Редакция от 2019 ще намерите в края на статията.

Стрес и адренална умора

Често се случва, различни хора да се оплакват как не могат да се преборят с мазнините в долната част на корема, често също се налага да помагам на такива хора да се справят с този проблем. Най-вероятния източник на този проблем е прекалено високите пикове на кортизола, най-често в резултат на редовен стрес. Редовния стрес води до преумора на адреналните жлези, които от своя страна започват да работят неправилно и се стига до състоянието “адренална умора”. Попаднем ли там нещата никак не са розови. Ето някой от симптомите на адреналната умора :

 • Болки в ставитe
 • Понижено либидо.
 • Задържане на вода.
 • Трудно се събуждаме и винаги се чувстваме недоспали
 • Имаме постоянна нужда от солени храни, сладко, алкохол, кафе
 • Всичко ни се струва трудно, тренировките са мъчни, работата е много
 • Увеличена инсулинова резистентност, качване на мазнини
 • Намалена способност за реагиране при стрес(дори и малки неща ви изкарват от равновесие).
 • Намалена способност за възстановяване както от тренировки, така и при рани или боледуване.
 • Увеличена чувствителност към храни. Алергии. Астми.
 • Неспособност за забавление и изпитване на удоволствие.

Както виждате симптомите, които предизвиква адреналната умора предразположат към още стрес и нейното задълбочаване, което ни вкарва в омагьосан кръг от който е много трудно да се измъкнем.

Добавки

Бърз старт, на възстановяване, можем да си дадем чрез правилен хранителен режим, в който е съобразена както повишената нужда от нутриенти, така и възможността за съществуване и създаване на повишена чувствителност към определени храни. Нужни е правилна комбинация от суплементи, като задължителна част от нея са: Магнезий, HCL, омега-3,Витамини B,C,D , различни билки и други минерали. При тренировките е  нужна периодизация на натоварването, както и съображения за интензитета и обема, спрямо реакциите на тялото.

Всичко това са неща, които в нашия екип правим доста добре и постоянно се стараем да подобрим. Хората по този начин получават стабилна и качествена подкрепа в борбата си с адреналната умора, но освен тези външни фактори много добре ще се отрази и ако свършим малко вътрешна работа в борбата със стреса.

дон Хуан

Тази вътрешна работа може да свършите сами и само с помощта на съзнанието и мисълта си.

Казах му, че направо ме хваща страх от неговата физическа мощ.
— Непрекъснато се мъча да привлека вниманието ти върху нея.
— Не си стар ти, дон Хуан!
— Не съм, разбира се. Откога се опитвам да те накарам да го забележиш.
— И как го постигаш?
— Нищо не правя. Тялото ми се чувства отлично, това е всичко. Постъпвам със себе си много добре, затова нямам причини да усещам нито умора, нито безпокойство. Тайната не е в това, което вършиш, а в това, което не вършиш.

Човешкият мозък е невероятен! Той има способността да решава сложни задачи, да измисля нови решения на всякакви проблеми, да сътворява изобретения, които нямат аналог. Същевременно, същият този мозък, може да създава несъществуващи пречки, да се тревожи, да предизвиква страдание и болка, да създава изкривени модели на реалността, които дори и да нямат физически аналог се отразяват на нашето физическо тяло. Тялото ни и жлезите в него не правят голяма разлика от реален източник на стрес и въображаем такъв. Не е нужно шефа да дойде и да ни се разкрещи, стига да знаем че изоставаме с графика и всеки път когато се сетим, съответните хормони се отделят, сърцето се разтуптява и адреналните ни жлези са една крачка по-близо до адреналната умора.

Вътрешен диалог

В съвременния ни свят толкова сме се вплели в постоянното мислене, тревога, притеснение и опити да решаваме проблеми, които не са пред нас, че съзнанието ни е изгубило способността да се контролира. То подскача постоянно от мисъл на мисъл безконтролно, хаотично, постоянно задава въпроси и си отговаря, постоянно премисля и си повтаря какво трябва да направи, дали не е забравило нещо, дали нещо ще се случи, дали нещо е можело да се случи преплита минало и бъдеще, потвърждава това което вижда и вижда това което говори и постоянно говори, бучи и жужи. Не знам дали съм в синхрон с психологическите учения, но този процес аз наричам “Вътрешен диалог”. Този Вътрешен диалог според мен може да има сериозна вина за адреналната умора. Не знам, колко реални източници на стрес може да има в ежедневието ни, но тези, които съзнанието създава, могат да са неограничени. Ако успеем да се научим да ги контролираме дори и минимално, би било чудесно!

Този контрол над мислите на мен ми изглежда непосилен, предполагам и на вас, но непосилни бих нарекъл преди 5 години и тренировките, които правя сега. Както при тренировките на тялото се започва от някъде, така и при тези на съзнанието можем да започнем с лесни начални упражнения. Не знам дали медитиращите монаси по манастирите ще се съгласят с термина, но ще наречем тези упражнения “Динамична медитация”.

След всичките тези сложни обяснения ще се учудите на простотата на изпълнение, на тази техника за медитация. Всичко се изразява в това да присъствате  цялостно и да съсредоточите постоянно цялото си внимание в това, което правите в момента. Да преживявате напълно живота и всеки негов детайл, така както той се разкрива пред вас.

