Здравейте приятели,

след като Данчо ви разказа какво правихме в Приморско това лято, е време и аз да ви разкажа какво се случи в действителност.

Първо, аз лично на тази ваканция ходих като турист. Да, помогнах да се уреди хотела и се организираме участници, транспортирах жива сила, оборудване и провизии до морето, но .. Basta! .. това беше. Програмата на лагера беше замислена, организирана и изпълнена от Данчо, с помощта на неговата чаровна асистентка – Поли. И беше най-доброто, на което съм бил до момента.

На първия ден Данчо измери мазнините и килограмите на участниците, за да можем да проверим как ще им се отрази това, което ще правим следващите 6 дни. Използвахме метода Биосигнатура и всеки получи насоки на какво да наблегне и какво да избягва . Тук ми се наложи и аз да се потрудя, понеже имаше, хора, които бях мерил по-рано, а при измерването с калипер е добре да те мери един и същ човек.

След това отидохме край морето и Данчо започна да тества качеството на движенията на участниците. Използваните функционалните тестове бяха:

 • Functional Movement Screen (FMS) на Грей Кук
 • Structural Balance на Чарлз Поликуин
 • LTL-Testing – специфични тестове, които сме адаптирали в практиката си

В следствие на тези тестове Данчо даде специфичен самомасаж, разтягане и упражнения на всеки според резултатите, които съответния човек даде. Друго, което тези тестове ни казаха, беше, кои упражнения са подходящи за всеки от участниците и кои са противопоказни. Тук отново ме хванаха малко на работа и вече се чудех – кога ще си почивам най-после?

Слава Богу, дойде по-хубавата част и започнахме да ядем. Всеки ден по четири (4!) уникални, собственоръчно приготвени хранения на деннай-добрите гастрномически шест (6!) дни, които съм имал в живота си! Само искам да ви кажа, че след LTL-Ваканцията останах в Приморско за Рейки семинар и там ядохме в стола на една станция. … Шокът беше голям! Нямам нищо против организацията на второто събитие – просто разликата между това, което сами си приготвяхме и това, което приготвяха в стола, беше от земята до небето! (което е доста нормално, разбира се).

Иначе от време на време имаше и тренировки. Да кажем – по три (3!) пъти на ден! Имаше раздвижваща, интензивна и забавна тренировка. На мен лично най ми допадаха първата и третата. Някои от вторите ги пропуснах. Но за сметка на това 1-2 пъти ходих да си тренирам сам на лостове … както ренегатите навремето са ходили да правят набирания по клоните на сухите дървета в прерията.

Какво? В прерията няма дървета? Нека не издребняваме  …

Нещото, което най ми хареса в интензивните тренировки (освен това, че пропуснах няколко), беше, че въпреки кръговото естество на тренировката Данчо успя да адаптира упражненията за различните участници според резултатите им от функционалните тестове, които направихме в началото. В следствие от това всеки успя да вземи максимума от тренировки и остана здрав!

Аз лично останах много доволен от самомасажа и разтяганията рано сутрин, от тичането боси на пръсти по бетона и по плажа, от Фелденкрайс заниманията, от Тай чи и особено от ОФП футбола, който измислихме за следобедните занимания и за който определено ще ви разкажа по-нататък.

Останах много доволен и от съня през деня. Аз лично успях да си отспя за година назад. Имаше дни, в които спах по два пъти през деня. Като например:

 • ставане
 • сутришно разтягане и раздвижване
 • закуска
 • Сън!
 • обедна интензивна тренировка с пудовки и камъни
 • обедно хапване
 • Сън!
 • следобедна забавна тренировка
 • вечерни игри
 • Сън 🙂

На Рейки с семинара след това имахме предимно Q&A сесии с един йоги, който още от дете живял цял живот в планината, мълчал 12г и т.н. – човекът беше доста ценен, но освен това и голяма скица. Та този йоги каза нещо много интересно:

“Повечето проблеми и болести при хората се получават от неправилно движение, от неправилно хранене, неправилна почивка и неправилно забавление”

Като “неправилно” на места може да заменим с “недостатъчно”. Е, точно предходната седмица ние бяхме:

 • тренирали редовно
 • хапвали качествено
 • почивали като царе
 • забавлявали като деца 🙂

при това доста правилно!

С нетърпение очаквам следващите ни ваканции 🙂

Успех и до нови срещи!

Свържете се с нас

 

Прочетете още:

За стегнатите гърди

NKT Client: “Не можех да повярвам, че от лепенка на слънчевия сплит ще ми мине рамото”

Георги: Биосигнатурата работи доооста добре!

Лазар Радков
Следвай ме
Отзиви от LTL-Ваканцията в Приморско 2012

Коментари