Простичко искам да разкажа от къде дойде идеята за тези тренировки, какво точно представляват и разбира се да ви поканя да се присъедините към провеждащите се вече такива.

Разбира се повечето от нас като деца сме тичали по пътеки, катерили дървета и малки скали, скачали и плували във вирчета, хвърляли сме всякакви камъни и сме се напъвали да вдигнем нещо тежко. Доста от нас за забравили, колко забавно и уморително е било това, а някой дори не са го преживявали. За щастие сега ще имаме възможността да подивеем отново сред природата, като идеята за тези тренировки се зароди след като изгледах този вдъхновяващ клип :

Веднага проучих, че човека на клипа е французина Erwan Le Corre. Той е създал цяла тренировъчна система за обучение на начинаещи и напреднали в методите на естественото движение, наречена MovNat. За да създаде тази система той използва основите на една друга система за физическо възпитание и своя опит и знание добити в следствие на нейното практикуване. Тази система е създадена в началото на 20-ти век  от французина Georges Hebert и накратко наричана “La Methode Naturelle”. Herbert използва трудовете на много свои предшественици, вдъхновява се от своите пътувания и наблюдения над атлетичните способности на първобитни общества, от невероятните умения на моряците, катерещи се и скачащи по корабите в най-неблагоприятни условия, от ставащите модерни тогава натуралистични течения. В крайна сметка се получава доста пълна система за обучение и тренировка върху чиято база смятам да провеждаме нашите Диви тренировки.

Тренировките ще имат за цел постепенно развиват да ни развиват в следните умения разделени в три категории :

Движение : ходене, бягане, балансиране, скачане, движения с четирите крайника, катерене, плуване

Манипулация : вдигане, носене, хвърляне, хващане

Самозащита: удряне, борене

Основния метод на учене ще е практиката, като ще се опитвам да скалирам различните движения в зависимост от способностите на всеки.

Тренировките ще се провеждат в парковете на София, като се надявам да организираме от време на време тренировки и на по-диви места.

За да добиете визуална представа какво горе долу ще правим съм заснел този видео клип с някой от основните движения, които ще правим :

Ще се радвам да се учим и забавляваме на тези тренировки и имайки предвид, че това са групови тренировки в които няма да мога да гледам всеки постоянно е добре да имате някакъв опит с движението и да сте работили върху двигателната си култура. Ако не сте ще ви препоръчам да потренирате  с персонален треньор и да придобиете поне основни умения.

Всеки желаещ да дойде, да е готов да стане издран, прашен и кален и ако е нужно да си носи нужната протекция (дълъг ръкав и крачол, наколенки, налакетници). Предпочита се участниците да са в готовност да ходят боси по земята.

Тренировките ще се провеждат предимно Събота и Неделя като за часа и мястото ще може да се информирате от следното събитие във Фейсбук. Очаквам ви в парка да поиграем като деца!

Коментирай тук

Прочетете още:

Live To Lift ваканция II – Приморско 1.9 – 7.9

Упражнения, които не правим : Разходки I

Интересни изследвания:Кръгови тренировки

Интересни изследвания: Тренировките с пудовки подобряват силата


Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Диви тренировки с Палео движение

Коментари