Наясно съм, че заглавието звучи малко предизвикателно и вероятно не е съвсем коректно, но щом четете тези редове, значи е било достатъчно провокативно, за да разпали любопитството Ви. Сега ще ви разкажа за самото изследване.

В публикуваното в “The Journal of Stength and Conditioning Research” проучване изследователите потърсили връзката между това колко често студентите тренирали силово и:

  • средният им успех
  • пол
  • етническа принадлежност
  • година в университета

В изследването участват 1125 студенти. Не е намерена връзка между честотата на силовото трениране и пола или етническата принадлежност на студентите. За сметка на това е изследователите установили, че:

Студентите, които тренират редовно, имат по-висок среден успех!

Проучването заключва, че регулярните силови тренировки могат да имат положителен ефект не само върху физиката и здравето на студентите, но върху академичните им успехи. Разбира се, изследователите добавят, че са нужни допълнителни проучвания, за да бъде установено какви са механизмите, посредством които силовите упражнения подобряват средния успех при студентите. [1]

Какви са изводите за нас?

Можем да направим аналогия с връзката между тренирането и силата на имунната система – тези, които тренират редовно и умно имат много по-силна имунна система от тези, които не тренират или от тези, които се смазват от тренировки и редовно претренират.

Подобен е и случаят с тренировките и оценките в училище – ако прекарваме 95% от времето си в залата с тежестите или залата по джудо, карата, бокс, борба и т.н. и отделяме едва 5% от времето си за уроците, би било доста оптимистично да очакваме блестящи оценки.

От друга страна обаче аз лично съм наблюдавал много случаи, в които човек тренира редовно и сериозно и в същото време изкарва отлични оценки в училище или университета. Не че препоръчва ученето за отлични оценки и отличните оценки като само цел – о, не! Да се научи да вниква в материята, да мисли критично, да (си) задава въпроси и да търси би било много по-полезно за всеки ученик, студент и човек.

Идеята ми е, че не веднъж и дваж съм наблюдавал родители, които отказват да запишат детето си на спорт, когато самó изявява желание, за да “не си развали успеха”. Чувал съм от колеги в университета, че “нямат време за спорт, защото имат да учат”.

Е, надявам се цитираното по-горе изследване да накара някои хора да се замислят.

А за тези, които са установили връзката между нещата – тренирайте си, учете си, кефете се!

Никой не е казал, че животът ще бъде лесен, но стига да не лежиш по цял ден на дивана, има потенциал да бъде много интересен!

Успех!

Източници:

[1] Keating, Xiaofen Deng; Castelli, Darla; Ayers, Suzan F. Strength Exercise Frequency, Body Mass Index, and Academic Performance among University Students,  Journal of Strength & Conditioning Research, 23 October 2012 doi: 10.1519/JSC.0b013e318276bb4c

Лазар Радков
Следвай ме
Интересни изследвания: Силовите тренировки ни правят по-умни!

Коментари