В последно време в областта на рехабилитацията все по-голяма популярност набира Stop Chasing Pain течението. Това означава следното – причината за болката и дискомфорта в дадена част от нашето тяло често не просто не е на същото място, където имаме неприятно усещане – понякога въпросната причина може да се намира буквално на другия “край” на тялото. На пръв поглед връзка между двете не може да се види, но като извършиш манипулация върху едната част, проблемът с другата изчезва.

Объркахте ли се? Веднага давам нагледен пример:

Към нас често се обръщат хора с болка в кръста. След като им направим няколко теста при доста от тях се оказва, че имат доста стегнати предни бедра. Като успеем да отпуснем предните им бедра, болката в кръста изведнъж изчезва. Това е и една от причините да препоръчаваме самомасаж с фоумролер на всички, които тренират при нас. Този случай, разбира се, е сравнително лесен за диагностициране. Да установиш, че имаш болки в дясната тазобедрена става, защото левият ти пекторалис минор инхибира десния ти псоас, вече е малко по-сложно.

След като миналата година Цецо беше на сертификация за Functional Movement Screen (FMS), това лято летя отново за Лондон – този път за Neuro Kinetic Therapy (NKT). От досега ми с NKT до момента бих казал, че този подход има потенциала да се окаже липсващото звено в областта на превенцията и рехабилитацията на контузии и проблеми с опорно-двигателния апарат като цяло. Накратко и най-просто казано NKT изследва двигателните и мускулно-фасциалните  вериги, откривайки причините на проблеми, с които не сме могли да се справим (или такива, които все още не са, но имат потенциала да възникнат).

Някои от NKT практиците шеговито наричат “терапията” – “шантава магия”. За този подход определено ще пише повече по-нататък, сега обаче искам да ви разкаже една история. Става въпрос за нашата млада тренираща Радостина. Тина е една от най-сериозните ни трениращи, която постигна доста стабилни резултати още в първите месеци на съвместните ни тренировки заедно и която успя да ги запази въпреки честите служебни пътувания, които се наложи да предприеме в последвалите месеци. Преди десетина дни обаче се чухме и ми сподели, че много я боли  рамото и не зная, дали ще може да тренира. Не можеше да се сети да е правила нещо конкретно, което да е причина за проблема. Предложих и вместо тренировка да я водя при Цецо. Тя се съгласи. Ето и нейната история

“Цецо с магическите ръце”

Миналата седмица отидох при Цецо с ужасно неприятна болка в дясното рамо и по-точно ротатора. И до днес не знам от какво точно се беше получила тази болка, но факторите бяха много – бях тренирала доста предишните няколко седмици, поход до Мусала и обратно, плуване след похода и не на последно място –  силно парти с много танци след това. В деня след похода и партито се събудих с неприятната пронизваща болка, поради което почти не можех да движа свободно ръката си в рамото, усещането беше сякаш имаше много силно възпаление на някаква тъкан или става – не мога да опиша супер добре болката, но не това е важното в случая – болеше доста и беше неприятно, изключено беше да тренирам. След като отидох при Цецо Магическата Ръка, той ме прегледа обстойно и ме накара да направя няколко странни движения (супер прости и елементарни), за да установи на какво се дължи болката, докато съвестно си водеше записки.  Честно казано, бях супер скептично настроена, защото упражненията на пръв поглед нямаха нищо общо с тази болка, но след няколко повторения, още на самия преглед болката стана по-поносима. След прегледа ми сложи кинези тейп не къде да е, а на слънчевия сплит (синичък, много ми отиваше на тениската), което допълнително ме изуми и си казах: “Болка в рамото + тейп на корема… не ми се връзва, но ще се доверя! Още сега ме боли по-малко, Цецо трябва да знае какво прави!”. След прегледа, Цецо ми препоръча да правя 3 все така простички упражнения с тенис топка в продължение на 10ина дни, но дори това не беше нужно – 2 дни по-късно и 3 пъти на ден от препоръчаните упражнения, болката беше отшумяла и аз бях отново в залата, за да тренирам с обичайните тежести 🙂 Мерси, Цецо!

Заглавието си е от Тина, така ми го прати на мейла като я попитах как и е рамото в следствие от посещението при Цецо. Ако ви интересува каква е била целта на тейпа върху слънчевия сплит или имате други въпроси в областта на превенцията и рехабилитацията на контузии и травми на опорно-двигателния апарат – може да пишете на Цецо и рехаб-отдела на Live To Lift на rehab@livetolift.com

Успех!

Лазар Радков
Следвай ме
NKT Client: “Не можех да повярвам, че от лепенка на слънчевия сплит ще ми мине рамото”

Коментари

Tagged on: