От време на време към нас се обръщат хора, които много се притесняват. Тези притеснения често са напълно неоснователни, но пък всеки е различен и да се притесняваш понякога е напълно нормално. Хубаво е, че въпросните притеснения често се разсейват още с първия ни разговор, а впоследствие съвместните ни занимания се превръщат в истинско удоволствие и за двете страни.

Запознайте се с Йоана:

Казвам се Йоана и съм на 24 години, от Варна. Запознах се с LTL през февруари тази година и тренирах при тях кри месеца и половина. Свързах се с тях, защото бях решила, че е крайно време да направя нещо за фигурата си, а и чувствах, че ще повлияе добре на нервите ми, които по това време бяха доста разбити. Тренирам от малка и съм минала през доста неща – започнах с художествена гимнастика, тенис и около 7 години общо се занимавам с китайски бойни искуства – у-шу, предимно външни стилове. Преди 4 години заминах да уча в Англия и въпреки че не си пролича отначало, лошата храна и липсата на движение си казаха думата – освен че дрехите не ми ставаха, не можех да изкача едни стълби без да се задъхам. За човек, който е свикнал да тренира, това ми се струваше невероятно и беше по-дразнещо от всичко останало.

Когато се върнах в България и започнах да се чудя какво да направя (всъщност, просто си мърморех, че съм дебела), един приятел, на когото имам голямо доверие в преценката, ми препоръча Лазар, даде ми сайта да разгледам и ми предложи да му се обадя. Първата крачка беше най-трудна – изобщно не исках да се обаждам 🙂 . Кой е Лазар, какво ще му кажа, не мога ли сама да се справя, например просто да си скачам на въже и да чакам нещо да стане. Сега знам, че ако има някой зад теб, който да те напътства и избавя от дежурните заблуждения, ефектът е много по-голям и траен. Даже повече – ако бях започнала нещо сама, щеше да е като стрелба в тъмното – нямаше да знам какво правя и защо и да се откажа след първта седмица. Три месеца и половина по-късно, равняващи се на около 4 килограма по-малко и много по-стегната фигура, мога да споделя някои размишления и факти:

–          Проблемите ми бяха най-общо два – освен,че бях напълняла необичайно – нищо не ми ставаше – имах и проблеми с нервите – безпокойство и тревожност, не можех да спя, сърцебиене, всекидневно се борех с някакви неясни притеснения, което беше много изтощаващо психически. Бях стигнала дотам, че се чудех дали да отида до магазина или не, защото може би щеше да ми стане лошо по стълбите. Имах смътната идея, че може би работата по първия проблем ще повлияе и на втория, но не съм си представяла, че така ще уцеля десетката 🙂 Хубавата храна и правилните добавки показаха резултати още съвсем в началото.

–          Понеже ми е трудно да опиша първи впечатления от срещата с Лазар, ще кажа само, че след първия разговор се върнах в супер добро настроение. Даже не заради нещо конкретно – просто се видях с човек, с който много лесно се разговаря и те изслушва. Това настроение се запази през цялото време по-нататък – ходех на тренировки, защото ми беше забавно – и при Данчо, и при Лазар, и се потвърди идеята ми, че не е нужно да страдаш, за да има резултат – даже ако ти е приятно това, което вършиш си много по-ефективен.

–          Докато живеех в Англия единственото ми упражение беше да се въртя на стола пред компютъра, а Ben & Jerry ми бяха първи приятели 🙂 След като се върнах в България и започнах пак да тренирам у-шу, видях, че нищо не мога да направя – не можех да скачам, тежаха ми краката, почивах си на всеки 5 минути. След като се върнах и започнах тренировките и хранителния режим, имах много енергия. Можех да наблюдавам точно как ми се отразяват фитнесът и режимът на тонуса, на разтяганията, на идържливостта. Не само достигнах старата си форма от гимназията, ами станах много по-добра от преди.

–          Кожата ми е много по-чиста от преди. Не я бях виждала така от…общо взето никога 🙂

–          Вътрешното усещане, че мога да издържа физически и психически натоварвания се завърна. Чувствам се нормално, като „нормално”, не е по-малко от супер, а голямо постижение предвид състоянието ми преди.

–          Имам много кулинарни открития – намерих около 10 нови любими неща. Изобщо вместо да мисля за ограниченията, започнах да си угаждам и да си купувам само любими неща и да си правя точно каквото ми се яде. Ако ми се прияде нещо спешно – просто си хапвам. Контролът беше в мои ръце, нямах нужда да прекалявам с нищо, а и режимът не се превръщаше в безсмислена игра на воля. Даже един приятел ми каза, че имам много странна диета – постоянно се чудя какво по-хубаво да си хапна.

–          Изненадах се от себе си, че спазвам някакъв режим изобщо и че се справям добре с нещо, което изисква организация и предварително планиране.  Много добро упражнение да си по-ефективен в ежедневието по принцип 🙂

Така че искам да благодаря на всички, с които се срещнах и бяха наоколо през цялото приключение, защото научих много и резултатите бяха  изненадващо добри!

Няма какво да добавя повече след това:

“ходех на тренировки, защото ми беше забавно – и при Данчо, и при Лазар, и се потвърди идеята ми, че не е нужно да страдаш, за да има резултат – даже ако ти е приятно това, което вършиш си много по-ефективен”

Преди доста време установих, че хората, които се забавляват тренирайки, постигат най-добри резултати. Няма как нещата да станат насила – или ти идва отвътре, или – не. С времето опитът ми продължава да потвърждава това правило.

Поздравления на Йоана за постигнатите резултати  и за постоянството (а за многото сладолед преди последното мерене … тя си знае 🙂 ) Аз лично и пожелавам да продължи започнатото там, където замина наскоро, и да покаже, че вече знае как и може да се грижи добре за себе си.

Успех!

Лазар Радков
Следвай ме
Йоана: Забележителна физическа и психическа трансформация за 3,5 месеца

Коментари