Стоежа на един крак е една от най-използваните оценки които правим в ежедневната ни практика. Той се отразява на това как ходим, тичаме, скачаме и разпределяме тежестта между двата крака.

Един от най-важните мускули за координирането и запазването на стабилен стоеж на един крак е тензор фасция лата(TFL). Едно нищо и никакво мускулче, със странна функция(разгледана аналитично) но с мощно въздействие(разгледано функционално). За щастие ние не го прескачаме и не използваме шаблонен подход към него.

Това което наскоро намерихме у една клиентка беше инхибирането му едновременно от перонеусите (фибулариси по новата номенклатура; мускулите от външната част на прасеца) и от глутеус минимус (най-малкият и най-дълбок от трите). Всичко това беше комбинирано с инхибиция на глутеус медиус от квадратус лумборум. В крайна сметка това се изразява в малки промени в способността да се запази стоеж на един крак (поради невероятния капацитет на тялото да компенсира), но в големи опасности при други ситуации. Всякакви видове тичане (още повече отборните игри с топка, където имаме рязка смяна на посоката и придвижване настрани) бих натоварили неравномерно цялата структура и често е въпрос на време някое от звената да се претовари. Улеснените структури се претоварват (инхибираните не успяват да си свършат работата) и може да се получи болка в кръста, коляното или тазобедрената става.

Всичко е въпрос на надхвърлянето на капацитета на тялото, но когато натоварването е фокусиране (вместо разпределено), то нужната доза е доста по-ниска.

Свържете се с нас

Свържи се с Rehab екипа на Live To Lift на: rehab@livetolift.com

Прочетете още:

Кристиян: “Това бяха най-добре похарчените пари в живота ми”

Съвет #10: Спускайте щангата бавно

Присъединете се към нас на нашата Палео ваканция от 23.11 до 25.11

Какви проблеми произтичат при наличието на дисбаланси при стоежа на един крак

Коментари