Предполагам не е нужно да ви убеждавам, че излизането навън сред природата, чистия въздух, слънцето и движението ви се отразяват добре. Интересното при изследванията, които ще споделя с вас, е че дори самата представа, визия и звук на природата могат да ни влияят положително. Тези интересни факти не ме учудват, както споменахме в материала за динамичната медитация, мозъка не прави голяма разлика между въображаем и реален източник на стрес, вероятно това важи и за стимулите намаляващи стреса.

и

За едно от първите изследвания по темата са използвани записите от пациенти на клиника в Пенсилвания между 1972 и 1981. Били избрани 23 субекта възстановяващи се от операция, които имали гледка към природен пейзаж и 23 с гледка към тухлена стена. Анализът показал, че субектите с хубава гледка имали по-кратък възстановителен престой, получили по-малко негативни коментари в записките на сестрите и получили по-малко силни обезболяващи по време на престоя.

Ulrich RS. View through a window may influence recovery from surgery. Science. 1984 Apr 27;224(4647):420-1.

Множество изследвания след това показват, че при наблюдаване на природни сцени богати на растителност, в мозъка се активират центрове асоциирани с емоционална стабилност, съпричастие и любов. Показва се, че активността на мозъка, при наблюдение на природа, показва позитиви подобни на позитивите от медитация.

Друг интересен анализ показва връзка между контакта с природата, който имат служителите на работното си място. Колкото по-голям контакт с външни или вътрешни обекти, асоциирани с природата, имат служителите, толкова по малко оплаквания за стрес и боледуване биват получавани.

Erin Largo-Wight, PhD,a W. William Chen, PhD, CHES,b Virginia Dodd, PhD, MPH,b and Robert Weiler, PhD, MPHb Healthy Workplaces: The Effects of Nature Contact at Work on Employee Stress and Health Public Health Rep. 2011; 126(Suppl 1): 124–130.

Оказва се, че не само визуалните стимули оказват влияние. При следното изследване, субектите са били подложени на психологически стрес, след което са слушали различни звуци. Възстановяването след активацията на симпатиковата нервна система, след стреса, се оказало по-бързо при слушане на природни звуци със сила 50 децибела.

Другите звуци, при които възстановяването е по-бавно варирали от звук на трафик – 80 децибела, същия трафик, но със сила 50 децибела, както и  звуци от тих заден двор със сила 40 децибела.

т.е. дори и при по-силно ниво на звук, при слушане на звуци от природата, възстановяването след психически стресор е по бързо.

Jesper J Alvarsson,* Stefan Wiens, and Mats E Nilsson Stress Recovery during Exposure to Nature Sound and Environmental Noise Int J Environ Res Public Health. 2010 March; 7(3): 1036–1046. Published online 2010 March 11. doi:  10.3390/ijerph7031036

Множеството изследвания показват, че природата без значение дали е реална или имагинерна помага за:

  • намаляване на стреса,
  • по-бързо възстановяване от физически травми,
  • по-бързо възстановяване от умствен стрес и хронична умора
  • кара ни  да се чувстваме по-добре.

Ако имате интерес в задълбочаване по темата, можете да откриете в интернет пълния текст на двете цитирани изследвания. Избрал съм точно тях, тъй като съдържат в себе си множество препратки към различни изследвания на тематика как природата ни въздейства.

 

Освен да смените картинката на десктопа с някой красив пейзаж и да си вземете цвете в саксия, ще ви препоръчам да се възползвате от възможността наистина да излезете навън сред природата. Комбинацията от описаните горе благоденствия, както и чистия въздух, слънцето, правилното движение, качествената храна и добрата компания не е за пропускане. Използвайте редовно парковете за ежедневни разходки и когато имате повече време се качете в планината.

Приятно!
Коментирай тук

Йордан Христов
Latest posts by Йордан Христов (see all)
Интересни изследвания: Природата намалява стреса

Коментари

Tagged on: