Днес предлагам на вашето внимание 3 случая, включващи инхибиция на горната част на гърдите.
Не един или двама фитнесджии са казвали, че „горната част на гърдите не им върви“. Въпреки че при повечето става въпрос за стегнатост в пекторалис минор и изместване на рамото напред, то при някои причината е друго. Все още не знаем дали инхибицията може да промени размера на мускулите, но сме сигурни че можем да промени функцията им (тя да отпадне).

При първия случай клиентката имаше болка в рамото и понякога в лакътя. Баланса в раменната става може да повлияе болката в лакътя, затова започнахме детективската работа. Дясното рамо имаше значително по-малко подвижност, въпреки че и двете поотделно имаха приемлива подвижност. При мускулното тестуване обаче се оказа, че горната част на пекторалисите е неактивна, а тестването му активира болката в лакътя. Брахиорадиалис инхибиращ ключичната част на пекторалисите. Минутка работа върху него и имахме възвърната функция.

При втория случай имахме друго взаимодействие – задната част на делтоидеуса беше главният играч. Оплакването на клиента беше пукане и нестабилност в рамото(понякога болка), както и незадоволителни силови резултати на лежанка спрямо раменна преса. Често при проблеми с акромио-клавикуларната става(залавянето на ключицата за рамото), пукане и/или слабост намираме ключичната (горната) част на пекторалиса инхибирана.

Третият случай беше крайно необичаен. Клиентът се оплакваше от болка в едната страна на кръста. Квадратус лумборум е един от мускулите, които често намираме за улеснени, така че не беше трудно да намерим кой е. Въпросът беше какво инхибира…
Освен редица други неща, най-причудливо беше инхибирането на горната част на пекторалисите и от двете страни. Това означава 2 големи неща:

1.Каквото и да правим, за да отпуснем въпросния квадратус лумборум, докато не активираме инхибираните от него мускули(така че да поемат отново обичайната си функция), усилията ни ще са напразни и компенсацията няма да има причина да се промени.

2. Докато клиентът използва гърба си и пекторалисите едновременно, той ще подхранва компенсацията. Когато не ги използва заедно, той ще има чифт пекторалиси, които не си вършат работата.

Свържете се с нас

Свържете се с Rehab екипа на Live To Lift на rehab@livetolift.com

Прочетете още:

Палео ваканция – 23-25.10

NKT Client: “Не можех да повярвам, че от лепенка на слънчевия сплит ще ми мине рамото”

Георги: Биосигнатурата работи доооста добре!

За стегнатите гърди

Коментари