ми споделяли и други трениращи. Преките ми наблюдения върху мои трениращи потвърждават тези твърдения.

Противопоказания

За момента приемайте магнезиевото олио само през кожата. Като начало спазвайте предписанията на опаковката, но ако установите, че при повишена доза нямате проблеми – използвайте повече, но все пак с акъл. Нека не забравяме, че при редовни стабилни тренировки, както и при постоянен стрес нуждите на тялото за магнезий могат да се увеличат многократно (при силен продължителен стрес загубите на магнезий са доста големи).

Ако имате чувствителна кожа, която се зачервява в следствие от приложения върху нея магнезий – прилагаме лекарските препоръки:

За чувствителна кожа да се разреди с вода  – 1 чаена лъжичка олио и 1,5 чаена лъжичка вода.

Ако пак не помага и кожата ви реагира – пробвайте да намажете само кожата на стъпалата, като се надяваме полека-лека тялото да възстанови недостига на магнезий и причините са симптомите, които ни мъчат, да изчезнат.

Също по лекарско предписание:

Да не се използва при бъбречна недостатъчност.

Къде да го търся?

Има го по повечето аптеки на цена между 5 и 7лв.

Тествайте и споделете впечатления.

Поздрави

Прочетете още:

Съвет #1 – Тренирайте врата!

Съвет #2 – Ако ви предстои дълъг път – тренирайте задната верига!

Съвет #8 – Домашна работа за всеки

Лазар Радков
Следвай ме
Съвет #9 – Течен магнезий след тренировка и преди йога

Коментари

Tagged on: