Ще наречем героя от днешната история Мартин. Мартин се свърза с мен преди няколко месеца, историята му беше следната:

  • тренира 2-3 пъти седмично с тежести
  • ходи 1-2 пъти седмично на бокс
  • ходи 1-2 пъти седмично на спининг

Средно му се връзват 5 (пет) тренировки седмично.

Като ми разказа как се храни, останах с впечатлението, че се храни доста добре в сравнение с повечето хора – хляб в минимални количества, редовно салати, месо, без кофти мазнини, не прекалява с въглехидратите … обаче от почти две години – почти никакъв прогрес. И като говорим за прогрес, имаме предвид – външен вид. Човекът работи нещо, което му е интересно и го удовлетворява и ми сподели, че не гони да става “адски силен”, “супер издръжлив” или яко “функционален”. Иска да се чувства и да изглежда по-добре и … нещо не му се получава последните две години.

След като се запознах подробно с бекграунда му, честно да си кажа, започнах да се чудя какво да го правя. Сещате се -човекът тренира интензивно 5 пъти седмично, храни се добре … какво повече може да искаме от него? А и наскоро специалисти в интернет ми обясниха как, всъщност някой да свали не било кой знае каква философия: “тренираш три пъти седмично, пипваш храната и готово”. Е, да, обаче този тренира почти два пъти повече и поне на първо четене – храната му е супер, ама резултати – йок.

Моята работа обаче е не да имам готови решения – предвид факта, че практиката ми постоянно ме засипва с нови и различни случаи това е малко трудно да се случи. Задачата ми е по-скоро да се запозная максимално подробно с положението и да измисля начин как да го подобря. След което проследявам процеса, анализирам резултатите и … измислям начин как да подобря нещата още .. и т.н.

Като започнахме да тренираме с Марто, научих, че:

  • до момента никога не се е изпотявал по време на тренировка с тежести
  • следователно никога не е тренирал достатъчно интензивно
  • не е тренирал за кондиция с тежести

научих също така и че:

  • не е тренирал за сила

Чудесно! Това определено бях неща, които можем да подобрим. Освен тях на първата ни тренировка се оказа, че:

  • почти не е обръщал внимание на краката при тренировките си с тежести

Това не е учудващо предвид факта, че доста хора смятат, че “аз тренирам краката като тичам” и нямат предвид спринтове, а леко тичане в парка. Има и  такива, които смятат, че ходенето е достатъчно, а нашият приятел е ходил и на спининг. Друго, което открихме, беше, че:

  • Мартин получава неприятно стягане в лумбалната област (позната още като “кръста”) дори при клякане с минимална тежест пред гърди

Спомена ми, че вероятно поради тази причина подсъзнателно не е наблягал на краката. Истината е, че имаше някакъв проблем, който не можах да идентифицирам и затова директно препратих човека към главата на “Rehab” отдела в Live To Lift – Цветан Василев.

Цецо го прегледа, направи му FMS тестуване и му предписа корективни упражнения за вкъщи и преди тренировка. След това този проблем се обади още 1-2 пъти, преди да изчезне напълно. В същото време аз се заех с тренировъчната програма, както и с няколко малки подобрения, които открих, че може да направим по храненето. Резултатите не закъсняха:

– 5,6 кг надолу

– 3,3% мазнини надолу

+ наченки на плочки по корема

+ повече сила и издръжливост

+ повече тонус и енергия

Това беше поредният случай, който да  ми даде яснота по въпроса, дали хората действително се нуждаят от персонален треньор, консултант и т.н. [линк]

Този случай потвърди за пореден път условията, които е нужно да изпълним, за да постигнем успех в каквото и да било. Нужно е да сме постоянни, нужно е да работим здраво, но освен това нужно да подходим и умно. Мартин тренираше редовно, а ние го научихме как да тренира интензивно и най-вече – умно и ефективно.

Успех!

ЗАПОЧНЕТЕ ТРЕНИРОВКИ ИЛИ СИ ЗАПИШЕТЕ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ:

 Пишете ни на hello@livetolift.com

 или директно ни се обадете на: 0884 614 579

.

Лазар Радков
Следвай ме
За резултати е нужен и KnowHow!

Коментари