Един от най-разтяганите и самомасажираните мускули са предните бедра или по-специфично частта, наречена ректус феморис. За да разберем дали имаме ограничение в дължината на ректус фемориса просто трябва да направим така наречения „Thomas test (теста на Томас)“.

Около 70-80% от хората които биват тествани по този начин имат ограничение и съответно трябва да разтягат ректус фемориса. В последно време обаче откриваме, че Томас теста не ни дава цялата картина и че няма универсален подход към този не толкова прост мускул.

Много често намираме ректус фемориса инхибиран – неспособен нито да сгъва тазобедрените стави, нито да поддържа пателата/капачката на коляното. Инхибицията на ректус фемориса много често води до болка в сухожилието на пателата (болка под коляното), а в комбинация с инхибирани псоаси и тензор фасциа лата (TFL) – и до болки в кръста. Най-честите причинители извън него самия са коремните мускули (ректус абдоминис), прасците и групата на задните бедра.

А защо казваме „най-чести причинители извън него самия“? При ректус фемориса можем да наблюдаваме взаимодействие както между медиална и латералната му част(вътрешна и външна), така и между проксималната и дисталната (долна и горна). Тук няма готова рецепта – трябва внимателно да се провери взаимодействието между частите на мускула една с друга (както и взаимодействието му с други мускули). По този смисъл ректус фемориса може да бъде инхибиран (неактивен) и улеснен (хиперактивен) едновременно. Две състояния които изискват противоположни стратегии за справяне. Ако използвате грешната само ще задълбочите компенсацията и симптомите (болка).

Ако нямате проблем с коленете и/или кръста, то балансиран подход в смисъла на самомасажирането му по цялата дължина (разтягането изисква повече умения за да бъде насочено така равномерно) и комбинирането с активиращи упражнения след това(препоръчваме спускането на краката (видео) ) може да запази баланса или дори да го възстанови ако не е сериозно нарушен.

Ако обаче имате болка в коленете (особено под коляното след тичане – много разпространен случай) то за най-бърз и най-точен ефект ще трябва ръчно да бъде проверено конкретно във вашия случай какво е положението.

Подобно взаимодействие можем да намерим във всички мускули, но по-често се случва в по-дългите, като например групата на задните бедра (hamstrings) и коремните мускули (rectus abdominis).

Свържете се с нас

Свържете се с Rehab отдела на Live To Lift на: rehab@livetolift.com

Разгледайте също нашата Специална оферта за NKT и FMS. Имайте само предвид, че часовете до края на тази седмица беше са резервирани, както и повечето часове за следващата. Ако сте решили да си запишете час и все още не сте – може би е добра идея да побързате.

Със здраве!

Екипът на Rehab@LiveToLift

Стегнатите предни бедра

Коментари