Практически техники

Разбира се колкото и просто да звучи, на практика за нетренирания ни ум ще бъде много трудно. Мисълта ни ще продължи да подскача, на моменти съзнанието ни се изгубва, а когато се усетите, вече ще са минали рояк от мисли през главата ви напълно несъзнателно. Ето някой практически техники с които може да започнете:

 1. “Правилна походка” – взаимствана от книгите на Кастанеда, изпълнява чудесно това което се опитваме да постигнем – да спрем потока от мисли докато сме заети да възприеме всичко случващото се около нас. Ще използвам следния цитат, който чудесно описва изпълнението на тази техника :

“Правилната походка не е техника за постигане на непосредствени резултати, а една динамична медитация, която помага на ума да спре мисленето. Върви се на дълги разстояния без да се гледа нищо директно, а чрез леко кръстосване и разфокусиране на очите се поддържа един перфектен обзор на всичко. Трябва да е възможно да се остане в обзор на всичко в обсега 180 градуса дъга от страна до страна и от върховете на пръстите на краката до небето. Пръстите на ръцете трябва да бъдат свити или сключени в необичайно положение, за да привлекат вниманието към себе си. В края на краищата, умът се поглъща в околната среда и мисленето спира.”

 1. Друга техника е просто наблюдениeто на дишането. Докато тренирате, или докато ходите или тичате, дори докато миете чинии или се къпете обърнете пълно внимание на дишането си. Дали вдишвате през носа или устата, колко време се забавяте преди да издишате, коя част торса ви се издува повече, накъде се издува, какъв е звука, който издава излизащия въздух… И така има безброй детайли на които да обърнете внимание. Нещо което често правя от скоро и доста ме притихва е да броя по колко секунди ми е всяко вдишване и издишване, да опитвам да ги контролирам и същевременно да наблюдавам колко учестено бие сърцето ми.
 2. Тренировките с тежести също имат способността да отвличат вниманието така, че да не остава ресурс за вътрешно бъбрене. Просто ви трябва достатъчно сложно многоставно упражнение и постоянното преглеждане и едновременно наблюдение на всички детайли по техниката ще са ви достатъчни, поне докато не свикнете. Всеки начинаещ трениращ го изпитва с безкрайните: “събери плешките, стегни корема, отвори коленете, стегни гъза, изправи врата, отпусни трапеца, прав гръб, таза назад, вкарай таза …
 3. Друга тренировка е определена ежедневна дейност, като хранене или миене на зъбите. Опитайте се отново да забележите всеки детайл:  консистенцията на хранта, аромата, вкуса, времето в което прибора за хранене се придвижва до устата, траекторията му, неговата температура. Опитайте да усещате храната максимално дълго след като я погълнете и опитайте да задържите всички тези наблюдения едновременно.
 4. Докато се движите в автобуса, просто почнете да концентрирате вниманието си върху различни предмети, всичко което виждате, и постоянно по ваша воля, преминавайте от един обект на друг като го фокусирате, обмисляте и преминавате веднага на друг без почивка и без разсейване.

Всички тези техники ще бъдат прекъсвани без ваше желание, в един момент ще се усещате как отново си мислите да хиляди глупости, а уж правехте нещо, но не се отказвайте, опитвайте отново и отново – това  е тренировката. Огледайте се задръжте вниманието си и ще видите, колко е прекрасен света и колко много пропускате докато се оставяте на това скучно тревожно бърборене в главата си.

Скок в настоящето с коментар от Данчо. Септември 2019

Уводната част с адреналната умора и кортизола съм я взаимствал основно от книгата „ЗАЩО ЗЕБРИТЕ НЯМАТ ЯЗВА” ОТ РОБЪРТ САПОЛСКИ

Трудна за четене книга, но успях да прочета, колкото за един увод. До колко е вярно написаното, не е много важно, важното е че стресам е кофти и е добре да направим нещо по въпроса.

Частта с добавките.  Магнезий – Да винаги и по много. Многократно тествано! Витамин Д – Да! Останалите, не знам разгледайте examine.com.

ashwagandha, помага стабилно, според изследванията.

После има малко пълнеж и Кастанеда, може да пропуснете…

Техниките

Всички техники, които съм описал, продължават да ми помагат и продължавам да препоръчвам. Потърсих за научни данни за динамична медитация и попаднах само на няколко изследвания като това за динамична ошо медитация. Изследванията наблюдават значително намаляване на кортизола.

Това, което бих ви препоръчал сега:

 • Потърсете проблемите, които ви карат да се стресирате и ги адресирайте смело, грубо и директно.
 • Променете това, което можете и спрете да мислите за това, което не можете. (май перифразирам някаква известна сентенция)
 • Не се опитвайте да контролирате това, което вече се е случило.
 • Търсете неща, които могат да ви помогнат в настоящия момент.
 • Надявайте се на добро, но се подгответе и за най-лошото.
 • Преоткрийте Стоицизма. Най-вероятно не е това, което си представяте!

Успех!

 

 

Коментирай тук

Прочетете още:

Медицински изследвания за Рейки

Влиянието на емоциите върху външния вид

Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Медитация в движение

Коментари