Преди време като чуех или прочетях някой да говори откровени глупости, обикновено си казвах нещо от рода:

“за всеки влак си има пътници”

“който има нещо в главата си – ще го използва по предназначение”

и продължавах да върша това, което мога най-добре – да събирам реален опит и да споделям с хората нещата, които съм установил на практика.

С времето количеството bullshit, което чувам не просто се акумулира, а “новите вноски” като че ли взеха да зачестяват. С времето и аз неминуемо се промених. Дойде моментът, в който да пристъпя напред и когато видя, чуя или прочета нещо, което е невярно или най-малкото – неточно, да кажа: “Не! Това не е така!”

след което да дам алтернатива. Пък после – всеки да си използва главата както може.

Първият bullshit, с който ще започнем е следния:

“В червеното месо има много холестерол. Намалете консумацията на червени меса до минимум и наблегнете на млечни продукти”

Отлично! Изчерпателно, добре аргументирано и доста убедително казано. В този пост няма да коментираме има ли връзка между холестерола от храната и този в кръвта, както и вреден или полезен е въпросния холестерол. Ще коментираме единствено достоверността на цитираното твърдение.

Нека започнем с разшифроване на думите. Какво значи “червено месо”? Най-често по този начин опростено се наричат месата с по-тъмен цвят като например месото от прасе и теле. (месото от теленце сукалче е светло-розово, но за сега – шшшшшт!) Не съм сигурен, дали и агнешкото, бидейки по-тъмно, не влиза в тази група.

Към “белите меса” се отнасят птичите меса и рибите. Дивата сьомга, която си е чисто червена, нямам идея, къде да я впишем.

От “млечните продукти” най-разпространени са прясното мляко, сиренето и кашкавала.

Нека се върнем обратно на твърдението – авторът ни съветва, да намалим “червеното месо”, понеже има високо съдържание на холестерол. Това от една страна внушава, че холестеролът в повече от минимални количества е нещо не-добро. От друга страна предполага, че млечните изделия имат (далеч?) по-малко холестерол от “червените меса”.

Дали това наистина е така?

През годините съм проверил много източници относно съдържанието на холестерол в различните храни. Всички даваха сходни отговори на въпроса, който разглеждаме. Предлагам на вашето внимание Nutrition Data, понеже може да проверите сами всяка моя дума. Нека погледнем съдържанието на холестрол в “лошите” “червени меса”:

(всички данни за са 100г пресен продукт)

Свински бут – 73 мг

Телешко (мляно) – 68 мг

Ако се поразровите в сайта, ще ви направи впечатление, че съдържанието на холестерол за различните меса варира между 55 и 80мг за 100г продукт. Колкото по-малко мазнина има едно месо по себе си – толкова по-малко холестерол има и колкото повече мазнина – толкова повече холестерол. Интересно, че авторът на твърдението нищо не казва за мазнините на месото – просто заклеймява с лека ръка “червеното месо”. От друга страна обаче – различните части на животното съдържат различно количество мазнина. И въпреки това най-високото съдържание на холестерол, което ще намерите е около 80 мг на 100г.

Т.е. ако твърдението, което разглеждаме, е вярно, очакваме млечните продукти да имат доста или поне малко по-малко холестерол от въпросните “червени меса”. В България най-разпространените млечни продукти са сиренето и кашкавала. Най-близко до българското сирене като състав е Фета-та, можем да намерим данни и за козето сирене. Най-близки до българския кашкавал са Гуда-та и швейцарското сирене.

Хвърляйки поглед към съдържанието им на холестерол обаче …

Козе сирене, зряло – 105 мг

Фета – 89 мг

Гуда – 114 мг

Швейцарско – 92 мг

О, Боже! Това някаква конспирация ли е?

Спокойно, дишайте дълбоко! Няма никаква конспирация. Просто поредният човек, който е чул (или по-лошо – си е измислил) нещо и след това е тръгнал да го споделя насам-натам (доста убедено!), без да го провери.

Имате поне един подобен приятел/познат, нали? Или май са повече?

Моят съвет:

Бъдете много внимателни, ако решите да взимате акъл от подобен човек. Ако е подходил по подобен начин за едно нещо, то това вероятно е модел, който се проявява и в други аспекти на живота му.

Помнете: Човекът може да звучи много убедително, може да звучи дори убедено, може да се аргументира логично и въпреки това, да приказва пълни глупости. Да разсъждаваш логично и да разсъждаваш вярно понякога са две коренно различни неща. Изискайте от човека да се аргументира с факти и ако може – с личен опит, а не с “например”. Ако някой се опита да се аргументира с “например”, той ви казва: “F_ck you!”. “Например” не е аргументация, “например” е илюстрация, “например” е теоретична постановка, но не и аргументация. Ако не може да се аргументира с факти или откаже – не се занимавайте.

Винаги питайте, винаги проверявайте нещата, които току-що сте прочели!

Успех, човеци!

Запиши си час за консултация

Научи повече за:

нашите Предизвикателства:

Свали ЯКО мазнини за 30 дни!

Качи ЯКО Мускули за 30 дни!

Прочетете още:

Най-добрите резултати за 2013-та

Какво означава „правилно хранене”?

Лазар Радков
Следвай ме
Bullshit I Hear: “Заменете червеното месо с млечни заради холестрола”

Коментари