Сравнително стандартна история:

  • младеж решава да тренира, за да стане здрав
  • младежът намира читави източници на информация
  • няма кой да му даде малко адекватен акъл, кои тренировки са подходящи за начинаещи младежи и кои – не
  • няма кой да му покаже и следи поне в началото правилната техника на изпълнение на големите движения
  • няма кой да прецени, дали това, което прави е подходящо за него или не
  • младежът още не знае как да си слуша тялото, понеже при повечето хора това се придобива с опита

Резултат: стандартен – “заболя ме Х, не мога да правя У движение”

Дойде.

Направих му модифициран Томас тест:

Направих му опростен FMS:

  • мобилност в раменете – отлична
  • дължина и “гъвкавост” на задни бедра в отношение със сила на предни – най-слабата оценка – 1

Тествах мобилността в раменете. Защо? Понякога проблемите с тазобедрените стави и кръста идват от раменете – прочетете [тук]

Отпуснах някои от натегнатите мускули на младежа, дадох му подходящи разтяжки и упражнения и го пратих да си ходи.

Той е описал какво се случи малко по-подробно:

Здравейте, аз съм Кристиян и съм на 17. Ще започна историята си от самото начало.

Тренировките ми започнаха в началото на 2012, като преди това имах късмета да попадна на някои сайтове с доста добра база от информация. За разлика от повечето хора които ходят на фитнес, моите тренировки не бяха с безброй упражнения и серии за бицепс и разни такива детайли, които при начинаещ нямат никакво значение. Мислех, че тренирам умно и всичко вървеше добре до един момент. Не помня точно кога беше този момент, но знам, че първият път когато усетих болка в кръста си помислих, че не е нищо особено и че ще ми мине в най-скоро време. Следващата тренировка болката не беше изчезнала. Мислех, че малко тяга ще оправи ситуацията. Голяма грешка. Въпреки мижавите кила с които правих тягата, на следващият ден веднага след ставане от леглото, усетих болката в дясната част на кръста. Очудих се, че още ме боли, но не направих нищо по въпроса. Картата ми за фитнеса тамън беше свършила и аз си казах, че след двумесечна почивка (тамън започваше лятото) ще съМ 100% възстановен и готов за тренировки.

Не точно. Болката вместо да отшумява, ставаше все по-силна. От лекият дискомфорт в началото, бях стигнал до там, че да не мога да се наведа повече от 10тина градуса в края на лятото. Вече ходенето ми беше трудно, а пък навеждането беше съпроводено със силни болки в целият кръст. Отидох на лекар, който ми каза, че имам сколиоза и че единственият ми шанс е плуването. Когато прочетох, че хората със сколиоза могат да тренират само плуване или пилатес ми се дорева.. Беше време да действам. От сайта BB-team знаех, че Лазар Радков и Цветан Василев са надеждни хора, затова веднага се свързах с тях.

Отидох при Лазар, поразпитва ме малко, направи ми тестове и ми даде упражнения, които да правя в нас. Веднага след първата ми сесия с него, болките намаляха. След седмица докосвах земята с пръсти, а малко след това можех да докосна земята с юмрук, без никаква болка! Въобще не очаквах такъв напредък за толкова кратко време.
Нямам думи да опиша колко съм благодарен на Лазар ! Това бяха най-добре похарчените пари в живота ми. Пак благодаря на Лазар и на Live to lift за оказаната помощ !

Свържете се с Rehab отдела на Live To Lift на: rehab@livetolift.com

Харесайте нашата страница във Facebook

Прочетете още:

Съвет #10: Спускайте щангата бавно

Присъединете се към нас на нашата Палео ваканция от 23.11 до 25.11

Отзиви от LTL-Ваканцията в Приморско 2012


Лазар Радков
Следвай ме
Кристиян: “Това бяха най-добре похарчените пари в живота ми”

Коментари

Tagged on: